Koliko često treba polirati zube i oštećuju li se pjeskarenjem?

Kada razmišljamo o zubaru, vrlo vjerojatno se svi sjetimo bušilice i ispuna. No, danas su, uz modernu dentalnu medicinu, takve misli daleko od istine. Lijep osmijeh više nije rezerviran za zvijezde koje nam se smiješe s malih ekrana, već je gotovo svakodnevna pojava na ulici. Moderne metode izbjeljivanja, poliranja i pjeskarenja zubi toliko su uznapredovale da više ne možemo govoriti o bolnoj ili neugodnoj stomatologiji, već o usluzi po mjeri modernog pacijenta.

Zubi vrijedni divljenja

U današnje vrijeme zdrav i lijep osmijeh jedan je od najvećih estetskih značajki svake osobe. No, prolaskom vremena te načinom prehrane i života, zubi se troše, a njihov lijepi bijeli sjaj blijedi.

Za bjelinu zubi zadužena je caklina koja trošenjem postaje sve tanja zbog čega dolazi do izražaja boja zubi. Različiti su uzroci koji mogu dovesti do promjene boje zubi: genetske i degenerativne promjene, uzimanje vitaminskih i mineralnih pripravaka, antibiotika, konzumacija obojene hrane i pića te starenje, a neadekvatno liječenje zubi također je jedan od učestalih uzroka promjene njihove boje.

Upravo zato postoje izbjeljivanje, poliranje i pjeskarenje zubi – kako bi im se  vratio sjaj, a osobi iza osmijeha podiglo samopouzdanje.

Moderno vrijeme, moderna tehnologija

Provedena su brojna istraživanja kako bi se utvrdila štetnost profesionalnog izbjeljivanja po strukturu zubi, a zajednički zaključak stomatološke struke je da profesionalno izbjeljivanje ni na koji način ne štetni zubnom tkivu.

Štoviše, moderna sredstva koja u svom sastavu sadrže visoku koncentraciju floura dodatno pogoduju boljoj mineralizaciji i većoj otpornosti na karijes nakon provedenih tretmana.

Proces izbjeljivanja zubi temelji se na aktivnom kisiku koji prodire u caklinu gdje se veže na spojeve pigmenata te se potom procesom oksidacije razlaže, mijenjajući tako boju zubi u svjetliju.

Stomatologija u službi estetike

Upravo zato smo se obratili vrhunskom stručnjaku Goranu Jovičeviću, dr. med. dent. spec. parodontologije iz ordinacije Stomatologija i estetika, koji nam je predstavio tri najčešće metode uljepšavanja i izbjeljivanja zubi – pjeskarenje, čišćenje kamenca i poliranje.

Pjeskarenje je metoda izbjeljivanja zubi mikroabrazivnim zrncima pijeska. Tako se uklanjaju naslage na zubima te im se uspješno vraćaju prirodna boja i sjaj. No, prije nego što se odlučite na pjeskarenje, dr. Goran Jovičević nam je otkrio kako ovaj proces izgleda, što je sve potrebno te kako brinuti o zubima nakon tretmana…

Profesionalno čišćenje kamenca uključuje uklanjanje zubnog kamenca, pjeskarenje, i poliranje. Je li svakome potrebno profesionalno čišćenje zubi?

“Čišćenjem zubnog kamenca istovremeno se uklanjaju i sve naslage na zubima – kamenac, plak te pigmentacije od hrane i pušenja. Preporučujemo ovaj postupak provesti kao preventivnu metodu, iako je čest i kao terapijski tretman. Redovita profesionalna higijena provedena u stomatološkoj ordinaciji nužna je kako kamenac i plak ne bi uzrokovali ozbiljnije bolesti gingive – gingivitis i parodontitis zbog kojih može doći do gubitka zuba”.

