Kada maske i specijalni šamponi nisu dovoljni: tretmani koji kosi vraćaju volumen i blistavost

French actress and model Eva Green poses for L'Oreal Professionel International 2015 advertising campaign., Image: 216711750, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

I kosa je sada na svojevrsnom odmoru – puno je manje stiliziramo i peglamo, kovrčamo, radimo frizure… Što će joj zasigurno pomoći da se oporavi. No, ako vaše vlasi trebaju mnogo više od odmora, ako im treba konkretna strategija oporavka, onda treba razmisliti i o malo konkretnijim mjerama.

Uz anti-aging tretmane za kožu, u svijetu estetske medicine na raspolaganju su nam i tretmani za pomlađivanje kose. Osim transplantacije kose (FUE) kojom se postiže bujnija kosa uz vrlo prirodne rezultate, brzi tretmani koji će vašoj kosi dati novi sjaj su tretman plazmom i mezoterapija vlasišta.

profimedia-0322743525

FUE transplantacija kose

FUE je skraćenica od naziva Follicular Unit Extraction, hrv. ekstrakcija folikularne jedinice. Radi se o zahvatu transplantacije kose u kojem se pojedinačne folikule dlake uzimaju s donorske regije (regije s koje se kosa „presađuje“), a potom folikule transplantiraju u regiju gdje kosa nedostaje ili je prorijeđena.

Folikule dlake uzimaju se posebnim aparatom koji omogućuje vrlo precizno uzimanje, bez oštećenja okolnih folikula i bez vidljivih ožiljaka. Nakon što se uzmu iz donorske regije, folikule se implantiraju na mjesto gdje se kosa želi nadomjestiti. Liječnik postupak radi pomoću povećala u obliku naočala ili pomoći mikroskopa, zbog čega je omogućen izrazito precizan rad – folikule se mogu implantirati vrlo gusto, a smjer i kut rasta dlake mogu se dobro kontrolirati.

Swedish fashion model Elsa Hosk in the photo session for Victoria's Secret March 2017 lingerie catalogue., Image: 324527056, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Tretman krvnom plazmom

PRP tretman prirodna je metoda u kojoj se koriste vlastiti trombociti u visokoj koncentraciji. Krv se centrifugira, nakon čega se izdvaja plazma bogata trombocitima iz kojih se oslobađaju brojni faktori rasta koji se ubrizgavaju u vlasište.

Tretman plazmom potiče obnovu krvnih žila i same kose zbog koncentriranih faktora rasta koji se injektiraju u vlasište. Metoda je identična onoj za pomlađivanje kože i pokazala se vrlo učinkovitom u liječenju ćelavosti i prorijeđene kose. Time se poboljšava mikrocirkulacija kose, dovodeći hranjive tvari, a odvodeći toksine koji štete kosi. Rezultat je jača, gušća i snažnija kosa.

Ako planirate transplantaciju kose, PRP terapija idealna je priprema jer snažno ojačava davajuću regiju vlasišta i pospješuje cirkulaciju, čime se povećava mogućnost uspješnosti transplantacije.

Brazilian male model Marlon Teixeira stars in Jimmy Choo Man fragrance 2017 advertising campaign., Image: 332098125, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Mezoterapija vlasišta

Mezoterapija vlasišta metoda je kojom se sitnim ubodima u kožu apliciraju ljekovite tvari koje oživljavaju problematično vlasište. Mezoterapija već desetljećima ima veliku ulogu u terapiji kose. Treba naglasiti kako mezoterapija ne može riješiti problem ćelavosti, ali može uvelike utjecati na kvalitetu dlake i biti značajna pomoćna terapija.

Terapijom se apliciraju mezoterapijski kokteli koji sadrže vitamine, minerale i aminokiseline koji dubinski hrane kosu, čineći je čvrstom i otpornom na vanjske utjecaje. Tako se potiče i regeneraciju folikula dlake, rast kose i hidratizaciju vlasišta. Mezoterapija usporava starenje kose i pojavu sijedih vlasi, zbog čega je dobro uvrstiti je u redovitu njegu za zdraviju kosu.

Neki od tretmana za pomlađivanje kose i vlasišta u ponudi su Poliklinike Bagatin i Dermatologije Nola.

Pročitajte još i ...