Kirurgija vs. fileri – kako se riješiti visećeg podbratka i zategnuti čeljust?

Češće pogađa žene nego muškarce, dijelom je rezultat genetike, a dijelom prirodnih procesa koji se javljaju s godinama – opušteni podbradak jedan je od najznačajnijih estetskih problema lica.

Smanjen tonus mišića i opuštanje kože – podbradak je s godinama neminovna pojava

Suprotno uvriježenom mišljenju, podbradak najčešće nije rezultat prekomjerne težine već opuštanja kože, gubitka potkožnog vezivnog tkiva i smanjenja potpornih vlakana koja su u mladosti održavala napetost kože.

Također, s godinama se smanjuje i tonus mišića – svakoj osobi nakon 40-e poznat je onaj trenutak ispred ogledala u kojem primijetimo da nam je cijelo lice počelo nekako „padati“, a linija čeljusti i područje podbratka definitivno nije iznimka.

Iznimna dostignuća estetske medicine – podbradak rješavaju trajno

Kombinacija lokaliziranog masnog tkiva i opuštene kože zaista može predstavljati velik problem – nemoguće ga je riješiti tjelovježbom, a niti gubitak suvišnih kilograma neće nam donijeti rezultat koji priželjkujemo, jer je problem primarno u opuštenoj koži.

Ipak, iznimna dostignuća moderne estetske medicine i kirurgije donijela su nam brojne mogućnosti korekcija većih ili manjih nepravilnosti na licu i tijelu – ne zato što je nužno baš svaku sitnicu korigirati, već zato da u svakom trenutku imamo izbor – a upravo je u tome sva čar, zar ne?

Kad je u pitanju podbradak, postoje dvije glavne metode uklanjanja i zatezanja ove regije – kirurška i nekirurška, a svaka od njih nosi svoj set prednosti.

Kirurški pristup daje doživotne rezultate

Kirurško uklanjanje podbratka uključuje kombinaciju nekoliko postupaka – za početak, ako je riječ o mlađoj osobi koja ima samo višak masnih naslaga, ponekad će biti dovoljna i samo liposukcija. Mlada, elastična kože će u tom slučaju imati dovoljno elasticiteta za povratak u prvobitno stanje te će se „prilijepiti“ za tkivo nakon apsorpcije viška masti putem liposukcije.

Kod osoba srednje i starije dobi, čiji je podbradak rezultat starenja i opuštanja kože, potrebno je prilikom zahvata kombinirati uklanjanje viška masnih naslaga i lifting vrata – kako bi višak kože fizički uklonili, a konture vrata i linije čeljusti vratili u nekadašnji položaj.

Vrhunski rezultati hrvatskih kirurga

S obzirom na to da je riječ o kirurškom uklanjanju kože i masnih jastučića te repozicioniranju kože na donjoj regiji lica i vrata, rezultati ovog zahvata su trajni, odnosno dok gravitacija ponovno ne „učini svoje“.

Uklanjanje podbratka, izvor: Poliklinika Arcadia

U Hrvatskoj postoje brojni plastični i estetski kirurzi specijalizirani za ovaj tip zahvata, poput stručnjaka u poliklinikama Arcadia, Bagatin, Žgaljardić, Duduković, Glumičić i drugih, a cijene se najčešće kreću od 10 do 15 tisuća kuna, ovisno o kompleksnosti zahvata.

Definirana čeljust bez podbratka – moguća je i bez operacije

Ipak, većina žena prije odluke o odlasku “pod nož” traga za manje invazivnim, jednostavnijim i dostupnijim mogućnostima. Kad je u pitanju podbradak i opuštena linija čeljusti, svijetom estetike zavladao je tretman poznat pod nazivom “jaw line contouring”. U svijetu su ga prije nekoliko godina popularizirale sestre klana Kardashian, a u Hrvatskoj je najveći zamah dobio upravo posredstvom društvenih mreža. Savršene konture lice, zategnute čeljusti, istaknute brade i nepostojeći podbraci koji nas “vrebaju” s Instagrama zasigurno su doprinijeli sve većem broju dama koje se odlučuju na korekciju upravo ovog dijela lica.

Čežnja za simetričnim i elegantnim licem vrlo često nas odvede u potragu za rješenjima koja će nam donijeti vidljive, ali ipak prirodne i suptilne rezultate. Upravo takve efekte donose nam tretmani megapopularnim dermalnim filerima – kojima je danas moguće preoblikovati gotovo sve regije lica te ispraviti čak i izraženije nepravilnosti.

Neinvazivni rješenje s učinkom do dvije godine

Kad je u pitanju podbradak – filerima se uspješno može korigirati upravo onaj tip podbratka koji ne podrazumijeva veliku količinu potkožne masnoće, već lagano opuštenu kožu s manjkom tonusa. Apliciranjem gušćeg dermalnog filera u područje linije donje čeljusti, iskusni liječnik može istaknuti bradu, kreirati lifting efekt u području čeljusti i time ublažiti dojam opuštenog podbratka – a rezultati su zaista impresivni. 

Ovaj postupak može se napraviti u brojnim domaćim dermatološkim i estetskim poliklinikama, poput Poliklinike Sara, Poliklinike Dermalife, Poliklinike Duduković, Poliklinike Bagatin i brojnih drugih, a cijena ovisi o karakteristikama lica i potrebnoj količini filera, pri čemu se cijena po mililitru filera kreće od 3 do 5 tisuća kuna.

Izvor: Arhiva Poliklinike Sara

Korigiranje podbratka i opuštene kože na čeljusti i bradi pomoću filera često se naziva i “tekućim implantatom”, jer liječnik teži postići jaču definiciju na prijelazu između brade u podbradak – čime se uklanja nepoželjan opušteni izgled profila lica. Najveće dostignuće zasigurno je činjenica kako je riječ o tretmanu koji se može napraviti u “pauzi za ručak” te ne iziskuje vrijeme oporavka niti posebne mjere opreza. Kad su u pitanju rezultati, vidljivi su trenutno, a traju – ovisno o metabolizmu osobe i brojnim drugim faktorima – i do dvije godine.

Pročitajte još i ...