Kolagen: sve što trebate znati o najprisutnijem proteinu u tijelu

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu, čak 25 do 35 %, a nalazi se u kostima, mišićima, koži i tetivama.

U principu, kolagen drži tijelo na okupu kao svojevrsna skela koja tijelu daje snagu i pruža strukturu. Upravo zato što drži tijelo “na okupu” kolagen se i tako zove, dolazi od grčke riječi kólla što znači ljepilo i sufiksa -gen koji označava proizvodnju.

Kolagen izlučuju stanice ali uglavnom one u vezivnom tkivu. Nalazi se u vanstaničnom matrixu gdje čini zapetljanu i vrlo kompleksnu mrežu makromolekula koje određuju fizičke značajke ljudskog tkiva.

Gubitak kolagena

Ljudsko tijelo gubi kolagen tijekom godina, a gubitak počinje u dvadesetim godinama kada se godišnje gubi oko 1% godišnje. Prema Američkoj akademiji dermatologije, žene u menopauzi će izgubiti 30% kolagena tijekom menopauze. Nakon menopauze gubi se oko 2% kolagena godišnje.

Stil života

Način života, a to znamo, itekako utječe na izgled i zdravlje kože. Upravo je tako i s kolagenom kojem će produkciju ometati povećani unos šećera, UV zrake, pušenje…

Primjerice, UV zrake doprinose bržem raspadanju kolagena u koži, oštećuju vlakna, te će ubrzo nakon izlaganja suncu biti vidljiva oštećenja kože.

No, postoje i neke stvari koje kolagen voli, a to su cink, vitamin C i bakar, te prehrana koja je bogata aminokiselinama koje kolagen koristi u “proizvodnji”. Hrana s visokim postotkom proteina poput ribe, piletine, govedine, grahorica, orašastih plodova i jaja potaknuti će proizvodnju kolagena u tijelu, a posljedično takva prehrana dovodi do poboljšanja zdravlja tetiva, krvnih žila i kože.

No, iako je ljudsko tijelo savršeno ugođeni mehanizam, ponekad i njemu treba pomoći.

Konzumacija kolagena u obliku prehrambenog dodatka može biti korisna nadopuna prehrani, i to već početkom 30-ih – kada njegova prirodna proizvodnja počinje značajnije padati. Kao jedna od najvećih inovacija na beauty i skincare tržištu posljednjih godina istaknuo se „anti-age napitak“ Mikeda® Active Collagen 5000, inovativni koncept koji kožu hrani iznutra za vidljive rezultate izvana.

7 sastojaka u praktičnoj bočici – najbolja dnevna anti-age rutina

Hidrolizirani kolagen koji se nalazi u njegovom sastavu naše tijelo lako apsorbira, čime se osigurava stalan izvor „gradivnih blokova“ za izgradnju vlastitog kolagena. Među ljubiteljicama skincare inovacija ovaj je proizvod često nazivan i „beauty napitkom“, a u njegovom se sastavu nalazi biološki aktivan hidrolizirani kolagen Peptan®, uz dodatak Beauty Shield Complexa s hijaluronskom kiselinom i vitaminom B3 te cink i vitamini u optimalnom omjeru. U čitavoj se formuli nalazi 7 visoko vrijednih sastojaka – uz hidrolizirani kolagen i hijaluron, tu je i moćna kombinacija cinka i vitamina B2, B3, E i C.

Pomno osmišljena kombinacija sastojaka djeluje u sinergiji – peptidi i aminokiseline iz hidroliziranog kolagena služe kao gradivni elementi za sintezu kolagena, vitamin C nužan je za stvaranje nativnog kolagena1, te, kao i B2, štiti stanice kože od oksidativnih oštećenja koja doprinose procesu starenja, a najbolji učinak postiže u kombinaciji s vitaminom E i cinkom2. Vitamin B3 bitan je za proizvodnju stanične energije te je važan za stvaranje lipida koji koži pružaju učinkovitu barijeru od vanjskih faktora3. Hijaluronska kiselina ima jedinstvenu sposobnost vezanja i zadržavanja vode zbog čega ima ulogu u hidrataciji tkiva, a najzastupljenija je u koži.

Konzumiranjem samo jedne bočice Mikeda® Active Collagen 5000 napitka dnevno, organizmu ćemo osigurati potrebne elemente za stvaranje prirodnog kolagena u koži, što će već nakon nekoliko tjedana dovesti do povećanja hidratacije, elastičnosti i blistavosti kože te primjetnom smanjenju površinskih borica.

Mjesec dana do rezultata

Svima nam je poznata izreka da se „dobre stvari isplati čekati“, no kad je naše lice u pitanju, često smo po pitanju vidnih rezultata nestrpljivi – a anti-age napitak na bazi hidroliziranog kolagena prve vidljive promjene na koži donosi nakon 4 tjedna.

S obzirom na to da je bogat izvor peptida male molekulske mase, koji su u usporedbi s nativnim kolagenom lakše probavljivi i mnogo se brže apsorbiraju, oralnim unosom Mikeda® Active Collagen 5000 napitka aktivne ćemo sastojke krvnim žilama dopremiti u dermu i značajno poboljšati stanje kože. Bioaktivne peptide kolagena naš organizam apsorbira iz probavnog sustava, što za posljedicu ima porast koncentracije peptida kolagena u krvi kojom dalje putuju do kože te se u njoj zadržavaju i do 2 tjedna, kako bi pomogli našim stanicama da same proizvedu novi kolagen.

Pročitajte još i ...