Mrlje od uraslih dlačica – kako ih spriječiti, a kako ukloniti?

Urasle dlačice jedan su od najneugodnijih problema s kojima se susrećemo, a mnogi od nas za njih još uvijek nemaju rješenje.

Zašto do ove pojave uopće dolazi?

Urasle dlačice mou nastati nakon brijanja, čupanja ili uklanjanja dlačica voskom, a uzrok im je zakrivljen rast dlake, koja ostaje zarobljena pod kožom, umjesto izbijanja na površinu kroz poru.

Ponekad se ovaj problem može dogoditi i neovisno o depilaciji, no ona je svakako najčešći uzrok – a područja s kojih često uklanjamo dlačice mnogo su podložnija njihovom urastanju.

Prvi znakovi po kojima možete primijetiti da je dlačica počela urastati pod kožu su sitne izbočine, nazvane i papule – često crvenkaste boje na površini kože. Ne uočite li odmah da dlačica nije izašla na površinu kože, već sljedećeg jutra ova bi izbočina mogla biti bitno veća – pa i bolna na dodir.

Tamna pigmentacija rezultat je odgovora tijela na upalu

Dođe li do nakupljanja bakterija u zarobljenoj folikuli, tijelo će potaknuti obrambeni odgovor, a rezultat će biti punjenje gnojem – u tom trenu stvara se upalna reakcija, kojoj je često potrebno duže vrijeme do potpunog zacjeljenja.

Područje oko urasle dlačice može biti bolno na dodir, otečeno i crveno, a često se javlja i jači osjećaj svrbeža – pri čemu se situacija pogoršava ako se upustite u samostalno rješavanje situacije „kopanjem“ i istiskivanjem kvržice.

Prirodno se povećava proizvodnja melanina

Kao odgovor na inficiranu folikulu, tijelo potiče prirodnu obrambenu reakciju kože, koja uključuje povećanu proizvodnju melanina – zato koža oko urasle dlačice (kao i oko prištića ili drugih ozljeda na tijelu) postaje tamnija.

Za razliku od drugih vrsta hiperpigmentacija, ovaj tip mrlja nije uzrokovan UV zračenjem, već inflamatornom reakcijom, pa otud i nose naziv postupalne pigmentacije.

Kako ih spriječiti?

Iako se urastanje dlačica može dogoditi bilo kome, neke su im osobe bitno sklonije. Prije svega, riječ je o osobama čije su dlačice guste, čvrste, debele i kovrčave – jer same po sebi teže izbijaju na površinu kože te su mnogo sklonije „uvrtanju“ u fazi rasta. Osim toga, urasle se dlačice češće javljaju na bikini zoni i preponama nego bilo gdje drugdje na tijelu, jer su dlačice ove regije grublje, a koža vrlo tanka i delikatna. Usko donje dublje grubih rubova, pojačano znojenje i iritacije od nošenja neudobne i preuske odjeće može dodatno pogoršati postojeće urasle dlačice i doprinijeti nastanku novih.

Kad je u pitanju prevencija – redovan piling prije depilacije pomoći će u uklanjaju mrtvih stanica kože i čišćenju pora, što će olakšati izlazak dlake iz folikule na površinu kože, dok će hidratacija kože pomoći u omekšavanju dlake – čime se dodatno smanjuje vjerojatnost urastanja dlačica.

No, kad je riječ o postojećima – za njihovo uklanjanje, kao i smanjivanje mrlja koje za njima zaostaju, bit će vam potrebno ipak ponešto više strpljenja.

Pri uklanjanju budite oprezni

Urasle dlačice možete ukloniti kod kuće – no samo ako nisu inficirane, natečene i pod aktivnom upalom. Tople komprese i nježni piling pomoći će omekšati kožu i otvoriti pore, a sterilna pinceta ili iglica bit će dovoljna za izvlačenje vrha dlačice iznad kože. Važno je da pritom ne probijate kožu i uzrokujete krvarenje, već samo oslobađate rub dlačice.

Ako je pak došlo do upale, infekcije, gnojenja folikule, a okolno područje je natečeno, bolno i crveno, pametnije je posjetiti liječnika, koji će dlačicu, ali i cijelo područje očistiti te se pobrinuti da ne dođe do širenja infekcije.

Mandy Bork releases a photo on Instagram with the following caption: "A STRONG BLONDE - beautiful blond is not as easy as it seems, but I found my solution to keep my hair beautiful and my blond shiny. Swipe to see my new go to products by @johnfriedade #GoBlonderGoStronger #SheerBlonde #johnfriedaDE *anzeige". Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material. Twitter, 2019-06-23 13:48:36., Image: 450768108, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Najbolje metode ublažavanja tamnih mrlja

Jednom kad uraslu dlačicu oslobodite, a svi nelagodni simptomi nestanu, bacite se na prevenciju – kako se s ovim problemom ne biste morali suočavati redovito. Osim redovnog pilinga i hidratacije kože, pomoći vam može i trajno uklanjanje dlačica laserskim ili IPL tretmanima. Toplinsko ili svjetlosno oštećenje folikule „uspavat“ će korijen dlake i znatno odgoditi njen rast, što će prorijediti dlake na tretiranom području i samim time, smanjiti vjerojatnost ponovnog urastanja.

Kad je u pitanju tretiranje i ublažavanje postupalnih pigmentacija koje na koži ostaju nakon urasli dlačica, postoji nekoliko metoda koje su se pokazale vrlo uspješnima.

Prije svega, kemijski pilinzi i proizvodi na bazi retinoida bit će vaši najbolji prijatelji. Osim što će ubrzati izmjenu stanica i pomoći koži u uklanjanju oštećenja, potaknut će prirodnu blistavost kože –  a rezultat će biti ujednačeniji ton i manja vidljivost hiperpigmentacija.

Alfa-hidroksilne kiseline i retinol pokazale su se kao iznimno uspješni borci protiv ovog tipa tamnih mrlja, a izvrstan uspjeh možete postići i korištenjem vitamina C te mandelične kiseline. Jedino što trebate upamtiti jest – rezultati ne dolaze preko noći.

Kad su u pitanju tretmani u dermatološkim i estetskim poliklinikama – najbolje rezultate daju kemijski pilinzi, mikrodermoabrazije, microneedling odnosno SkinPen te laserski tretmani – koji se mogu obračunati sa svim tipovima pigmentiranih promjena. Mrlje možda neće nestati preko noći – no kombinacijom kućne njege i moćnih profesionalnih tretmana, uspjeh neće izostati.

Pročitajte još i ...