Moć tehnologije: facelifting bez rezova

U četrdesetima više ne vježbamo samo zato da bismo super izgledali – vježbamo jer nam to pomaže da se ne „raspadnemo“ pod teretom svakodnevnih obveza. No, estetika nam je i dalje bitna, a osim s viškom kilograma, u toj se dobi počinjemo nositi i s posljedicama gravitacije: sve se, naime, polako opušta… Kombinacija tih dvaju faktora nikoga ne oduševljava, no srećom, vježbom se mnogo toga može riješiti.

Ipak, što je s licem? Za lice, nažalost, ne postoje „trbušnjaci“. Postoje vježbe koje pomažu da osvijestimo mišiće za koje ponekad nismo ni znali da ih imamo – i učvrstimo ih. No, pomažu do određene granice. Kada koža postane opuštena, tonus padne, a lice poprimi novi oblik, vježbom je teško vratiti sat unatrag.

Krivac za starenje lica je – osim godina i vanjskih faktora – i njegova funkcija: neprestanom mimikom mišiće lica koristimo mnogo više od mišića tijela. Svaka emocija, treptaj oka i grimasa zahtijeva kontrakcije, a samim time i nabiranje kože koja prekriva mišić. Činjenica da postoji face lifting može nas utješiti (sve o ovom zahvatu možete pročitati OVDJE), no što učiniti u periodu kad su znakovi starenja na licu već poprilično zamjetni, a za taj zahvat još nije vrijeme?

Opuštena linija čeljusti, kapaka i jagodica, naborani dekolte i opuštena koža vrata… Ovi znakovi starenja jasan su pokazatelj pada udjela kolagena u organizmu. Naime, upravo je kolagen zaslužan za čvrstoću, elastičnost i izdržljivost kože. Kako njegova razina u tijelu opada, koža postaje opuštenija, nedostaje joj čvrstoće, a bore su na njoj sve vidljivije. Kako obnoviti zalihe tog “faktora mladolikosti”?

Tretmani koji potiču sintezu kolagena

Uz pomoć uređaja nove generacije koji kožu zatežu uz minimalne nuspojave. Njihova je zadaća jasna – potaknuti kolagen i tako utjecati na napetost kože.

Ultherapy

Ultherapy je tretman kojim je moguće zategnuti lice i vrat, ukloniti podbradak, ublažiti bore, učvrstiti konture pa čak i pomladiti dekolte, stoga nije ni čudo da se nametnuo kao nekirurška alternativna faceliftingu.

Uređaj Ulthera funkcionira na bazi ultrazvučne tehnologije (HIFU) koja u tkivo prodire dublje nego bilo koji do sad dostupni neinvazivni tretman. Energija fokusiranog ultrazvuka se isporučuje na fasciju mišićno-aponeurotskog sloja lica i vrata (SMAS i platizma) te nakon završenog procesa neokolageneze dobivamo efekt zategnute i učvršćene kože.

Ulthera, za razliku od konkurentskih HIFU uređaja, ima ugrađenu i linearnu UZV sondu s live prikazom struktura u koži koja se tretira pa je smanjena mogućnost ozljede neurovaskularnih struktura lica. Dakle, Ulthera je jedini uređaj za UZV lifting na svijetu koji pruža liječniku mogućnost da obavlja tretman na optimalnoj dubini (jer samo Ulthera ima vizualizaciju) te na optimalnoj temperaturi (60-70 stupnjeva celzijevih) koja je bitna za denaturaciju i poticaj sinteze vlastitog kolagena. Ciljna regija je, naime, SMAS (mišićno-vezivni sloj), koji se kod svake osobe nalazi na različitoj dubini.

Rezultati Ultherapyja obično su vidljivi nakon dva do tri mjeseca, a učinak boostanja kolagena nastavlja i do šest mjeseci nakon terapije. Rezultat je, dakle, kontinuirana proizvodnja kolagena. Koliko dugo traje taj efekt? Učinak Ultherapyja traje oko 18 mjeseci, a tretmani se ponavljaju jedom godišnje ili svakih 18 mjeseci.

Taj je tretman u Zagrebu na raspolaganju jedino u Poliklinici Duduković.

Plasmage

Frakcijska plazma još je jedna od inovativnih, sofisticiranih tehnologija korištenih u estetskoj medicini, a upravo se na nju oslanja uređaj Plasmage.

Funkcionirajući na principu stvaranja sitnih oštećenja na koži, Plasmage uzrokuje kontrakciju i zatezanje tkiva. Frakcijska plazma pruža iznimnu preciznost – brzim zagrijavanjem tkiva, ali bez dodira s kožom, ovaj uređaj potiče proizvodnju kolagena u dubljim slojevima kože.

Prednost Plasmagea je što se može koristiti za pomlađivanje gotovo svih regija lica, ali i vrata, no najčešće se primjenjuje kod zatezanja kože kapaka. Sitne točkice koje stvara uređaj prilikom izvođenja tretmana postaju okidači za povećanu proizvodnju novog kolagena – tkivo se počinje samo učvršćivati, podizati i obnavljati, a zbog iznimne preciznosti i podesive snage uređaje, tretmanima se mogu podvrgnuti osobe svih tipova kože. Pravi učinak ova moćna tehnologija pokazuje nakon nekoliko mjeseci, kada se pod utjecajem velike količine novog kolagena koža nastavlja zatezati.

