Koliko, gdje i kako treniraju hrvatske dermatologinje?

„Summer body is made during the winter“ – jedna je od najpopularnijih izjava u svijetu fitnessa, a možemo je pronaći na profilima gotovo svih svjetski poznatih trenera i fitness influencera. Da se ljetna figura zaista „kleše“ tijekom hladnijih mjeseci – nije tajna, no kako ju postižu vrhunske hrvatske dermatologinje?

Užurban životni tempo, uspješne karijere i vrlo široki spektar profesionalnih interesa nije ih usporio u aspektu brige o vlastitom tijelu, jer liječnice su itekako svjesne da je u zdravom tijelu zaista i – zdrav duh. Upitali smo četiri hrvatske dermatologinje da s našim čitateljicama podijele svoje navike i rutine tjelovježbe, kako bismo saznali gdje, kada i koliko treniraju te koliko su zapravo posvećene tjelovježbi.

Koja je od njih zaljubljena u borilačke sportove, a koja pak u ples? Koja se sportu vratila nakon 40-e i postala prvakinja Zagreba? Kojoj je vježbanje toliko važno da je složila i vlastitu kućnu teretanu? Sve odgovore donosimo u nastavku.

Dr. Nevia Delalle

Zagrebačka dermatologinja Nevia Delalle velika je ljubiteljica tjelovježbe, na upit nam je odgovorila – spremajući se za trening.

“Treniram svaki dan. To mi je uobičajen početak ili kraj dana – ovisno o tome kada i koliko radim. Dok sam studirala, voljela sam zabavne grupne treninge koje su vodili najbolji hrvatski treneri poput Zdravka Zebeca, Orlanda Lopca i Zorana Simikića. Ti treninzi su bili koreografski, plesni i uglavnom aerobni, a poslije sam ih kombinirala s anaerobnim. S vremenom sam počela trenirati privatno, složila čak i svoju teretanu, jer sam shvatila koliko mi je vrijeme dragocjeno – pa sam umjesto odlaska i dolaska na mjesto treninga ‘kupila’ vrijeme koje mogu iskoristiti za trening.

Nekada je dovoljno samo dvadesetak minuta intenzivnog i osmišljenog treninga da bi se postigli rezultati, a ponekad – kad sam dobro raspoložena – potraje i sat i pol”, otkriva nam dr. Delalle.

Tvrdi kako uvijek kombinira aerobne i anaerobne vježbe, a kao najučinkovitije ističe vježbe koje zapravo nisu pretjerano zahtjevne.

“Uz čučnjeve s girjama, plank i trbušnjake na lopti, kontrakcije gluteusa s gumama – podizanjem donjeg dijela tijela i slično, možemo odraditi vrlo dobar trening. Kako imam i najboljeg trenera na svijetu – uživam u dodatnoj motivaciji i korisnim savjetima”, ističe dr. Delalle.

“Prije svakog treninga nastojim uzeti odgovarajući pre-work napitak, a nakon treninga proteinski shake ili barem aminokiseline. Kada sam uz more, onda sam najčešće u moru ili ‘ispod njega’. Plivanje je izvanredan sport za oblikovanje tijela i to radim svakodnevno – a kada zaronim, onda oblikujem i um i tijelo, jer to je najbolji anti-ageing postupak bez konkurencije”, ističe strastvena ljubiteljica ronjenja.

Prim.doc.dr.sc. Marija Buljan

“Ples i sport od djetinjstva su sastavni dio mog života, tako da sam cijeli život fizički aktivna“, otkriva nam prim. doc. dr.sc. Marija Buljan.

“Prije 17 godina, kad sam dulje vrijeme patila od križobolje, počela sam prakticirati yogu, otkrivši koliko dinamična i izazovna ta vještina može biti kroz praksu ashtanga yoge. Zbog ljubavi prema yogi, prije 7 godina završila sam školu za učiteljicu yoge – prije svega da bih usavršila vlastitu praksu i znanje, ali sam i povremeno držala satove yoge”, otkriva.

Foto by Sanjin Kaštelan

“Unazad 6-7 godina otkrila sam i ljubav prema trčanju, te sam istrčala više polumaratona. Nažalost, nakon ozljede na skijanju, zadnje 2 godine primorana sam trčati manje intenzivno i rjeđe, jer mi je za zdravlje važno kombinirati aerobne vježbe s vježbama snage, što objedinjujem kombinacijom umjerenog trčanja, prakticiranjem yoge, a u posljednje vrijeme jako me zabavljaju te osnažuju treninzi na popularnim reformer spravama, osobito na reformeru u kombinaciji s trampolinom”, ističe dermatologinja.

Foto by Sanjin Kaštelan

“E da! Posljednjih nekoliko godina, tijekom ljeta obožavam prakticirati SUP (stand up paddle)”, dodaje svestrana liječnica i velika ljubiteljica aktivnog odmora.

