Najsuvremenija metoda u borbi protiv prorijeđene kose

Gubitak kose ili alopecija je opadanje, odnosno gubitak dlaka s glave, ali i drugih dijelova tijela. Genetska predispozicija i starenje samo su neki od mnogobrojnih faktora koji ga mogu izazvati, a prema statističkim podacima, gubitak kose javlja se kod gotovo 70 posto muškaraca.

Kod žena je gubitak kose rjeđi, ali nije zanemariv

Među ženama ova je pojava znatno rjeđa – alopeciji su muškarci, jednostavno, mnogo skloniji. Iako se kod žena ne javlja toliko često, postotak nikako nije zanemariv. Smatra se kako će se gotovo 30 posto žena prije ili kasnije suočiti s gubitkom kose, a dok se muškarci s ovom pojavom ipak lakše nose, ženama gubitak kose često donosi i psihološke posljedice – smanjeno samopouzdanje najčešći je pratitelj rapidnog ispadanja kose.

Ipak, jedna je razlika ključna. Kod muškaraca dugotrajni i pojačani gubitak kose najčešće završava potpunom ćelavošću, dok kod žena to nije čest slučaj. Iz tog ćemo razloga često primijetiti da je damama u zrelijim godinama kosa prorijeđena, no rijetko i da su pogođene potpunim gubitkom kose.

Kosa raste u ciklusima, a umjereni gubitak je normalan

Naša kosa ne raste uvijek jednakom brzinom, zapravo, čak niti ne raste čitavo vrijeme. Njen životni ciklus karakterizira rast u ciklusima, a s vremenom prelazi u stanje mirovanja. Folikule sve sporije proizvode nove vlasi, a stare i dalje opadaju, zbog čega čitavo vlasište počinje izgledati prorijeđeno.

Gubitak kose za mnoge je neugodna pojava koja stvara zabrinutost iz psiholoških i(li) estetskih razloga, a uzroci mogu biti razni. Svaka osoba na dnevnoj bazi izgubi oko 100 vlasi kose i takav se intenzitet smatra normalnim. Primijetite li veći intenzitet opadanja, a kosa ne nastavi rasti, takva situacija će dovesti do problema. Alopecija je u današnje vrijeme česta pojava, a na nju nisu imuni ni žene ni muškarci.

Najčešća vrsta gubitka kose

Najčešća vrsta gubitka kose kod muškaraca i žena – čak 95 posto svih alopecija, je androgena ili androgenetska alopecija. Ona najčešće varira od normalnog vlasišta prije puberteta do izražene ćelavosti, kod koje kosa preostaje samo na potezu od sljepoočnice do zatiljka.

Za razliku od muške, ženska androgena alopecija odlikuje se održanim vanjskim granicama površine rasta kose, a kosa se prorjeđuje na tjemenu. Ako vas muči gubitak kose, a niste sigurni što poduzeti i kako se nositi s cijelom situacijom, postoji rješenje. U dubrovačkoj Poliklinici Marin Med možete obaviti transplantaciju kose najsuvremenijom metodom FUE (Follicular Unit Extraction).

Najsuvremeniji pristup tretiranju ćelavosti

Pravo donorsko mjesto iz kojeg se uzimaju zdrave folikule su uglavnom stražnji i postranični dijelovi skalpa, a oni se presađuju u prednji prokrvljeni dio. Kod metode FUE ubodnim se instrumentom, čija je igla tanja od 1 milimetra, ekstrahira svaki pojedini folikul zasebno i implantira u dio koji je bez kose.

Instrument čini oku jedva vidljive male cirkularne incizije u koži tjemena, a u čijem centru se nalazi folikul s jednom, dvije, tri ili čak četiri vlasi. Potom slijedi implantacija u primajuću regiju. FUE metoda u području donorskog mjesta ne ostavlja ožiljke i idealna je za osobe koje žele imati kratku kosu, što je najčešći slučaj kod muške populacije pacijenata.

Rezultat je potpuno prirodni izgled

Rezultat ovakvog postupka je prirodan izgled kose te se ne može vidjeti razlika između implantirane i neimplantirane kose, a broj folikula koji je potrebno transplantirati ovisi o tipu i stupnju ćelavosti. Ovisno o količini davajuće regije (stražnji i postranični dio glave) i stupnju ćelavosti, te individualnim željama pacijenta, odlučuje se o broju folikula potrebnih za prirodan izgled kose.

Smjer rasta kose i kut pod kojim kosa raste je od osobite važnosti pri implantaciji, individualan za svakog pacijenta te kirurg pri implantaciji mora voditi računa i o tome. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i bezbolan je, a dva do tri tjedna nakon zahvata zahtijeva posebniju njegu vlasišta, ali ne isključuje normalne dnevne i radne aktivnosti.

Prikladno za sve stupnjeve gubitka kose

Ova mikrokirurška tehnika pogodna je za sve stupnjeve gubitka kose, od mladih muškaraca koji su tek počeli gubiti kosu u prednjim regijama pa sve do muškaraca u 70-ima koji su kosu izgubili mnogo ranije. Rezultat je prirodna kosa koja će tu ostati doživotno. Naravno, transplantacija kose ne podrazumijeva se samo na tjemenu, već se ona može obaviti i na nadusnici (brkovima) te posebno na obrvama, bez ostavljanja ožiljkastog tkiva.

Cijena zahvata kreće se od 25.000 do 40.000 kuna, ovisno o implantiranom području, no točnu cijenu zahvata odredit će sam liječnik. Naime, dovoljno je poslati pet fotografija glave: oba profila, prednju i stražnju fotografiju glave te fotografiju tjemena. Temeljem fotografija moguće je odrediti područje odakle će se uzimati vlasi te koliki broj folikula je dostatan za željeni izgled. Najmoderniji i najpouzdaniji postupak za transplantaciju kose dostupan je u dubrovačkoj poliklinici Marin Med.

Pročitajte još i ...