Mezoterapija za podočnjake – kako djeluje i koja je cijena tretmana?

Konačno ste se naspavali, čak vam ni jutarnji alarm nije pokvario raspoloženje – no pogled u ogledalo jest. Tamni kolutovi i natečene vrećice ispod očiju više vas podsjećaju na studentske dane i tulumarenje do jutra, nego na život osobe koja disciplinirano spava 8 sati, pije dovoljno tekućine i izbjegava slane grickalice.

Prirodni gubitak masti i vezivnog tkiva, genetika ili životni stil?

Podočnjaci nam mogu u trenu pokvariti raspoloženje – jer cijelom licu daju stariji, umorniji, pa i tužniji izgled. Jedna od najvećih zabluda je da podočnjaci nastaju samo zbog manjka sna – za njihovu je pojavu odgovoran čitav niz faktora, od kojih su najvažniji ekspresije lica, gubitka prirodne masti i slabljenja vezivnog tkiva s godinama, ali i genetika, životni stil te nagle promjene u težini.

Nalaze li se pod vašim očima pak tamni kolutovi, a ne samo natečene vrećice, situacija je još kompliciranija. Iako ih može uzrokovati i sama građa oka i kostiju lica, mnogi dermatolozi smatraju kako su za tamne kolutove oko očiju krive iste kemijske reakcije kojima tijelo reagira prilikom nastanka modrica.

Zašto se na podočnjacima javlja plavkasta boja?

Područje oko očiju poznato je kao najosjetljivije na cijelom tijelu – jer je koža na njemu vrlo tanka, masno tkivo oskudno, stupanj kolagena i elastina manji nego u ostatku kože, a sitna mreža kapilara u potkožju vrlo je gusto premrežena. Zbog nakupljanja krvi u sitnim žilicama i njenog težeg otjecanja, može se pojaviti tamniji ton kože – a uslijed povećanja hidrostatskog tlaka, krv može prodrijeti izvan stijenki krvnih žila i ući u tkivo.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Derek Lam Backstage New York Ready to Wear. Spring/Summer 2018. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355896680, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Tamo se prirodno razgrađuje i stvara pigmentaciju, koja se s vremenom može snažnije nataložiti – i stvoriti tamne kolutove kojih se ne možemo riješiti niti snom, niti prehranom, a niti korektorom. Na pojavu tamnih podočnjaka mogu utjecati i alergije, koje doprinose iritaciji i pucanju kapilara, ali i trljanju očiju koje postupno pogoršava pigmentaciju.

Rješenje ovisi o tipu podočnjaka

Osim toga, i izlaganje UV zračenju pojačava produkciju tamnog pigmenta melanina, što podočnjake čini još tamnijima i pojačava izgled “panda” kolutova. Kako bismo se s njima uspješno obračunali, važno je ustanoviti koji tip podočnjaka je na vašem licu zastupljen – natečene vrećice, tamni kolutovi ili podočnjaci uzrokovani sjenom.

Ako je riječ o podočnjacima “iz sjene”, njih uzrokuje građa oka i kostiju ove regije, a tamni izgled podočnjaka uzrokuje pad svjetlosti. Jedini način – osim prekrivanja makeupom – na koji se možemo riješiti ovog tipa podočnjaka je popunjavanje udubine tzv “tear through” hijaluronskim filerom, što uklanja razliku u visini kanala ispod očiju i time smanjuje sjenu.

Kad su u pitanju podočnjaci koje karakteriziraju natečene vrećice, riječ je o otoku rahlog tkiva u kojem se nakuplja tekućina, a zbog slabljenja vezivnog tkiva – dolazi do formiranja vrećice na tankoj koži podočnjaka. Takvi se podočnjaci najuspješnije uklanjaju kirurškim putem – u kombinaciji s donjom blefaroplastikom, no i hijaluronskim filerima moguće je lagano ublažiti prijelaze prema okolnom tkivu i time ih učiniti manje vidljivima.