Poliklinika Milojević, Poliklinika Bagatin, Poliklinika Dermalife, estetsko-medicinskom centru Adora, DermaMed i Poliklinika Poliderma neke su od estetsko-medicinskih oaza koje su u svoju ponudu uvrstile ovaj revolucionarni tretman.

Renew lift

Mogućnost dopiranja do SMAS sloja, tkiva lica koje ovija mišiće, a nalazi se ispod kože i potkožne masti, posebna je prednost uređaja Renew lift. I ovaj se sofisticirani uređaj oslanja na snagu ultrazvuka, a cilj mu je potaknuti stvaranje velike količine kolagena.

Sofia Vergara is seen. Oct 23, 2017 Job: 171023PG1 Los Angeles, CA, Image: 353733907, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Fokusiranim ultrazvukom visokog intenziteta uređaj kontrolirano zagrijava tkivo na dubini od 4,5 mm, što potiče stvaranje velike količine vezivnih tkiva – kolagenskih vlakana, omogućavajući potpuno prirodno pomlađivanje tkiva i kože lica.

Renew lift kontroliranim povećanjem temperature potiče regeneracijski proces, nakon čega slijede zatezanje i remodeliranje tkiva. Tretmanima je moguće pomladiti sve regije lica – ukloniti bore na čelu, podići obrve i obraze, ublažiti nazolabijalne bore, ukloniti podbradak, zategnuti vrat i dekolte pa čak i suziti pore, a isprobati ga možete u Poliklinici Bagatin i estetsko-medicinskom centru Adora.

Iako se prvi rezultati vide odmah nakon tretmana, za onaj pravi lifting učinak potrebno je imati malo strpljenja – 3 mjeseca nakon tretmana Renew Liftom vidljiv je njegov pravi učinak – zategnutije lice, poboljšan tonus kože, smanjene bore i vidno poboljšanje površinske napetosti lica, vrata i dekolte.

S obzirom na to da je riječ o tretmanu koji je mijenja fizionomiju lica, baš kao i mnoge druge moderne anti-age metode, Renew Lift se oslanja na prirodne regeneracijske sposobnosti kože. Kako bi stanice kože potaknuo na intenzivne samoobnavljajuće procese, koji za rezultat imaju anti-age efekt, ovaj uređaj izaziva kontrolirano zagrijavanje tkiva na dubini do 4,5 mm, čime direktno utječe na stvaranje kolagena.

Baš kao i većina najmodernijih estetskih tretmana i uređaja, i Renew Lift se bazira na kontroliranom oštećenju tkiva, jer je upravo to najučinkovitiji način za poticanje prirodne regeneracije. Stvarajući „termokoagulacijsku točkicu“, tretman u ciljanoj regiji naglo podiže temperaturu tkiva, dovodeći ultrazvučnu energiju na zadanu dubinu – rezultat je pojačana proizvodnja kolagena, a svi znamo što to znači – svježe, učvršćeno i zaglađeno lice.

Med Visage

Dermokozmetička industrija tu pojavu nastoji ublažiti osmišljavanjem formula koje na aktivnost potiče fibroblaste, stanice koje proizvode kolagen, i tako na neki način usporavaju starenje, barem s vizualnog aspekta. A isti cilj imaju i prouzvođači beauty aparata namijenjenih poboljšanju stanja kože.

Jedan od takvih je i Med Visage, tretman koji dokazano stimulira stanične mehanizme odgovorne za obnovu i regeneraciju tkiva. Žene su njime oduševljene jer teksturu, tonus i elastičnost kože poboljšava – trenutno. Na kojem principu funkcionira? Njegova je najveća moć upravo stvaranju novog kolagena, koji pomaže koži da što dulje zadrži mladolikost.

Taj je spektakularni uređaj na raspolaganju i klijentima zagrebačkog Estetskog centra Adora, Poliklinike Bagatin i Poliklinike Milojević, a njegova se učinkovitost bazira na kombinaciji ultrazvuka i radiofrekvencije – koja mehanizam obnove stanica potiče zagrijavanjem tkiva. Povećana temperatura, naime, stimulira prokrvljenost područja, čime se dovodi više kisika i hranjivih tvari potrebnih za oporavak. Prednost pojačanog krvotoka jest i ubrzani protok limfe, što pomaže u otklanjaju toksina i štetnih tvari.

Izravan učinak topline koja se osjeti prilikom tretmana je poticanje kontrakcije dermalnog kolagena, što uzrokuje zatezanje kože, koja je nakon tretmana blistava, ujednačena, svjetlija i mladolikija.

S Med Visage tretmanom zateže se i pomlađuje koža lica, vrata i dekoltea, uklanjaju se bore na licu i vratu, stimulira se proizvodnja novog kolagena, zateže se podbradak i podižu očni kapci – dakle sve ono s čime muku muči većina žena od kasnih tridesetih nadalje.

January 21, 2018 Los Angeles, CA Sydelle Noel 24th Annual Screen Actors Guild Awards held at the Shrine Exposition Center. 21 Jan 2018, Image: 360931769, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency

Jedan tretman traje od 60 do 90 minuta, u potpunosti je neinvazivan, a za savršene rezultate preporučuje se pet tretmana u razmaku od sedam do deset dana.

Dakle, između godina kad nam je kolagen “u punoj snazi” i perioda u kojem će nam trebati facelifting – mogućnosti za mladolik izgled doista su brojne i učinkovite.

Pročitajte još i ...