Možete li dobiti hiperpigmentacije od parfema?

Ljubav žena i parfema jedna je od onih vječnih. “Najdulja veza u životu, koja je odoljela svim trendovima i izazovima je ona između mene i mog parfema!” Ovo je izmišljeni citat, ali pod njega bismo slobodno mogli potpisati mnoge pripadnice ljepšega spola. Parfem ne ulazi u konflikte, izvuče najljepše iz vaše kože, podcrta vašu osobnost i učini vas sretnijima i privlačnijima… No je li doista riječ o mirisnoj idili ili postoje trenuci kada u toj vezi treba biti jako, jako pažljiv kako se ne bi pretvorila u noćnu moru za vašu kožu?

Fotosenzitivne supstancije

Dermatolozi se slažu u tome kako nanošenjem fotosenzitivne supstancije, bez obzira na to je li riječ o parfemu, serumu, eliksiru ili kremi, pod utjecajem UV zraka mogu nastati fototoksične ili fotoalergijske reakcije. Češće je riječ o fototoksičnim reakcijama koje nastaju kada UV zrake aktiviraju fotosenzitivni pripravak, što uzrokuje oštećenje na koži. Najprije se osjeti peckanje, zatim slijedi crvenilo, a nakon smirivanja reakcije moguća je pojava hiperpigmentacija na zahvaćenom području – najčešće su to vrat, iza uha i ispod pazuha.

S druge strane, na vratu se u srednjim godinama često javlja i interfolikularna eritroza, nastala kumulativnim djelovanjem štetnih UV zraka, koju karakterizira uporno crvenilo kože vrata, a kao posljedica izlaganja suncu, javljaju se i neprivlačne i nepoželjne hiperpigmentacije mrlje.

Alkohol je sastavni dio parfema

Većina parfema sadrži visok udio alkohola. Izrada parfema, naime, uključuje miješanje alkohola s parfemskim uljima i destiliranom vodom. Primjerice, većina trajnih parfema sastoji se od 20% parfemskih ulja, dok kolonjska voda sadrži otprilike 8%. Preostali dio čine alkohol i voda ili esencijalno ulje. Međutim, alkohol je temeljni dio parfema, koji iznosi 50-80%. Neki ljubitelji parfema, primjerice, najradije nanose parfem iza ušiju i s vremenom završe s karakterističnom smeđom diskoloracijom u tom predjelu. Isto tako, ako preferirate nanositi parfem na dekolte, primijetit ćete višestruku smeđu diskoloraciju, pogotovo u ljetnim mjesecima prilikom nošenja niskog izreza.

Fototoksični dermatitis

Ako ste mislili kako je dovoljno izbjegavati parfeme tijekom izlaganja sunčevim zrakama, ali zato možete biti široke ruke kada je riječ o prirodnim aromatičnim uljima, griješite. Naime, prirodni sastojci koji su koncentrati biljaka i predivno mirišu, imaju vrlo često u sebi fototoksične tvari poput furokumarina. Riječ je o fotoaktivnim komponentama koje u interakciji s UVA zrakama pojačavaju osjetljivost kože i dovode do takozvane fototoksične reakcije koja je uglavnom burna, od crvenila do stvaranja mjehura.

Posljedica je fototoksični dermatitis, odnosno ostajanje na koži smeđih do smeđe-sivih pigmentacija vrlo bizarnoga oblika, koje praktički slijede trag parfema. Problem tih estetskih neprihvatljivih pigmentacija je to što ih se jako teško, odnosno gotovo nemoguće, riješiti estetskom procedurom, bilo da je riječ o laseru ili kemijskom pilingu. 

Parfem uz večernji outfit

Za kraj ostaje jedno vrlo važno pitanje, a to je trebate li se tijekom ljetnih mjeseci odreći svoje omiljene mirisne esencije? Naravno da ne trebate. Sve što trebate je paziti da parfeme ne nanosite prije nego što idete na plažu, tada posegnite za kremama s visokim zaštitnim faktorom, koje stvarno divno mirišu, ili za mirisnim maglicama koje sadrže njegujuća svojstva, bez alkohola su i fotoosjetljivih sastojaka. A navečer – dajte si oduška s omiljenim mirisnim notama koje će se savršeno sljubiti s preplanulom puti i zavodljivim osmijehom! 

Pročitajte još i ...