Vitamini, aminokiseline i antioksidansi za osvježen pogled

No, kad imamo posla s tamnim kolutovima, najbolje rješenje je svakako mezoterapija. Ovim se dermatološkim tretmanom injektivnim putem u tretiranu regiju unose ciljani terapijski i revitalizirajući sastojci koji djeluju na simptome, ali i uzrok problema.

Mezoterapija je jedan od najkorisnijih tretmana za regiju oko očiju, posebno kad su tamni kolutovi u pitanju, jer se svaki aplicirani preparat odabire prema problemima kože – čime se tretman može u potpunosti personalizirati. Mezoterapijski kokteli najčešće sadrže kombinaciju hijaluronske kiseline za hidrataciju i moćnih vitamina, aminokiselina, antioksidansa i peptida – čiji je cilj ublažiti vidljivost podočnjaka.

Hidrirana koža, smanjene vrećice i posvijetljena boja podočnjaka

Osim toga, ovim se postupkom može smanjiti otok i potaknuti limfnu drenažu u regiji oko očiju, ali i poboljšati tonus kože i time postići blagi lifting efekt na namreškanoj koži podočnjaka i donjeg kapka.

Postupak mezoterapije traje svega desetak minuta, a rezultat je hidrirana, zaglađena koža, smanjena otečenost te bitno svjetlija koža. Ipak, važno je znati kako dermatolozi ističu da su terapijske mogućnosti kod vrlo tamnih kolutova sužene – no mezoterapija pruža najbrže učinke. Razlog se krije u ograničenim mogućnostima drugih zahvata – naime, niti laseri niti kemijski pilinzi, koji se inače koriste na pigmentiranim područjima, ne smiju se koristiti tako blizu oka.

Zašto je upravo mezoterapija najbolje rješenje?

Najveća prednost ovog terapijskog postupka krije se u njenom prodiranju u srednji sloj kože. Zato i nosi naziv “mezo” – a aplikacija aktivnih supstancija i hidratacijskih faktora u međustanični prostor najlakši je način da na problem kože djelujemo iznutra.

Naime, naša je koža prekrivena slojem mrtvih stanica, čija je uloga vrlo važna – štite nas od štetnih vanjskih utjecaja, ali nose i jednu nepoželjnu ulogu: sprječavaju ulazak dragocjenim sastojcima koje nanosimo topikalno kremama i serumima. Zato je injektivna aplikacija hijalurona, vitamina, minerala, antioksidansa i drugih spojeva vrlo praktično rješenje koje zaobilazi problem apsorpcije – jer sitnim, bezbolnim ubodima ljekovite supstancije unosimo direktno na mjesto na kojem su potrebne.

Rezultati su vidljivi brzo, a dnevnim obavezama se vraćate odmah

U samo desetak minuta dermatolog ili estetski liječnik na ciljano mjesto unijet će više korisnih sastojaka nego što ih koža može upiti kroz nekoliko godina nanošenja kreme.

Kad su podočnjaci u pitanju, rezultate u vidu posvjetljivanja, osvježavanja i smanjenja otoka vidjet ćete već nakon prvog tretmana, a oporavak gotovo da ne postoji – dnevnim obavezama se možete vratiti odmah nakon postupka. Za trajnije rezultate, kao i za korekciju vrlo izraženih podočnjaka, preporučuje se nekoliko tretmana, s razmacima od barem mjesec dana.

Prosječna cijena ovog tretmana u hrvatskim poliklinikama kreće se od 800 do 2000 kuna, ovisno o korištenim sastojcima i potrebnoj količini preparata, a tretman možete napraviti u gotovo svim dermatološkim ordinacijama i estetskim poliklinikama, poput Poliklinike Bolanča, Dermamed, Bagatin, Duduković&Kisić, Veir, Dermalife i drugdje.

Pročitajte još i ...