Ovo je najpopularniji estetski zahvat na svijetu

Neki se estetski problemi javljaju u 30-ima, neki u 40-ima, neki u 50-ima… A neki nas pak prate od puberteta. Veličina grudi svakako spada među karakteristike kojih žene postaju svjesne već u ranoj tinejdžerskoj dobi, a – neovisno o tome koliko to ponekad ne zvuči logično, velik dio identiteta u mladosti ovisi nam upravo o izgledu.

Trajno nezadovoljstvo određenim dijelom tijela – pogotovo onim na koje prehranom, tjelovježbom ili promjenom životnog stila ne možemo utjecati, bez sumnje se odražava na cjelokupnu samopercepciju i osjećaj samopouzdanja.

Najpopularniji estetski zahvat na svijetu

Iako će neki pomisliti – „pa to su samo grudi“, velik broj žena svjestan je kako im je ovaj simbol ženstvenosti, ili bolje rečeno određen nedostatak istog, u brojnim trenucima uzrokovao nezadovoljstvo i osjećaj nelagode u vlastitom tijelu. S razlogom je već desetljećima najpopularniji estetski zahvat na svijetu upravo – povećanje grudi.

Ipak, baš kao niti jednom drugom zahvatu, niti augmentaciji grudi nije se poželjno podvrgnuti bez adekvatne pripreme, istraživanja i konzultacija, no glavni je faktor ipak – tvrde stručnjaci – postavljanje realnih očekivanja.

Ključno je pripremiti se – i imati realna očekivanja

S tom se tvrdnjom svakako slažu i dvojica vrhunskih specijalista plastično-rekonstruktivne kirurgije iz ugledne domaće Poliklinike Arcadiamr. sc. Bojan Ignatovski i prim. dr. sc. Jadranko Kovjanić.

mr. sc. Bojan Ignatovski
prim. dr. sc. Jadranko Kovjanić

Ovaj je uspješan dvojac poznat i izvan granica Hrvatske, a danas vam donosimo slučaj iz kojeg nam je jasno  i zašto su ova imena jedna od najrenomiranijih u domaćoj plastičnoj kirurgiji.

Slučaj povećanja grudi 32-godišnje pacijentice predstavljamo vam s posebnim zadovoljstvom – jer je riječ ne samo o impresivnom rezultatu, već i o pravom primjeru kako treba izgledati suradnja između pacijentice i liječnika kojem je poklonila povjerenje.

Ugledni kirurzi Poliklinike Arcadia odgovorili su nam na najčešća pitanja čitateljica kad je u pitanju povećanje grudi – kako odabrati idealnu veličinu implantata, kojom ih tehnikom ugraditi te što očekivati od oporavka i krajnjeg rezultata?

Kako definirati ishod s kojim će i kirurg i pacijentica biti zadovoljni?

„Jedan od najvažnijih faktora za uspješan zahvat povećanja grudi je – otvoren razgovor između pacijentice i kirurga te postavljanje vrlo realnih očekivanja. Prije zahvata nužno je postići razumijevanje, moguće ishode te definirati rezultat s kojim će pacijentica biti zadovoljna“, ističe dr. Ignatovski.

S obzirom na to da je za vrhunske rezultate uvijek važna i kvaliteta korištenih materijala, liječnici ističu kako su se u slučaju pacijentice Violete odlučili na anatomske implantate brenda Mentor, jednog od najuglednijih proizvođača implantata na svijetu.

Prije i poslije, Poliklinika Arcadia

Suvremene tehnike ugrađivanja implantata

Kako osigurati vrhunski rezultat, koji istovremeno zadovoljava i estetske zahtjeve pacijentice, ali i stručne kriterije iskusnog liječnika?

„Kad je u pitanju tehnika ugradnje, u slučaju pacijentice Violete, vodili smo se najsuvremenijim praksama u estetskoj kirurgiji – kirurški rez izveden je u prirodnoj brazdi dojke, nakon čega se dojka odiže, a ispod nje se formira prostor u koji je potrebno smjestiti implantat. Važno je pravilno pripremiti mjesto na kojem će implantat nalaziti, kako bi dojam nakon zacjeljivanja zadovoljio estetske zahtjeve pacijentice“, ističe dr. Ignatovski.

Prije i poslije, Poliklnika Arcadia
Prije i poslije, Poliklnika Arcadia

Veličina implantata usklađuje se s „body imageom“

Jedno od najčešćih pitanja s kojim se susreću estetski i plastični kirurzi je – „koju veličinu implantata odabrati?“. Naš nam sugovornik tvrdi kako je ovo pitanje iznimno delikatne prirode, jer baš kao i u svakom estetskom zahvatu – ne postoji univerzalan odgovor.

„Građa tijela može se toliko drastično razlikovati od osobe do osobe da je nemoguće odrediti ‘idealnu’ veličinu implantata koja će svakoj ženi osigurati željeni rezultat. Nužno je svaku osobu promatrati individualno, a time smo se vodili i u Violetinu slučaju – s obzirom na to da je visoka 184 centimetra, pacijentica je zahtijevala veličinu grudi koja će odgovarati proporcijama njezinog tijela“, objašnjava naš sugovornik.

Prije i poslije, Poliklnika Arcadia
Prije i poslije, Poliklnika Arcadia

„Posao za stručnjaka“

Da usklađivanje cjelokupne fizionomije s novim grudima nije uvijek jednostavan posao, složit će se svaki kirurg koji iza sebe ima desetine, čak i stotine zahvata, a isto nam su nam potvrdili i stručnjaci Poliklinike Arcadia.

„Jedan od glavnih ciljeva bio nam je uskladiti cjelokupan body image – uzevši u obzir visinu, građu, fizionomiju i veličinu grudi, s kojima je čitav život bila nezadovoljna. Princip kojim se vodimo pri određivanju ne samo veličine, već i oblika implantata obuhvaća dva faktora. Prvo – kako će grudi izgledati u odnosu na cijelo tijelo pacijentice – nakon usmenih konzultacija vrši se specifično mjerenje koje nam pomaže u određivanju približne veličine implantata koji ćemo koristiti. Drugi pak faktor – nimalo manje važan – je usklađenje želja pacijentice s realnim mogućnostima ostvarivanja te želje“, ističe plastični kirurg.

Pročitajte još i ...