Dr. Jovičević preporučuje pjeskarenje i poliranje svima koji žele poboljšati zdravlje i izgled zubi. Jedino kada se ne provodi pjeskarenje je ako postoje znakovi krvarenja, upale gingive ili uznapredovalog parodontitisa. Za najbolje rezultate dr. Jovičević preporučuje odraditi tri koraka – uklanjanje zubnog kamenca, pa pjeskarenje, a naposljetku poliranje.

Koja je razlika između pjeskarenja i poliranja zubi?

“Pjeskarenje zubi se izvodi pomoću aparata koji pod pritiskom u vodi raspršuje mikroabrazivna zrnca pijeska. Tom se metodom čišćenja uklanjaju naslage te se zubima uspješno vraćaju prirodna boja i sjaj. Pjeskarenjem se sa zubi uklanjaju žute i tamne mrlje nastale zbog konzumiranja kave, čaja i drugih tamno obojenih pića te mrlje nastale kao posljedica pušenja. Za najbolji učinak, prije pjeskarenja potrebno je ukloniti zubni kamenac.

Završni dio zahvata uključuje i poliranje zubi prilikom čega se abrazivnom pastom dodatno izglade hrapava mjesta čineći tako zube glađima i sjajnijima. Zaključak bi bio da se pjeskarenjem uklanjaju naslage na nedostupnim mjestima. Poliranjem se zubima poboljšava izgled te se sprječava daljnja pojava kamenca.”

Koji je od ta dva postupka manje invazivan/agresivan za zube?

“Oba postupka su vrlo malo agresivna jer je metoda uklanjanja bezbolna. Moguća je samo osjetljivost pojedinih područja uz vrat zuba. Uklanjanje zubnih naslaga provodi se u stomatološkoj ordinaciji pomoću instrumenata, bez primjene lokalnog anestetika.”

Strah od oštećenja cakline, upozorava dr. Jovičević, je potpuno neopravdan jer se i kod pjeskarenja i poliranja radi o neinvazivnoj tehnici uklanjanja mrlja na zubima.

Koliko se često ovi postupci mogu ponavljati te koliko traju rezultati?

“Sklonost taloženju plaka, odnosno zubnog kamenca, potpuno je individualna tako da ovisi o pojedincu, a uvelike i utječe koliko revno osoba održava osobnu higijenu zubi. Najčešće se preporučuje ponoviti zahvat svakih šest do osam mjeseci.”

Smiju li se nakon ovih postupaka konzumirati kava, crno vino, bobičasto voće i druge namirnice koje mogu utjecati na boju zubi?

“Nakon postupka mogu se konzumirati spomenute namirnice, no savjetuje se izbjegavanje konzumiranja tamnih napitaka i hrane, i preporučuje se birati “bijelu” hranu kako bi se što više produljio efekt zahvata, tj. zadržala bjelina zubi.”

Mora li osoba prije poliranja, pjeskarenja ili uklanjanja zubnog kamenca popraviti sve eventualne probleme poput karijesa, pukotina na zubima i slično?

“Svakako je preporučljivo riješiti i ostale probleme sa zubima, ali nije nužno. Karijesi i ostale stvari mogu se riješiti i nakon čišćenja zubnog kamenca.”

Kako možemo sami utjecati na smanjenje zubnog kamenca kod kuće?

“Predlažemo svakodnevnu kućnu njegu i higijenu. Plak se na zubima počne stvarati 4-12 sati nakon pranja, zbog čega ih je potrebno četkati najmanje dva puta dnevno, uz čišćenje zubnom svilom.”

Iako lijepom izgledu vaših zubi nije prepreka “skriveni”  karijes ili sitno oštećenje,  dr. Goran Jovičević savjetuje da se tom problemu pristupi jednako ozbiljno te da se zakaže pregled nakon pjeskarenja i čišćenja kamenca.

Također, svakome se preporučuje čišćenje kamenca jednom godišnje pa ako se ne možete sjetiti kada ste posljednji put sjedili na zubarskom stolcu, vrijeme je da zakažete barem preventivni pregled.

Pročitajte još i ...