Oštećuje li bojenje zaista kosu – lomljivost i frizzy efekt

Bojenje kose danas već desetljećima nije rezervirano samo za Hollywoodske glumice ili modele – danas je gotovo nemoguće pronaći punoljetnu ženu koja nije barem jednom u životu obojila kosu, a mnoge od nas jedva da i pamte svoju prirodnu nijansu.

Odraz ženstvenosti i individualnosti

Od pramenova u srednjoj školi, studentskog eksperimentiranja s otkačenim nijansama pa sve do redovnog prekrivanja sijedih nakon 30-e, svaka od nas ima barem nekoliko priča o bojenju kose koje nam izmame osmijeh na lice.

Možemo se složiti – ponekad je vrlo zabavno, oslobađajuće pa čak i terapeutski izraziti svoju individualnost i ženstvenost promjenom boje kose, čak i ako je riječ o suptilnoj promjeni nijanse koju će samo najbolja prijateljica primijetiti.

Što zapravo oštećuje kosu?

No, većina nas od djetinjstva sluša priče o tome kako bojenje može znatno oštetiti kosu – te da bismo se trebale suzdržati od prečestog korištenja boja za kosu – no ima li u tome istine?

Mogli bismo reći – i da i ne. Bojenje samo po sebi ne oštećuje kosu, barem ne u doslovnom smislu. Tijekom procesa bojenja, na kosi ne nastaju oštećenja koja bismo mogli povezati s isušenom, lomljivom kosom i omraženim „frizzy“ izgledom koji toliko želimo izbjeći. Ipak, u kombinaciji s faktorima iz okruženja, proces bojenja može znatno narušiti integritet vlasi i dovesti do oštećenja kose.

Kosa – pogotovo obojena – ima brojne neprijatelje

Važno je napomenuti kako postoje tri glavna „neprijatelja“ boje za kosu u vanjskom svijetu koji nas svakodnevno okružuje – a to su voda, svjetlost i češljanje.

Zahvaljujući neprestanoj izloženosti ovim faktorima, obojena kosa mnogo je sklonija oštećenjima – zbog čega dobivamo dojam da samo bojenje oštećuje kosu, iako je istina zapravo ponešto drugačija.

Kako nam ovi, naizgled svakodnevni čimbenici mogu donijeti toliko problema kad je u pitanju kosa? Voda lakše prodire u obojenu kosu, što dovodi do oštećenja proteina i blijeđenja boje, dok UV zračenje narušava boju i prirodni pigment te uzrokuje gubitak lipida. Time dolazi do postupnog slabljenja kose i njenog beživotnog izgleda.

Usporite s češljanjem!

Kad su u pitanju postupci svakodnevnog oblikovanja kose, poput češljanja i raščešljavanja – pokušajte smanjiti njihov intenzitet i učestalost te nabavite meke četke koje neće lomiti vlasi i uzrokovati dodatnu štetu.

Edine Ahbich, Glavni inženjer za učinkovitost proizvoda brenda Kérastase, najbolje je objasnio srž nove linije Kérastase Chroma Absolu – čiji je glavni cilj zaštititi obojenu kosu od nepovoljnih čimbenika te dubinski obnoviti oštećena vlakna.

Lomljivost, frizzy efekt i neželjeni crvenkasti tonovi?

Iza ove se linije krije sasvim posebna filozofija – duboko razumijevanje izazova koji se javljaju kod obojene kose – te učinkovita rješenja za najčešće probleme povezane s obojenom kosom.

U pravilu prepoznajemo 3 znaka oštećenja na obojenoj kosi – poroznost vlakana koja dovodi do ispucalih vrhova, lomljenja i blijeđenja vlasi, zatim „frizzy“ efekt koji prepoznajemo po suhoj, beživotnoj i na dodir gruboj kosi te naposljetku – oksidaciju – proces reagiranja na izloženost kisiku koji uzrokuje neželjene crvene i bakrene podtonove na kosi.

S obzirom na to da proces bojenja narušava stanje kose, kao i njenu unutarnju strukturu, vlakna razvijaju pojačanu osjetljivost na agresore iz okoline. Chroma Absolu linija iz Kérastasea sastoji se od tri grupe visokoučinkovitih formula koje obnavljaju vlakna kose u cijelosti te štite obojenu kosu od svih štetnih čimbenika koji narušavaju njeno zdravlje.

Personalizirano djelovanje za potpunu obnovu i dugotrajnu boju

Ova jedinstvena linija nudi personalizirano kiselo djelovanje kako bi se kosa u potpunosti obnovila te tako stvorila kvalitetna baza za prekrasnu i dugotrajnu boju. Pritom – svakim korištenjem formule iz ove linije pomažu u zaštiti odličnog integriteta kose, što povećava trajnost boje – pa ćete i odlaske frizeru moći ponešto prorijediti.

Pomoću strateški odabranih moćnih kiselina poznatih po obnavljajućim svojstvima, formule linije Chroma Absolu prodiru u vlakna te ih u potpunosti njeguju kako bi očuvale boju i kosu učinile mekom i hidratiziranom te intenzivno sjajnom.

Koji će proizvod iz linije najbolje odgovoriti na izazove s kojima se vaša kosa susreće? Čitava je linija podijeljena na tri grupe proizvoda – kupke, proizvode za njegu te formule za zaštitu.

Kad je u pitanju pranje kose, tu su dvije kupke za iznimnu njegu obojene kose različite gustoće – kupka Chroma Respect hidratizirajuća je kupka s aminokiselinama i ekstraktom biljke Centella Asiatica, namijenjena oštećenoj, obojenoj kosi tanke i srednje debele vlasi, dok je bogata kupka Chroma Respect obogaćena mliječnom kiselinom te je namijenjena debeloj i jako debeloj kosi.

Nakon pranja kupkom, vrijeme je za specijaliziranu njegu – a u Chroma Absolue liniji nalaze se čak četiri njegujuća proizvoda.

Njega Cica Chroma pogodna je za redovno korištenje i namijenjena obnavljanju oštećenja, dok je maska Chroma Filler namijenjena dubinskoj obnovi i najviše će odgovarati vrlo isušenoj kosi.

S obzirom na to da prodiru u jezgru vlasi i oštećenja obnavljaju iznutra, ne čudi nas činjenica da je riječ o najmoćnijim proizvodima za obnovu obojene kose na tržištu.

Zaglađujuća njega za visoki sjaj Chroma Gloss u dodiru s vodom transformira se u bogatu kremastu teksturu bijele boje, a vlasi kose transformira u samo nekoliko trenutaka. Zatvarajući površinu vlasi za smanjenu poroznost, kosi u trenu vraća mekoću i nevjerojatan sjaj.

Naposljetku, kosu je potrebno zaštititi od štetnih učinaka feniranja, peglanja i uvijanja – pa se tako u liniji nalazi i Chroma Thermique – Antioksidativni serum s antifriz učinkom za zaštitu od topline, kako bi u omiljenim frizurama mogli uživati bezbrižno.

Pročitajte još i ...