Znate li razliku između kreme, fluida i seruma?

Kreme, fluidi i serumi saveznici su lijepe kože i mladolikog lica. Ipak, mnogi korisnici ovih proizvoda nisu svjesni o kakvim je preparatima točno riječ i kako ih je najbolje kombinirati.

Kreme za lice su preparati koje nanosimo na kožu lica, i to najčešće kao glavni korak u njezi kože. Tekstura krema varira u odnosu na potrebe kože, ali su uglavnom, kao što im i samo ime kaže, kremaste glatke teksture koja klizi po licu. Kreme predstavljaju polučvrste emulzije ulja i vode.

Fluidi

Fluidi (emulzije) su isto što i kreme, ali su lakše i rjeđe teksture. Jednako kao i kreme, fluidi sadrže vodenu i uljnu komponentnu, ali za razliku od krema sadrže još i aktivnu komponentu, najčešće antioksidanse. Fluidi su uvijek teksture koja u sebi sadrže upijajuće čestice koje pomažu masnoj koži da se ne masti preko dana i da ne dobije suviše sjajni izgled. Uz fluide postoje još i gelovi koji su najčešće vrlo slične teksture, ali su uglavnom prozirni, dok su fluidi mliječne teksture. I gelovi i fluidi namijenjeni su mješovitoj i masnoj koži koju matiraju.

Osobe suhe kože za fluidima posežu kada žele intenzivniju hidrataciju. Fluidi se, ako je potrebno, mogu kombinirati i s kremama. Primjerice, navečer se nakon detaljnog čišćenja lica prvo može nanijeti fluid, a potom krema.

Kate Moss and Cara Delevigne for Burberry.

Serumi

Serumi (koncentrati za lice ili eliksiri) su, s druge strane, uglavnom na bazi vode i gotovo uopće ne sadrže uljnu komponentu, a imaju maksimalnu koncentraciju aktivnih sastojaka te njihova struktura omogućuje maksimalnu apsorpciju sastojaka kroz kožu. Nanose se u kapima ispod kreme, a ovisno o sastojcima, mogu služiti za hidrataciju, protiv bora, pjega, pojačanje pigmentacije i sl.

Les Vitrines de Noel Piaget des Galeries Lafayette. Jessica Chastain. 232112 2018-11-07 Paris France

U usporedbi s kremama serumi su laganije teksture, u sebi sadrže veće koncentracije aktivnih sastojaka pa su zbog toga često i skuplji od krema. Iako se zbog svoje laganije i rjeđe teksture mogu koristiti samostalno jer prodiru dublje u kožu, mogu se koristiti i u kombinaciji s kremom. Najveća razlika između seruma i kreme je ta što serumi prodiru dublje u kožu, a krema se zadržava djelomično na koži s malom sposobnošću prodiranja u dublje slojeve kože.

Zato krema stvara barijeru između kože i vanjskih utjecaja, štiteći kožu na površini, dok serum prodire duboko u kožu i osigurava joj sve aktivne sastojke u dubljem sloju. Uglavnom su namijenjeni svim tipovima kože.

Najvažnije i univerzalno primjenjivo pravilo kako kombinirati ove proizvode glasi: pazite na teksturu. Proizvodi se nanose od najlakše prema težoj formuli. To je pravi način da osigurate potpuno upijanje onog prethodnog proizvoda.

Prema redoslijedu bi se onda nanosili prvo serumi i fluidi, potom kreme, a ulja tek na kraju. Primjerice, prvo se nanese serum nakon čega se pričeka nekoliko minuta da koža upije cijeli proizvod, a onda se na serum nanese krema. Na ovaj način krema uz pomoć seruma prodire mnogo dublje u kožu i temeljito je hrani, osiguravajući joj potpunu njegu i optimalnu zaštitu.

Pročitajte još i ...