Najstariji poznati kemijski element idealan za liječenje akni

Jednostavno rečeno, sumpor je prirodni kemijski element koji je neophodan za život! Sumpor se nalazi u kamenju i mineralima i nužan je za život biljnog svijeta, nalazi se u ljudskom tijelu u aminokiselinama, vitaminima, pa i u našoj koži i kosi.Sumpor je poznat po specifičnoj žutoj  boji i još specifičnijem smradu po pokvarenim jajima. No, smrad nije spriječio sumpor da postane jedan od povijesno najčešće korištenih elemenata u kozmetici, a naročito za liječenje akni i izradu sapuna. Ujedno je i jedan od najstarijih poznatih kemijskih elemenata koji se spominjao čak i u Bibliji.Kozmetički proizvodi sa sumporom najbolje funkcioniraju kod problematične kože sklone blagim i umjerenim aknama, a naročito kod bijelih i crnih zatvorenih komedona. Iako ima učinak sličan benzoil peroksidu i salicilnoj kiselini, problematična koža bez upalnih promjena bolje tolerira sumpor od primjerice, kiseline.

Pozitivni učinci sumpora

Sumpor je super sastojak za akne jer ima antibakterijska i protuupalna svojstva, a i odličan je eksfolijant. Sumpor naime ima keratolitički učinak što znači da omekšava u uklanja zadebljanu kožu, uklanja mrtve stanice kože, te čisti pore. No, uz sve to sumpor odlično djeluje na isušivanje akni tako što reducira količinu sebuma (ulja) na površini kože. Ujedno, sumpor je povijesno korišten za liječenje kožnih problema poput psorijaze i seboreičnog dermatitisa, upravo zbog svojih antibakterijskih svojstva.

Negativni učinci sumpora

Kao i sa svim sastojcima, a naročito onim agresivnijima, potrebno je konzultirati dermatologa prije početka korištenja sumpora. Naime, sumpor može djelovati isušujuće na kožu što doista može unazaditi kvalitetu kože osoba koje primjerice, imaju problematičnu, a suhu kožu. Također, sumpor nije idealan sastojak za kožu s upalnim aknama, kao i za osobe koje su na antibiotskoj terapiji za akne, jer ne samo da će sumpor dodatno isušiti kožu, već može uzrokovati i peckanje i crvenilo.

Sumpor i/ili sulfati?

Iako zvuče slično, sumpor i sulfati imaju samo jednu blisku vezu. Sumpor ima antibakterijska svojstva i jedina mana mu je što grozno smrdi, dok su sulfati soli sumporne kiseline koji se koriste u šamponima i deterdžentima kao sastojak koji privlači vodu i ulje te tako uklanjanju prljavštinu s kože.

Vichy Normaderm SOS

Njega za lokalizirane nepravilnosti uz 10 % sumpora koji isušuje prištiće, istovremeno umirujući kožu. Preporučuje se za osobe s kožom sklonom aknama koji trebaju brzu i ciljanu njegu za lokalizirani prištić uz svoju dnevnu rutinu.

Dokazana učinkovitost na veličinu i visinu prištića te na crvenilo.

Kiehl´s Breakout Control Targeted Acne Spot Treatment

S 10% sumpora, ovaj učinkoviti tretman za nepravilnosti pomaže suzbijanju upalnih procesa pritom djelujući preventivno na nastanak novih. Koristite ovaj tretman u svojoj rutini njege kože protiv akni za vidljivo čišću kožu.

Vidno smanjuje pojavu mrlja od akni te se brzo upija i ravnomjerno stapa s kožom.

Dermalogica Charcoal Rescue maska

Brzo djelujuća maska „spašava“ umornu i tanku kožu bez sjaja. Aktivni drveni ugljen snažno adsorbira nečistoće dok sumpor potiče obnovu stanica. Koža je vidljivo svjetlija. Vulkanski pepeo, morsko blato, ekstrakt bambusa i alfa hidroksi kiseline dodatno ubrzavaju posvjetljivanje kože s dvostrukim djelovanjem – eksfolijacijom.

Niacinamid smanjuju začepljenja te umiruju kožu dok čileanska divlja menta pročišćava pore. Formula ne sadrži umjetne mirise, boje i parabene.

Pročitajte još i ...