Misija brončana put: najčešće greške koje činimo na suncu

Ovoga ljeta sunce nas doista časti. Prži kao da nema sutra, što osjećamo i na vlastitoj koži. To da moramo nanijeti zaštitnu kremu s najvišim dobavljivim faktorom znamo i činimo redovito, nosimo i šešire, pijemo puno vode, a oni organiziraniji među nama, već su negdje u svibnju krenuli s različitim suplementima koji su njihovu kožu pravovremeno pripremili za izlaganje suncu.

Ima i onih koji ni usprkos upozorenjima dermatologa ne odustaju od solarija pa na plaže diljem obale stižu već ugodno preplanuli. No, to je tema za neku drugu priliku. Ono na što ovdje želimo upozoriti su česte pogreške koje činimo prilikom sunčanja, a da ih možda nismo ni svjesni. Stoga, već sutra preispitajte svoju plažnu rutinu i, ako treba, korigirajte je. Jer, bolje ikad nego nikad.

1. Koristite premalo kreme za sunčanje

Detaljno ste istražili i proučili tržište krema, ulja i losiona za sunčanje i konačno odabrali proizvod koji vam najviše odgovara. No, kada ga koristite, jednostavno ga nanesete premalo? Zaboravljate ga ponovno nanijeti nakon kupanja ili tuširanja na plaži? Nanosite ga samo na lice i vrh nosa?

Zaboravite na legendarno pravilo ‘manje je više’ – kod kreme za sunčanje ono ne vrijedi. Dapače, poželjno je činiti suprotno. Prema savjetima stručnjaka, količina kreme za sunce koja je dovoljna za cijelo tijelo je šest obilnih čajnih žličica – sve manje od toga je premalo!

2. Koristite istu kremu za lice i za tijelo

Znamo da je kod pakiranja za more jedan od glavnih kriterija ušteda prostora, no radije ponesite jedne sandale manje, a u kofer ubacite posebnu zaštitnu kremu za lice. One su naprosto drugačije formulirane od onih za tijelo, a najnovije dostupne na tržištu imaju i sjajno anti-age djelovanje pa će vas, osim od izgorene kože, zaštititi i od preuranjenog starenja. Ako inzistirate na praktičnosti, odaberite onu koju mogu koristiti i djeca pa ćete tako zadovoljiti i kriterij s početka ovog odlomka.

3. Koristie kremu od prošle godine

Od lanjskog ljetovanja ostalo vam je više od pola bočice kreme za sunčanje? Žao vam je baciti pa ste je naumili koristiti i ovoga ljeta? Radije nemojte – tako riskirate neželjene kožne reakcije, ali i to da izgorite na suncu. Naime, UV filteri mogu prestati djelovati i tako vam krema više jednostavno neće moći pružiti potrebnu zaštitu. Dakle, radije svake godine nabavite novu kremu, a ako je budete koristili kao što smo savjetovali pod točkom 1, vrlo je vjerojatno da vam do iduće godine više ništa neće ostati.

4. Kremu nanosite tek kada stignete na plažu

Iako proizvođači krema za sunčanje u svojim promotivnim materijalima obično navode kako njihovi proizvodi djeluju od trenutka nanošenja, ipak je preporučljivo kremu nanijeti dvadesetak minuta prije izlaganja suncu.

Tako će se na koži stvoriti film koji će zaštititi kožu, a vi možete mirno uživati u sunčevim zrakama.

5. Zaboravljate kremu nanijeti na određene dijelove tijela

Usne, uške, stopala, unutarnja strana koljena dijelovi su tijela koje obično zaboravimo zaštititi kremom za sunčanje.

Izuzetno su osjetljivi pa je i rizik od opeklina znatno veći. Stoga, kod idućeg izlaganja suncu, najprije namažite ove dijelove tijela i spriječite neželjene posljedice.

Pročitajte još i ...