Kada korigirati nedostatke koji nam narušavaju samopouzdanje?

Prve proljetne zrake sunca nisu nam izmamile samo osmijeh na lice i nagli porast serotonina – već i razmišljanje o novim proljetnim kombinacijama koje jedva čekamo obući.

Kraj zime donosi razmišljanje o nedostacima koje smo uspješno skrivali

Iako su jutarnje temperature još daleko od ugodnih, polovica ožujka je pred nama, a ljeto nam više nije samo misaona imenica – već realnost koja nas očekuje za svega nekoliko mjeseci.

Ta nas pomisao tjera i da se malo bolje zagledamo u sve one dijelove tijela koje smo čitavu zimu uspješno skrivali, poput opuštenog trbuha, podbratka (koji više ne možemo kriti šalom i dolčevitama) i bedara na kojima se svaki kilogram viška vidi.

Kako umanjiti nedostatke koji nam narušavaju samopouzdanje?

S obzirom na to da ispraćamo posljednje ostatke zime, počinjemo sve intenzivnije razmišljati o tome kako – i kada smanjiti nezadovoljstvo vlastitim tijelom i ukloniti, ili barem umanjiti nedostatke koji nam narušavaju samopouzdanje.

Čak i manji zahvati, koje u kontekstu estetske medicine smatramo neinvazivnima, zahtijevaju pojačanu brigu i njegu tretiranog područja, kao i izbjegavanje određenih aktivnosti u dogovoru s liječnikom.

Za koje zahvate je pravo vrijeme – upravo sada?

Ipak, kad su u pitanju veći, kompleksniji zahvati, vrijeme oporavka – kao i pošteda od težih aktivnosti – nešto je duža. Kako bismo saznali kada je pravo vrijeme za pojedine zahvate – upitali smo stručnjaka. Jedan od najiskusnijih i najpoznatijih hrvatskih plastičnih kirurga, mr. sc. Bojan Ignatovski iz daruvarske Poliklinike Arcadia.

Mr. sc. Bojan Ignatovski, specijalist opće i plastične kirurgije​

Riječ je o kirurgu koji je još 80-ih godina prošlog stoljeća okupio tim stručnjaka i pokrenuo prvu polikliniku za plastičnu i estetsku kirurgiju u Hrvatskoj, Polikliniku Arcadia. Do danas su njegova stručnost, iskustvo i iznimno znanje pomogli tisućama pacijenata i pacijentica u rješavanju estetskih problema i poboljšanju samopouzdanja.

Poliklinika Arcadia

Mr. sc. Bojan Ignatovski s nama je podijelio najpopularnije zahvate kojima se njegove pacijentice pripremaju za ljetnu sezonu. Do godišnjih odmora preostalo je još nekoliko mjeseci – konzultacije za najtraženije zahvate rezervirajte na vrijeme.

Povećanje, podizanje i oblikovanje grudi

Svake se godine objavljuju liste najpopularnijih estetskih zahvata u svijetu – a operacija grudi i dalje je na vodećoj poziciji. Grudi su jedan od simbola ženstvenosti, i mnogim pripadnicama ljepšeg spola predstavljaju mnogo više od pukog broja košarice.

„Nezadovoljstvo veličinom, oblikom ili čvrstoćom grudi u brojnim životnim trenucima može uzrokovati osjećaj nelagode u vlastitom tijelu, kao i ozbiljan „udarac“ na samopouzdanje. Pacijentice s nerazvijenim i nejednakim dojkama često trpe zbog problema s izražavanjem ‘ženskog identiteta’“, objašnjava mr. sc. Bojan Ignatovski, dodajući kako danas estetska kirurgija omogućuje oblikovanje i povećanje grudi najmodernijim tehnikama.

Prije i poslije, Poliklinika Arcadia

Kada je najbolje vrijeme za napraviti zahvat povećanja, oblikovanja ili podizanja grudi?

