Klasični parfemi koje bi svaka žena trebala barem jednom probati

Većina nas svoje putovanje do pronalaska parfema koje danas smatramo svojim „signature“ mirisima može opisati kao – raznoliko. Tijekom života naši se ukusi mijenjaju, kako za glazbu, hranu, modu i makeup, tako i za parfeme koji nam odgovaraju.

Od slatkastih mladenačkih mirisa pa sve do sofisticiranih, suptilnijih koje preferiramo u odrasloj dobi, svaka od nas barem se jednom zaljubila u potpuno „klasični parfem“.

Što klasični parfemi predstavljaju?

Što podrazumijeva klasičnost parfema, zašto su neki mirisi nadišli dobne granice, kontinentne i kulturne razlike i stekli kultni status mirisnih klasika?

Prije svega, klasični parfemi su bogati i kompleksni te s obzirom na to da su njihove bazične arome nastale prije razvoja visoke tehnologije u parfemskoj industriji, najčešće su napravljeni od sastojaka s visokim postotkom prirodnih sastojaka.

Donosimo vam 5 vrhunskih klasičnih parfema koje biste trebali barem jednom isprobati.

Dior Diorissimo

Inspiriran 1956. livadnim cvijetom đurđicom, najdražim cvijetom slavnog Christiana Diora, današnja verzija Diorissimo parfema sadrži visoke note calyx arome i nježnu bazu sandalovina.

Ovaj je parfem osvježavajuć, proljetni i romantičan, a zavodljive cvjetne note čine ga savršenim odabirom za proljetne dane. Upravo je đurđica, odnosno „lily of the valey“, ujedno i amblem Dior Couturea, zaslužna za klasični dojam koji ovaj parfem ostavlja.

Chanel N°5 Eau de Parfum

Jedan od prvih parfema koji svima pada na pamet čim čuju frazu “klasični parfem” svakako je Chanel N°5. Slavna „petica“ kategorija je za sebe – o ovom su parfemu napisane knjige, snimljeni dokumentarni filmovi i ispričane priče na stotinu jezika… Broj poznatih dama koje su izjavile kako bez njega ne mogu zamisliti dan broji se u tisućama, a ove je godine Chanel N°5 napunio punih stotinu godina.

Coco Chanel je ovaj miris kreirala kako bi „mirisao na ženu“, a taj je zadatak povjerila poznatom parfumeru Ernestu Beauxu. Do tada nezamislivo, ovaj je parfumer spojio neviđenu mješavinu vetivera, ylang ylanga, cvijeta naranče, sandalovine, nerolija, tonka beana, Mai ruže i jasmina, a ove je esencije pomiješao u čak 10 različitih kombinacija i omjera koje je prezentirao Coco – kako bi mogla odabrati svoj omiljeni. Pogađate – odabrala je broj 5, po čemu je najpoznatiji parfem svih vremena i dobio ime po kojem ga danas prepoznaju. Danas ovaj parfem prožet jasminom, ružom, sandalovinom i vanilijom obožavaju žene diljem svijeta i svih dobnih skupina – teško da ćete se mimoići s nekim tko ga nosi, a da ga nećete primijetiti.

Jean Patou Joy

Svako pakiranje od 30 ml ove „zlatne tekućine“ koju je Patou poslao najcjenjenijim kupcima tijekom Velike gospodarske krize u 30-ima godinama prošlog stoljeća, sadržavalo je 10.600 cvjetova jasmina i 336 ruža. Ne čudi stoga činjenica da je Jean Patou Joy parfem odmah stekao status kultnog parfema.

Odmah nakon nanošenja, ovaj parfem ostavlja vrlo elegantan i pomalo težak miris, no već nakon dvadesetak minuta cvjetne arome izlaze u prvi plan. Isprepletanje ruže i jasmina toliko je intenzivno da će vas sigurno očarati već tijekom prvog nošenja. Ovaj klasični parfem jedan je od onih u koje se zaljubite kao 20-godišnjakinja i još uvijek ga obožavate u 50-ima.

Guerlain Apres L’ondee

Početkom prošlog stoljeća, 1906. sam Jacques Guerlain kreirao je parfem Apres l’Ondee. Riječ je o amber cvjetnom mirisu za žene koji karakterizira delikatna kombinacija cvijeta naranče i ljubičice sa začinskom notom anisa.

U gornjim notama su anis, list i pupoljak ribizla, neroli, bergamot i limun, srednje note kriju ljubičicu, korijen irisa, mimozu, karanfil, sandalovinu, ylang-ylang, vetiver, ružu i jasmin, dok se u bazi parfema nalaze iris, vanilija, heliotrop, benzoin, stiraks i amber.

Mnogi tvrde kako ovaj parfem neodoljivo podsjeća na miris proljetnog vrta poslije kiše te na miris mokrog lišća i cvijeća.

Robert Piguet Fracas Parfum

Robert Piguet Fracas Parfum predstavlja iznimno ženstvenu kombinaciju jasmina, ljubice, vetivera, gardenije i sandalovine, a sam kreator ga je svojevremeno opisao kao vrlo dramatičan miris.

Ovaj je jedinstveni parfem kreiran davne 1948. , a „nos“ koji stoji uza njega je Germaine Cellier. U gornjim notama nalaze se breskva, cvijet naranče, mandarina i bergamot, a ova je citrusna kombinacija upotpunjena srednjim notama cvijeća – tuberoze, jasmina, gardenije, narcise, đurđice, bijelog irisa, korijena ljubice, korijandera i ruže. U bazi parfema su sandalovina, amber, hrastov lišaj, vetiver i cedar. Parfem je ponovno izdan 1998., a 2006. je uvršten u FiFi Award Hall Of Fame 2006.

Pročitajte još i ...