Iz privatnog albuma dr. Buljan

Dr. Ružica Jurakić Tončić

“Vježbanje i sport su oduvijek bili dio mog života, od najmanjih nogu” – rekla nam je dr. Ružica Jurakić Tončić.

Tjelovježba je moja mirna zona, moj ventil, moja zona oporavka i moja sretna luka. Kao dijete bavila sam se pomalo ritmičkom gimnastikom, plesom, tenisom i skijanjem, a oduvijek sam voljela i trčanje”, otkriva.

“Ipak, najveća sportska ljubav se rodila prema Karateu. Zbog teške ozljede koljena i preseljenja u Zagreb zbog studiranja, Karate sam napustila vjerujući kako me ozljeda koljena zauvijek odmakla od svijeta borilačke vještine. Iako sam prestala s karateom, nastavila sam trčati i vježbati u teretani, kako sama tako i s osobnim trenerom sve naredne godine. 2018. se dogodio veliki preokret u mom vježbanju, budući da sam na nagovor trenera Petra Hećimovića u dobi od 41 godine obukla kimono i ponovno skupila hrabrosti za stati na tatami Karate kluba Kaptol”, ističe dermatologinja.

“Karate kao borilačka vještina je iznimno kompleksan za savladati i predstavlja cjeloživotno učenje. Zahtijeva svakodnevni rad na tjelesnoj spremi, fleksibilnosti, koordinaciji, snazi, agilnosti – baš svim aspektima tjelesne i mentalne spremnosti. Predstavlja prekrasnu vještinu samoobrane, ali ne predstavlja samo fizičku vještinu, već vas uči i mentalnom fokusu, samokontroli i brusi vas kao pojedinca, jer učite da je rast i učenje dugotrajan proces koji uključuje svakodnevni rad i silno odricanje. Borilačka vještina zahtijeva vježbanje doslovno svaki dan”, objašnjava naša sugovornica.

Dermatologinja ističe kako niti u jednom segmentu nije bilo jednostavno vratiti se u Karate u dobi od 41 godine, no – vrijedilo je svake kapljice znoja i svake upale mišića, a i pokoje suze kad je duh klonuo.

“Vratila sam se svojoj najvećoj sportskoj ljubavi iz djetinjstva i veselim se svakom novom danu tatamija. Sretna sam da mogu reći da usprkos tome što sam zaposlena žena, majka i uz sve obaveze koje imam, zadnje 4 godine redovito treniram. Treniram barem 5 puta tjedno – nekad sam doista premorena, ali veliki je vjetar u leđa kad imaš trenera koji vjeruje u tebe više nego što ti ponekad vjeruješ u sebe. Prošle godine me, uz moje veliko negodovanje, prijavio na Državno natjecanje u katama, u meni teškom periodu oporavka od Covida. Ipak, uz podršku trenera sam skupila snage i izašla na natjecanje, osvojila državnu broncu, što je ujedno i bilo moje prvo natjecanje (i medalja!) u životu i to u dobi od 44 godine. Taj moment smatram svojim velikim životnim iskorakom i jako sam ponosna na taj dan”, otkriva nam zaista impresivan podatak.

Krajem 2021. postala je i prvakinja grada Zagreba u katama, a istu je titulu osvojila i ove godine, drugu godinu zaredom. Važno je istaknuti da postoji vrlo malo žena njenih godina koje se aktivno bave karateom, a još manje onih koje se natječu. Upitali smo je – zašto baš karate?

“Jer je veliko veselje i zato što ne mogu zamisliti nijedan dan bez Karatea”, otkriva sa smiješkom.

Dr. Ivana Hlevnjak

Splitska dermatologinja dr. Ivana Hlevnjak ljubiteljica je inovativnih metoda i najnovijih trendova – kako u medicini, tako i u tjelovježbi.

Otkrila nam je kako trenira dva puta tjedno, a s nama je podijelila i omiljeni tip treninga.

Ljubiteljica sam EMS treninga (elektrostimulacija mišića), odnosno treninga strujom“, ističe dr. Hlevnjak.

EMS koristi električnu stimulaciju kako bi postigao jaču i intenzivniju kontrakciju mišića koja se inače može postići redovitim treningom. Neka istraživanja pokazuju kako se 20 minuta EMS treninga može usporediti s tri seta 90-minutnog normalnog treninga s utezima – pa je izvrstan odabir za sve osobe s užurbanim životnim tempom.

Iz privatne arhive dr. Hlevnjak

“Redovno odlazim i na treninge u Bodyspace kapsuli s trakom za hodanje i trčanje uz vakuum otpor i infracrveno svjetlo u Fitness Lady fit studiju”, otkiva nam splitska dermatologinja.

Otkrila nam je kako uživa i u sportskim aktivnostima na otvorenom, poput raftinga – te je s nama podijelila i fotografiju iz privatne arhive.

Uz navedeno, liječnica ističe kako nastoji i što više hodati na otvorenom, a uz život uz more, sigurni smo kako u dugim šetnjama uživa čak i u hladnijim mjesecima.

Pročitajte još i ...