Miteseri, otvorene pore, komedoni…i sve što će vam pomoći u borbi s njima!

Iako su crne točkice simpatične kao modni uzorak, pa čak i onaj u dizajnu interijera, jedino mjesto gdje ih ne želimo vidjeti je lice. Miteseri, odnosno blackheads, su otvoreni komedoni nastali kao posljedica pretjeranog nakupljanja sebuma iz lojnih žlijezda u potkožnim porama. Većina se lojnih žlijezda nalazi uz korijen dlake, a njihovi se izvodni kanali nalaze uz otvore kroz koje dlaka izbija na površinu kože.

Kada se sebum previše izlučuje i neprekidno nakuplja, odnosno kada nema mehaničkog ili kemijskog čišćenja kože, dolazi do pucanja čepića i nastaje otvoreni komedon ili miteser. Izgled crne točkice daje mu zrak, naime miteser je otvoreni komedon pa je izložen zraku zbog kojeg crni. Upravo zato su potkožni prištići bijeli – zbog nedostatka zraka!

Otvorene pore i zašto ih baš ne volimo!

U porama nastaju miteseri, odnosno u onima proširenima u kojima se nakupilo dovoljno sebuma da bi dovelo do začepljenja. Pore su mjesta na kojima kanali lojnih žlijezda izlaze na površinu. Kada pojačano rade onda i pojačano luče sebum, prirodnu masnoću lica, te zatvaraju pore. U porama potom nastaju akne i komedoni. Rijetke su sretnice koje se u nekom trenutku života nisu borile ili s porama ili nekim oblikom prištića i mitesera. Na svu sreću, posljednja medicinska istraživanja, a u dermatologiji ih je jako puno s obzirom na to da su akne najčešća dermatološka bolest, dovode u vezu hranu s pojavom mitesera.

Masna hrana, mliječni proizvodi i šećeri mogu pogoršati stanje kože, povećati proizvodnju sebuma i uzrokovati pojačan nastanak mitesera. Kao neki od uzročnika, osim hrane, navode se i hormonalne promjene te stres. Ipak, pravilnom njegom, posebno kod osoba čija je koža masna, moguće ih je znatno smanjiti te bitno umanjiti pojavu budućih mitesera.

Nemojte “prčkati” po licu!

No, za neke promjene u životu je potrebno jako puno vremena, a upravo se vrijeme na licu najviše vidi…kao i sve ostalo! No, miteseri ne samo da nisu privlačni, već je i njihovo mehaničko istiskivanje vrlo neugodno. Definitivno to ne biste trebali raditi ispred ogledala! Radije birajte proizvode koji će vam pomoći u njihovom uklanjaju, ali i preveniranju!

PROČITAJTE: KISELINE U NJEZI KOŽE I SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Izbjegavajte prečesto čišćenje lica jer to može samo stimulirati proizvodnju sebuma i posljedično nastanak komedona. Također, koristite lagane, hidratantne proizvode na bazi vode. U borbi protiv mitesera pomoći će niacinamid i salicilna kiselina koji smanjuju izlučivanje sebuma i uklanjaju prekomjerno izlučivanje kod masne kože. Niacinamid se nalazi u brojnim serumima i proizvodima namijenjenima masnoj koži, a salicilna kiselina (beta-hidroksilna kiselina, BHA) može se naći u losionima, ali i u površinskim kemijskim pilinzima koji mogu pomoći u reduciranju izlučivanja sebuma, a samim time i smanjenju proširenih pora i mitesera.

Dermalogica Blackhead Clearnig Frizz

Jedinstvena pjenušava formula ove maske učinkovito čisti pore i uklanja mitesere. Tehnologija koja se aktivira pri nanošenju otvara pore, omekšava sebum i olakšava uklanjanje mitesera. Antibakterijskim djelovanjem sumpor sprječava razvoj upale. Kaolinska glina upija sebum i pročišćava kožu. Ekstrakt jabuke osigurava prijeko potrebnu hidrataciju.

Eau Thermale Avene Cleanance Comedomed

Cleanance Comedomed koncentrat namijenjen je za tretman i njegu masne kože sklone nepravilnostima, masne kože s miteserima i prištićima, kože sklone nastanku akne. Djeluje kao seboregulator i komedolitik.

Vichy Normaderm Phytoslution

Dnevna njega protiv nepravilnosti, mitesera, proširenih pora i viška sebuma s aktivnim sastojcima prirodnog podrijetla i s 2% salicilne kiseline.

Biretix Mask

Maska s RethinSphere® tehnologijom i glinom za kožu sklonu aknama. Zelena glina regulira višak sebuma, smanjuje crvenilo i detoksicira kožu. RetinSphere® tehnologija je inovativna kombinacija retinoida koja sprječava začepljenje pora i smanjuje stvaranje i razvoj mrlja i mitesera.

Pročitajte još i ...