Kožu od sunca možemo zaštititi i iznutra – dermatolozi savjetuju

Iako je ljeto već prilično poodmaklo te iako smo, čini se, vrlo dobro osvijestili važnost zaštite od sunca – bez SPF-a 50+ više gotovo ne izlazimo iz kuće – nije naodmet podsjetiti i na sve ono što možemo učiniti kako bismo kožu zaštitili iznutra. Ako ste, kao i mi, još u svibnju krenuli s pripremama kože za sunce i počeli uzimati suplemente poput astaksantina i beta-karotena, možemo vam samo reći – bravo! A ako niste, ne brinite – nikad nije kasno, a možemo reći da je upravo sada pravo vrijeme da svoj organizam razveselite antioksidansima iz svježih sezonskih namirnica koje su tako lako dostupne.

Naime, prema mišljenju dermatologa, antioksidansi su ono najbolje što možete pružiti svojoj koži, ako je želite zaštititi od sunca. Prema riječima dermatologinje dr. Maje Kovačević, s obzirom na to da Sunčevo zračenje uzrokuje pojavu slobodnih kisikovih radikala koji potom oštećuju našu DNA, od iznimne je važnosti unošenje dovoljne količine antioksidansa putem hrane ili suplemenata.

“Namirnice koje bi se trebale naći u svakodnevnoj prehrani uključuju borovnice koje su bogate vitaminom C koji potiče sintezu kolagena, a djeluje i protuupalno, zatim rajčice i lubenice koje sadrže likopen za koji je dokazano da apsorbira UVA i UVB zrake; potom tu su orašasti plodovi koji sadrže Omega 3 masne kiseline koje utječu na elastičnost kože, a djeluju i protuupalno”, rekla nam je dr. Maja Kovačević.

O poznatim učincima mrkve koja sadrži  beta-karoten, tzv. prirodan SPF gotovo da i ne treba govoriti, ali zato možda niste znali da i zeleno lisnato povrće sadrži antioksidanse lutein i zeaksantin koji sprječavaju pojavu bora i oštećenja kože te neizostavni zeleni čaj.

Koža – prirodna barijera protiv UV  zračenja

Koža, kao najveći ljudski organ,  prirodna je barijera protiv raznih ozljeda, patogena, štetnih tvari te UV zračenja. UV zračenje je prepoznato kao jedan od najvećih čimbenika u starenju kože i nastanka zloćudnih tumora. Primarni oblik zaštite od oštećennja kože izazvane UV zračenjem je svakako zaštita od sunca – u obliku odjeće i krema za sunčanje.

Prema riječima dermatologinje doc. dr. sc. Ivane Prkačin, iako postoje brojne antiageing terapije koje su se pokazale učinkovitima te imaju znanstveno dokazano djelovanje – kao što su retinoidi, antioksidansi, hormonske terapije, faktori rasta – primarno djelovanje u zaštiti i obnovi kože od oštećenja uzrokovanog UV zračenjem postižemo putem hrane.

“Uloga mikronutrijenata, kao što su određeni vitamini i minerali,  u dobrobiti za zdravlje kože je dokazana kroz razna znanstvena i klinička istraživanja. Nezaobilazni su antioksidansi, zbog njihove sposobnosti da spriječe oštećenja lipida, proteina i DNA molekula, jer su ta oštećenja direktno povezana s oksidativnim stresom”, pojasnila je dr. Prkačin te dodala kako se tu  ističu vitamin C kao iznimno učinkovit antioksidans bitan u borbi protiv raka, te vitamini E, D i K, razni karotenoidi, posebice beta-karoteni astaksantin, koenzim Q10 i selen te razna biljna ulja poput ulja boreča, argana i ploda uljane palme.

“Važni su i minerali, poput cinka, selena, željeza i bakra koji djeluju kao kofaktori u raznim staničnim procesima koji u konačnici štite od negativnog učinka UV zračenja, ali i kod popravaka staničnih oštećenja. Dodaci prehrani se koriste da bi pripremili kožu za sunce, brže adaptirali cijeli organizam na intenzivnije UV zračenje (alergije na sunce), smanjili širenje hiperpigmentacija te poboljšali elastičnost i vlažnost kože”, zaključila je dr. Ivana Prkačin.

Iako obično za njima posežemo nekoliko mjeseci prije godišnjih odmora i planiranog intenzivnijeg izlaganja suncu, nećete pogriješiti ako ih budete koristili tijekom cijele godine, a posebice tijekom proljetnih mjeseci – složni su dermatolozi.

Pročitajte još i ...