MOŽE LI SE POCRNJETI S VISOKIM SPF-OM I KAKO PREVENIRATI HIPERPIGMENTACIJE

Može li se pocrnjeti s visokim zaštitnim faktorom i kako prevenirati hiperpigmentacije? Pred nama su, nadamo se, sunčani dani, godišnji odmor i odlazak na more, a prije toga treba kožu izvana i iznutra pripremiti za izlaganje UV zrakama. Kako zaštititi kožu, koji zaštitni faktor odabrati i kako prevenirati hiperpigmentacije otkrila nam je u podcastu jedna od naših omiljenih dermatologinja, dr. Nevia Delalle iz Poliklinike Dermalife.

Dr. Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije i vlasnica Poliklinike Dermalife

Krenulo je napokon malo ljepše vrijeme, došlo nam je sunce kojem će naša koža sada biti intenzivnije izložena… Možete li nam objasniti koja je razlika između UVA i UVB zraka?

Premda nam se čini da se ta tema svake godine ponavlja, mislim da je važno naglasiti da je razlika između UVA i UVB zraka u tome što su UVA zrake najodgovornije za oštećenja koja nastaju u koži – i posljedično za prekarcinoze i karcinome kože. UVB zrake daju nam preplanulu boju, odnosno odgovorne su za tamnjenje. Tako da moram reći da je jedina prava zaštita ona protiv UVA i UVB zraka.

 

Kakvo je stanje zimi? Dermatolozi uvijek preporučuju da sredstva sa zaštitnim faktorom treba nanositi i zimi i ljeti… Trebaju li faktori biti jednaki?

Ono što se zapravo dosta često ne zna, to je da razlika između zaštite koju osiguravaju niski faktori i ona koju osiguravaju visoki faktori nije prevelika. Zaštitni faktor 30 apsorbira recimo oko 92-93 posto zraka, dok zaštitni faktor 50 apsorbira 97 posto, tako da je razlika zaista mala. Zbog čega nam je tijekom zime dovoljan faktor 15 ili 30? Manje se znojimo, ne idemo u more, pa će za gradsku šetnju biti dovoljan faktor koji je niži, ili koji je inkorporiran u kozmetiku – kremu u boji, puder…

 

Spomenuli ste zaštitne faktore, te brojke s kojima nikako ne možemo izaći na kraj… 5, 10, 15, 30, 50, čak i 100… Zašto nikad ne spominjete taj 100?

Pa zato što on zapravo i ne postoji – jer se po europskim regulativama 50 + smatra najvišim zaštitnim faktorom, i više od toga nije nam ni potrebno. E sad, u Australiji imate te stotke, 150, 200, 300… Ali 50+ je visoka zaštita od sunčevih zraka s UVA i UVB filtrima, a u novije vrijeme spominje se i zaštita od plavog svjetla…

Cijeli podcast možete pogledati u nastavki – i saznati brojne zanimljive činjenice o zdravom tamnjenju i preparatima koji nam u toj misiji pomažu.

Pročitajte još i ...