Manikura trajnim lakom ili gelom: ima li opasnosti?

Još do prije nekoliko godina bili smo bombardirani naslovima o tome koliko su trajni lakovi i gelovi štetni za zdravlje, pitanjima trebaju li trudnice koristiti ovaj način manikure, što se događa s plohom nokta, sadrže li štetne kemikalije kao što su formaldehid, toluen i dibutil ftalat, jesu li cruelty free… Da ne nabrajamo, misija lakiranja noktiju bila je nalik znanstvenom istraživanju. Srećom, čini se kako jedinu opasnost koju kriju lakovi jest – odabir boje ili stila uređenja noktiju. Jeste li više za trajne lakove ili geliranje, možda su vaš odabir kućni tretmani, a možda vam je jedina dvojba hoće li boja biti u trendu i odgovarati vašem stylingu

Lakovi su, dakle, vrlo sigurni. Na policama u dućanima naći ćete brendove koji ne samo da su prošli rigorozna testiranja i ispitivanja sigurnosti za vaše nokte, već u sebi kriju nebrojeno sastojaka za njegu plohe nokta i zanoktica, za ispomoć kod pucanja ili listanja. Dakle, riječ je o vrlo sigurnim proizvodima kojima vjerujemo. No, što kada odlazite na manikuru? Vjerujemo da prije odabira salona provjerite kvalitetu rada, higijenske uvjete i slične detalje koje bi vas mogli odvratiti od tretmana.

No, što bi se dogodilo da vam kažemo kako, iako se svakog dana štitite od UV zračenja nanošenjem SPF-a, nokte ipak izlažete UV svjetlosti ispod lampe? Dakle, da ne postoji baš ništa kontroverzno oko odabira laka i boje za vaše nokte, već u načinu sušenja.

OPASNOSTI UV ZRAČENJA ZA RUKE

Posljednjih nekoliko godina u svjetlu sve veće zabrinutosti oko štetnog UV A zračenja postavlja se pitanje jesu li UV lampe ispod kojih sušimo nokte – sigurne? Iako još uvijek ne postoji suglasnost oko štete koju bi moga izazvati UV lampa, sumnja u njezin učinak sve više raste.

Baš kao što UV A zrake djeluju na kožu, isto tako UV lampe u salonu za manikuru mogu utjecati na uranjeno starenje ruku, pojavu dubokih bora, pa čak i hiperpigmentacije. A svi znamo gdje pogledati kako bismo procijenili nečiju starost – u ruke.

Upravo zbog vrlo specifičnog mjesta koje je rijetko kada u potpunosti pokriveno i, priznat ćete, vrlo ovlaš namazano, a pod utjecajem i sapuna i sredstva za dezinfekciju, ruke su vrlo osjetljive na UV zračenje.

A ŠTO JE S NOKTIMA?

UV A zrake djeluju na ruke, ali i na nokte! Ne samo da stalno izlaganje nokta UV zračenju može prouzročiti odvajanje i lošu kvalitetu nokta, već se može se dogoditi i stanjivanje noktiju te listanje. Naime, znanstveni podaci o utjecaju UV zračenja na nokte koji se stalno geliraju i lakiraju trajnim lakovima izazivaju dvojbu o tome jesu li takve lampe sigurne ili nisu.

No, UV lampe, iako potiču probleme s listanjem, pucanjem i odvajanjem noktiju, nisu jedini krivac. Loš odabir gela ili laka također snosi krivnju, pa imajte na umu da, kada odlazite na tretmane, provjerite kakvim materijalom rade.

PAZITE NA RUKE

Kako smo već ranije naveli, iako ne postoji suglasnost u znanstvenoj zajednici o tome u kojoj mjeri UV lampe štete noktima, znamo da štete koži. UV A zračenje definitivno šteti koži ruku, a znamo da ruke otkrivaju sve!

Stoga, prije negoli se odlučite za tretman, provjerite koju lampu koriste saloni i uvijek prije  UV lampe odaberite LED svjetlost. Naime, LED svjetlost proizvodi UV A zračenje, ali u toliko maloj mjeri da praktički nema nikakvog učinka na zdravlje kože – ako se radi o profesionalnoj opremi. Vaše ruke, a i nokti, bit će vam zahvalni!

Pročitajte još i ...