Možemo li kozmetikom i uređajima postići učinak filera?

Možemo li preparativnom kozmetikom postići učinak filera, kako pravilno koristiti anti-ageing preparate te kako djeluju anti-ageing uređaji – za čitatelje portala Estetica.hr u podcastu je otkrila dr. Jelena Jakić, spec. dermatovenerologije iz Poliklinike dr. Jelena Jakić.

Kako preparati na bazi hijalurona mogu pridonijeti mlađem izgledu?  

Hijaluronska molekula je definitivno čarobnjak kad govorimo o pomlađivanju, i naravno da je najmoćnija u injektivnim metodama. No, isto tako postoje žene koje ne vole injekcije, ali kontinuiranom njegom – koja se uvijek bazira na hijaluronu – mogu mnogo postići. Tu su, naravno, i druge molekule koje potiču reakcije tkiva u smislu čuvanja i pomlađivanja, ali hijaluron je uvijek baza, supstancija kojom potičemo stanice na život i budimo ga tamo gdje je nestao. Preparati koji sadrže hijaluronsku kiselinu su definitivno baza u svakodnevnoj njezi ako želimo anti-ageing učinak. A to se na koncu i vidi.

Dr. Jelena Jakić, spec. dermatovenerologije

Hijaluron se s godinama troši – možemo li topikalno nadomjestiti svu tu hidrataciju?

Možemo je malo povratiti, možemo je učiniti boljom, no nikad to ne može biti kao kad smo jako mladi. No, postoji mogućnost da se te rezerve probude i da se pokrene stvaranje hijalurona. Koža, naime, prepoznaje mjesta gdje se on aplicira… Isto se tako mogu pokrenuti i fibroblasti – kad „skuže“ da se tu nešto pokrenulo. Kao da u koži pokrenemo mehanizme koji su se malo uspavali…

U kakvoj su korelaciji kolagen i hijaluronska kiselina?

Zamislimo kožu kao bazen u kojem se odvija život: hijaluron je ona voda kojom ga punimo; ako njega nema, nema ni života. Ribice ili spavaju, ili su umrle. Tako i naše stanice – bilo one građevne koje čine epitel, bilo fibroblasti iz kojih se pokreće stvaranje novog kolagena. Čim više hijalurona imamo u koži, to su stanice koje stvaraju kolagen „budnije“.

Koliko bismo hijalurona dnevno trebali nanositi na kožu?

Ideja rutinske njege ne uključuje samo kreme koje nanosimo tijekom dana, nego i serume na bazi hijaluronske kiseline. Ženama su takvi preparati otkriće: vide pojačani učinak jer je serum koncentrat određenog aktivnog sastojka – u ovom slučaju hijalurona koji, kad ga stavimo na lice, osigura veliku količinu vlage. Nakon toga nanesemo kremu i nakon toga se učinak još više vidi u smislu brisanja borica – da ta vlaga ostane u dubljim slojevima kože i tako se pokrene proces regeneracije.

Što preporučujete svojim klijenticama uz serum?

Ovisi o godišnjem dobu. Zimi koristimo malo aktivnije supstancije pa, kako bismo kožu izbijelili te ujednačili ten, koristimo aktivne molekule na bazi retinola. Neizostavna je i priča s antioksidansima – vitaminima koje nanosimo na kožu, i koje treba primjenjivati tijekom cijele godine, i topikalno, i u obliku suplemenata. No, hijaluron je baza i ljeti i zimi.

Sjajni proizvodi za sjajnu kožu

Tanja Vučković, Pharmacy Trainer grupacije LOreal, otkrila nam je sve tajne hit proizvoda Vichy Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler, inovativnog anti-ageing seruma koji djeluje na bore i gubitak punoće kože lica i područja oko očiju. Svakodnevna korekcija s pomoću prave doze koncentrirane formule osigurava vidljive rezultate koji uz kontinuiranu upotrebu postaju sve bolji.

Progresivna učinkovitost klinički je dokazana: nakon dva tjedna 14 % manje bora i 19 % manje finih linija, a nakon šest tjedana 47 % manje bora i 60 % manje finih linija. Kombinacija visokomolekularne i niskomolekularne hijaluronske kiseline prodire puno dublje u kožu i tako puni bore i povećava volumen lica.

Martina Borko, glavna edukatorica brenda Dermalogica, otkrila nam je pak detalje o vrhunskom uređaju PureLift Pro Plus +, vodećem neinvazivnom uređaju za podizanje i oblikovanje lica. Tehnologija na kojoj se bazira lice dubinski stimulira čime se postiže čvršći, ljepši i puniji izgled. PureLift, dakle, možemo nazvati i face gymom, dakle – trenerom za kožu.

Uređaj koristi trovalnu tehnologiju u tri različite frekvencije. Prvim valom postiže se površinski, anestetički učinak, drugim se valom ulazi do dermisa, a trećim valom visoke frekvencije dolazi se skroz do mišića. Ovim aparatom ne postiže se samo „bildanje mišića“, nego i bolja i brža apsorpcija aktivnih sastojaka u kožu.

Cijeli podcast pogledajte OVDJE.

Pročitajte još i ...