Koliko, zapravo, godina s lica skida facelifting?

Za većinu pacijentica razlog za facelift je jednostavan – pomaknuti vrijeme barem na nekoliko godina. Upravo zato jedno od najčešćih pitanja koje će na konzultacijama pacijentice postaviti kirurgu jest “koliko godina mlađe ću izgledati”. Svakom kirurgu to je ujedno i najteže pitanje jer objektivno odgovora, za sada – nema.

Pitanje izgleda i dobi je vrlo subjektivno i podliježe određenim osobnim estetskim standardima. No, jedno je sigurno, uklanjanje znakova starenja poput bora ili hiperpigmentacijskih mrlja zasigurno će odati dojam svježine i mladolikost. U svijetu gdje brojke govore sve to očito više nije dovoljno. Točna brojka mogla bi, a i trebala bi biti daleko pouzdanija i uostalom, atraktivnija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sean Alemi, MD (@drseanalemi)

Iz Zucker School of Medicine objavili su da rade na mreži umjetne inteligencije koju obučavaju za prepoznavanje prividne dobi na fotografijama nakon faceliftinga. Prema njihovim najavama, a i dosadašnjim rezultatima uspjeli su dobiti konkretne podatke o tome koliko osoba mlađe izgleda nakon estetske operacije. Trenirajući podatke o milijunima lica, neuralna mreža uspjela je  razlikovati određene pokazatelje starosti i njih svesti na podatke o godinama. Pa, zar to nije fantastično?!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by aesthetic antalya (@aesthantalya)

Osobni dojam i računalna procjena

Na prvom projektu takve vrste prosječna dob pacijentica bila je 58,7 godina, a umjetna inteligencija (AI) uspjela je sa stopostotnim učinkom potvrditi točnu dob pacijenticama na fotografijama prije faceliftinga. Na fotografijama nakon facelifta procijenjena dob je bila 4.3 godine niža, dok je uspjeh estetske operacije prema pacijenticama bio da su 6 do 7 godina mlađe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sean Alemi, MD (@drseanalemi)

Ovaj moćni alat za procjenu starosti odnosno dobi predstavlja iskorak u budućnost estetske kirurgije u kojoj će kirurg s većom sigurnošću moći pacijentici prikazati rezultate operacije. Uz to, komparativna analiza rezultata i među pacijentima i među samim liječnicima dovesti će do napretka ne samo estetske kirurgije, već i svih komplementarnih djelatnosti.

Pročitajte još i ...