Kosa nakon mora: mogu li se suhi vrhovi oživjeti ili je šišanje jedina opcija?

Kozmetički i frizerski saloni, dermatološke i ordinacije estetske medicine krajem kolovoza postaju najtraženija mjesta u gradu. To i ne čudi jer se s mora vraćamo napunjenih baterija, ali isušene i oštećene kože i kose. Kada je o kosi riječ, osim izrasta i boje kose na koju su utjecali sunce, more ili klor, posebno nas smetaju suhi vrhovi.

Naime, sunce i morska sol su jedan od najvećih neprijatelja za kosu i mogu je jako oštetiti, stoga je preventiva ključan korak njege. Zato se nadamo da ste prije polaska u kofer ubacili proizvode koji kosu štite od sunce te da ste ih redovito koristili.
Prema riječima zagrebačke dermatologinje dr. Željane Bolanče, osim toga važno je, odmah nakon kupanja u moru, isprati morsku sol s vlasišta – ako za to ne postoji mogućnost odmah na samoj plaži, svakako je važno to učiniti tijekom dana.
“Ako se ovo niste radili tijekom ljeta, vjerojatno ćete jesen dočekati s jako oštećenim vrhovima koje je, iskreno najbolje ošišati jer im je zaista teško pomoći”, otkriva naša sugovornica.
No, savjetuje dr. Bolanča, ako se nikako ne želite odlučiti na skraćivanje, možete pokušati spasiti ono što se spasiti da upotrebom profesionalnih maski za suhu kosu koje će obnoviti vrhove.
“Takvu je masku najbolje nanijeti na vrhove nakon pranja, a potom kosu omotati toplim ručnikom. Osim maski, možemo posegnuti i za različitim uljima – primjerice, arganovim ili uljem makadamije, ali treba naglasiti da ulje uvijek treba nanijeti samo na vrhove, što je posebno važno za osobe s masnim vlasištem”, upozorava naša sugovornica.

Nakon ispiranja, preporučuje dermatologinja, dobro je obilno nanijeti regenerator koji ćete kasnije isprati ili pak onaj koji ne zahtijeva ispiranje.
“Pripazite kod stiliziranja frizure jer toplina iz fena također može značajno oštetiti vlas. Stoga je dobro kosu temeljito osušiti ručnikom tako da kapljice vode pod toplinom fena ne ulaze u dlaku jer je na taj način dodatno oštećuju. Osim toga, važno je prije feniranja nanijeti i kremu koja će kosu dodatno zaštititi”, savjetuje dr. Željana Bolanča.
Budući da se bliži jesen, kada možemo očekivati pojačano ispadanje kose i to zbog zemeljopisnog položaja Hrvatske na sjevernoj hemisferi, ono će biti još više izraženo kod osoba kojima je sunce i more jako oštetilo kosu.
No, upozorava dr. Bolanča, jesen i zima idealan su dio godine za pojačanu njegu i brigu o kosi te stoga savjetuje svakodnevnu upotrebu seruma za oštećene vrhove Kérastase Night Magic 8 Hour Repair Serum koji će vrhove nahraniti, oporaviti i vratiti im sjaj.

Pročitajte još i ...