„Augmentaciju grudi najbolje je napraviti barem mjesec dana prije ljeta, kako bi boravak na moru i godišnjem odmoru protekao ugodno i bez straha. Nakon mjesec dana, pacijentica će obaviti kontrole, vratiti se normalnim aktivnostima, a neće morati brinuti niti o boli, oticanju ili pritisku koji se mogu javiti u prvih nekoliko tjedana“, objašnjava kirurg.

Liposukcija – za idealne rezultate uvedite i druge promjene

Liposukcija je i dalje jedan od najčešće izvođenih zahvata, a zanimljivo je kako mu popularnost ne jenjava – kako kod žena, tako i kod muškaraca. Riječ je o ciljanom odstranjivanju lokaliziranih masnih naslaga kirurškim putem, odnosno rezom na koži kroz koji se posebnom sondom masne naslage razbijaju i isisavaju iz tijela.

„Liposukcijom odstranjujemo masno tkivo na mjestima na kojima to drugim načinima nije moguće. Ovaj zahvat nikako ne treba gledati kao metodu mršavljenja, već kao pomoć pri oblikovanju tijela i uklanjanju najtvrdokornijih naslaga koje tjelovježbom i reduciranom prehranom ne nestaju“, objašnjava nam plastični kirurg.

Liposukcija će, tvrdi naš sugovornik, dati izvrsne rezultate samo ako osoba nakon liposukcije napravi i druge promjene u životnom stilu – prvenstveno prehrambene navike.

Prije i poslije, Poliklinika Arcadia

„Što se tiče idealnog vremena izvođenja, liposukciju je najbolje napraviti dva mjeseca prije odlaska na more ili godišnji odmor“, ističe mr. sc. Ignatovski, dodajući kako je liposukcija najučinkovitiji način za oblikovanje tijela i dovođenje proporcija tijela u balans.

Rezultat je nakon ovog zahvata vidljiv odmah, no konačni učinak bit će vidljiv nakon otprilike 6 tjedana – a činjenica koja posebno veseli jest da se na tretiranom području odstranjuju i masne stanice – pa je ponovno nakupljanje masnih naslaga na tom području otežano.

Abdominoplastika

Kad su u pitanju kompleksniji zahvati s kojima dolazi i ponešto duži oporavak, abdominoplastika je svakako jedan od takvih. Plastični kirurg objasnio nam je zašto je odlazak na abdominoplastiku potrebno ipak ponešto pomnije planirati.

Prije i poslije, iz arhive Poliklinike Arcadia

„Ovim estetskim zahvatom odstranjuje se višak kože s područja trbuha i struka, zajedno s potkožnim masnim tkivom. Ono što ovaj zahvat čini kompleksnim je činjenica da je potrebno šivati razmaknute trbušne mišiće, raditi ‘strukiranje’ trbuha i repozicionirati pupak. S obzirom na duži oporavak, preporučujem ovaj zahvat napraviti barem dva mjeseca prije godišnjeg odmora i odlaska na more“, ističe mr. sc. Ignatovski.

Korekcije na licu – koje mogu čekati zadnji tren, a koje ne?

Kad su u pitanju korekcije na licu, njih svakako treba podijeliti na invazivnije i one manje invazivne. Operacije poput faceliftinga zahtijevaju duži oporavak, dok će operacija kapaka omogućiti normalne aktivnosti nakon nekoliko tjedana.

No, što je s najpopularnijim neinvazivnim tretmanima na svijetu?

Woman receiving botox injection at spa, Image: 280779326, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

„Pacijentice često zanima možemo li raditi aplikacije hijaluronskih filera i Botoxa prije odlaska na godišnji odmor. Mnoge od njih žele tijekom ljeta izgledati svježe i mladoliko bez mnogo truda, pa su neinvazivne injektivne metode izvrstan odabir. Botox i filere potrebno je aplicirati oko dva tjedna prije izlaganja suncu. Osim toga nema posebnih ograničenja“, objašnjava kirurg.

Pročitajte još i ...