Liječnica navodi ključne stvari koje sada trebate napraviti kao pripremu za zahvat koji planirate

Čini nam se kao da su nam čitavi životi trenutno na čekanju – osim vjenčanja, putovanja i uskršnjih obiteljskih okupljanja, odgođeni su nam i poslovni sastanci, ali i sve one stvari koje inače uzimamo „zdravo za gotovo“ – odlasci frizeru, kozmetičarki, ali i omiljenim estetičarima.

Iako je većina dermatologa, plastičnih kirurga i estetskih liječnika i dalje svojim pacijentima, ali i svim drugim zainteresiranima, dostupna putem telefonskih upita, online konzultacija i društvenih mreža, ipak nas većina jedva čeka trenutak u kojem ćemo opet bezbrižno ušetati u omiljenu ordinaciju po svoju dozu anti-age tretmana i osvježenja kože (koje ćemo zasigurno trebati nakon nekoliko mjeseci izolacije i povećanog stresa).

FOR EDITORIAL USE ONLY. Prada Backstage Milan Ready to Wear. Autumn/Winter 2018. American model Amber Valletta. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 368296357, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Iskoristite vrijeme za „punjenje baterija“ – pripremite tijelo i um za nove izazove

Neki od nas ove dane koriste za detaljno čišćenje doma, neki za čitanje knjiga koje do sada nikako nisu stizale na red, a treći se pak posvećuju vježbanju, kako povratak u normali život ne bi dočekali s desetak kilograma viška…

Ipak, s obzirom na to da nas je situacija s naglim širenjem korona virusa i naglo uvedenim izvanrednim mjerama sve poprilično iznenadila, mnogi su bili prisiljeni otkazati već dogovorene estetske tretmane, zahvate i postupke na koje su se pripremali mjesecima. Iako ne sumnjamo kako će se i beauty svijet vratiti u normalu vrlo brzo, trenutno je najbolje što možete učiniti za sebe – iskoristite ovo vrijeme kako biste se adekvatno pripremili na sve što vas čeka.

Ako imate isplaniran odlazak na estetski tretman ili operaciju, možete unaprijed poduzeti neke ključne korake koji će vam pomoći da – kad vrijeme za zahvat dođe – oporavak bude što kraći, a rezultati što impresivniji.

Magazin New Beauty  donio nam je neke zanimljive savjete plastične kirurginje iz Bostona. Što je čitateljicama koje se spremaju na estetske zahvate nakon završetka izvanrednih mjera poručila dr. Jaimie DeRosa?

dr. Jaimie DeRosa, izvor foto: https://derosaclinicplasticsurgery.com/dr-derosa

Ključ brzog oporavka

„Ako je datum vaše zakazane operacije ili tretmana pomaknut, ovo je idealno vrijeme da se procesu pripreme posvetite malo detaljnije nego inače. Prvo što bih savjetovala je – dovedite prehranu u red. Iako se uživanje u brzoj prehrani i slatkišima sada čini opravdanije nego prije, upravo je balansirana prehrana puna vitamina i antioksidansa ključna za brz i uspješan oporavka od zahvata koji vas čekaju u budućnosti“, objasnila je liječnica, dodajući kako uz to, svakako preporučuje i suzdržavanje od alkohola i prevelikih količina slatkiša.

Mnogi liječnici naglašavaju kako bismo ovo vrijeme koje provodimo kod kuće trebali posvetiti uvođenju zdravijih prehrambenih navika, ta je promjena još važnija kod onih koji se spremaju podvrgnuti zahvatima za nekoliko mjeseci.

Snažno tijelo bolje se nosi s izazovima

Druga stvar na vašoj „check listi“ trebala bi biti redovita tjelovježba, tvrdi dr. DeRosa.

„Iako su teretane trenutno zatvorene, svatko ima mogućnost složiti vlastitu malu rutinu tjelovježbe kod kuće. Danas su dostupne i brojni online programi vježbanja uz stručno vodstvo, a mnogo privatnih trenera dostupni su i za online konzultacije“, ističe doktorica.

American model Bella Hadid in Giuseppe Zanotti’s ‘LIGHT JUMP’ sneaker collection campaign, shot for the first time by Mert Alas and Marcus Piggott. credit: Giuseppe Zanotti ss2018 campaign, Image: 363339341, License: Rights-managed, Restrictions: FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR COVER USAGE., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

S obzirom na to da brojni programi vježbanja zaista ne iziskuju mnogo vremena niti skupe opreme, a brojni online režimi su dostupni i besplatno, isprike za manjak tjelovježbe zaista nema. Ako nemate pravu strunjaču ili podložak za vježbanje, i deka na podu dnevnog boravka će poslužiti. Umjesto utega možete koristiti predmete koje imate u kući, poput boce vode, a i obična elastična vrpca poslužit će kao izvrstan rekvizit za jačanje mišića.

Održavanje dobre forme i jačanje mišića važan su dio pripreme za estetski zahvat, jer će tijelo koje je dovoljno zdravo i osnaženo mnogo bolje podnijeti operaciju, anesteziju i sve ostale parametre koje pojedini zahvati nose.

Uzevši u obzir činjenicu kako ovih dana ipak većinu vremena provodimo kod kuće, a iako mnogi rade od kuće, nekoliko sati dnevno uštedjeli su na prijevozu do radnog mjesta – ipak je lakše nego prije odvojiti barem pola sata dnevno za jednostavni program vježbanja.

Izbjegavajte sunce – čak i na balkonu se potrebno zaštititi

Iako je proljeće već odavno pokucalo na vrata, nikad manje vremena nismo provodili u prirodi. Izvanredne mjere i preporuke za socijalno distanciranje dovele su nas u situaciju u kojoj većinu vremena provodimo u četiri zida, no upravo je zato još važnije u onim rijetkim izlascima iz kuće kožu adekvatno zaštititi.

„Ako se spremate na operaciju za nekoliko mjeseci, važno je već sada razmišljati o pripremi kože, a izbjegavanje direktnog sunca najbolji je način“, ističe liječnica.

Nosite proizvode za zaštitu od UV zraka, a nemojte na njih zaboraviti čak niti ako izlazite samo do obližnje trgovine ili u kratku šetnju sa psom. Izađete li na vlastitu terasu kako biste popili jutarnju kavu ili pojeli ručak na suncu, ne zaboravite zaštititi lice, ruke i druge izložene dijelove tijela omiljenom SPF formulom. Isto vrijedi i za boravak ispred računala ili televizora – plava svjetlost može nanijeti značajnu štetu koži ako zaboravimo na adekvatnu zaštitu.

Posljednje, ali ne najmanje važno

Za kraj, dr. DeRosa istaknula je kako je psihološka priprema jednako važna, ako ne i važnija od one fizičke.

„Uzmite vrijeme za sebe kako biste izgradili pozitivan ‘mindset’, bilo da to uključuje meditaciju, gledanje najdražih filmova ili telefonski razgovor s najboljim prijateljem. Ove će nam sitne tehnike omogući da uskoro, kad se svijet vrati u normalu, možemo nastaviti točno tamo gdje smo stali – ostanite zdravi i fizički i psihički kako bi budući oporavak od zahvata bio brži i jednostavniji“, istaknula je liječnica.

Pročitajte još i ...