Aduti nagrađivanog brenda: štite od alergija, produljuju preplanulost, osiguravaju elastičnost kože…

O opasnostima pretjeranog izlaganja sunčevom zračenju slušamo iznova svake godine, a dermatolozi su u upozorenjima sve oštriji, i to s dobrim razlogom! Sunce proizvodi elektromagnetsko zračenje s različitim valnim duljinama koje našu kožu oštećuju i uzrokuju prijevremeno starenje.

Dok je infracrveni dio spektra potpuno nevidljiv, na koži ga osjećamo u obliku topline – žarenje kože koje osjećamo kada boravimo na jakom suncu javlja se zbog infracrvenog zračenja, no opasniji dio zračenja, ono ultraljubičasto, čovjek ne može percipirati niti jednim osjetom. Ultraljubičasto zračenje dijeli se na 3 tipa – UVA, UVB i UVC.

Tipovi UV zračenja

UVA zračenje ima najmanju energiju od sva tri tipa UV zračenja i prema tome ne može izravno uzrokovati trajna oštećenja u strukturi naše DNK (mutacije), ali uzrokuje neke druge promjene na koži, poput oštećenja kolagena i uništavanja vitamina A te indirektna oštećenja DNK (a i drugih staničnih struktura) putem slobodnih radikala i reaktivnih kisikovih čestica.

Karolina Kurkova has posted a photo on Instagram with the following remarks: #TBT to having a wonderful time with my fellow #Angel moms @alessandraambrosio, @mirandakerr and @doutzen #throwbackthursday #fashion #fun Instagram, 2015-08-21 11:18:55. Photo supplied by insight media. Service fee applies. This is a private photo posted on social networks and supplied by this Agency. This Agency does not claim any ownership including but not limited to copyright or license in the attached material. Fees charged by this Agency are for Agency's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of copyright or license in the material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold this Agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against this Agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 256286986, License: Rights-managed, Restrictions: Photo supplied by insight media. For editorial use only. Single rate handling fee required., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media
Nekada se pozornost u proizvodnji sunčanih protektora poklanjala samo UVB zračenju, dok se za UVA smatralo da nema značajnu ulogu u oštećenjima. Čak i bez prisutnosti UVB zračenja, UVA može uzrokovati rak kože, ali bolesti treba duži vremenski period da se razvije, i doza svjetlosti treba biti veća. UVA zračenje prodire dublje u kožu, konstantno smo mu izloženi tijekom cijele godine i tijekom dana (dok UVB varira), a također prolazi i kroz staklene površine. Što se tiče pozitivnih strana UVA, koristi se u medicini za tretiranje kožnih oboljenja poput psorijaze.

English fashion model Georgia May Jagger stars in Fiorucci Summer 2017 advertising campaign., Image: 338660130, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

UVB zračenje je izravno odgovorno za sintezu vitamina D, dok će preveliko izlaganje ovim valnim duljinama uzrokovati opekline i oštećenja DNK. Osim što se u slučaju izlaganja UVB zračenju naše tijelo aktivira tako da popravlja oštećenja, ono se i štiti od novih količina zračenja aktivacijom melanocita tako da proizvode dodatne količine melanina, što daje prepoznatljiv preplanuo ten. Osim kratkotrajnih posljedica koje ima UVB zračenje, tu je i oštećenje kolagena te povećan rizik od razvoja raka kože u budućnosti.

UVC zračenje je najopasnije od sva tri tipa jer ima najveću energiju, što znači da može uzrokovati i najveća oštećenja stanica. Ono se filtrira u atmosferi.

Renomirani hrvatski laboratorij osmislio je rješenje

Oštećenje koje prekomjerno izlaganje UV zračenju uzrokuje na koži je kratkoročno – u vidu crvenila i opeklina te dugoročno – u obliku preranog starenja, mutacije stanica, i povećanog rizika od karcinoma kože. Iz tog je razloga ključno odabrati proizvod čija zaštita pokriva čitav spektar UVA i UVB zračenja, jer je na prerano starenja i nastanak opasnih promjena moguće djelovati jedino preventivno.

Iako se u ovo doba godine na svakom koraku nalaze SPF noviteti, nije svaki od njih jednako dobar – a formule vrijedne vaše pažnje pronašli smo u renomiranom i višestruko nagrađivanom hrvatskom brendu Nikel.

Silky Sun Mlijeko za sunčanje SPF 30 UVA+UVB istovremeno štiti kožu od sunca i sprječava nastanak slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja na staničnoj razini i bitno ubrzavaju proces starenja.

Što se krije u ovoj „all in one“ formuli najpoznatijeg hrvatskog skincare brenda, otkrila nam je kolumnistica portala Estetica.hr i Pharmacy managerica brenda Nikel Nika Brlečić Uroić, univ. mag. pharm., spec. dermatofarmacije i kozmetologije.

Nika Brlečić Uroić, univ. mag. pharm., spec. dermatofarmacije i kozmetologije, Pharmacy manager brenda Nikel

Sastojci s kojima je koža potpuno zaštićena

„Jedinstvenom kombinacijom sastojaka željeli smo osigurati ne samo kompletnu zaštitu od UV zračenja širokog spektra, već i benefite koje inače koži pružamo vrhunskom kozmetikom. Zahvaljujući Aloe veri, formula djeluje protuupalno te obnavljajuće na kožu, istovremeno ubrzavajući proces zacjeljivanja oštećene kože“, ističe.

U Silky Sun Mlijeku za sunčanje nalazi se i čisto djevičansko ulje masline, poznati antioksidans koji djeluje kao prirodni zaštitni faktor reflektirajući UV zrake te je izvrstan sastojak za osjetljivu i upaljenu kožu ljeti.

„Ulje masline je koncentrirani izvor oleinske kiseline, ali i drugih nezasićenih kiselina te vitamina E i polifenola – riječ je o sastojku s anti-age učinkom koji na kožu djeluje izrazito obnavljajuće, regulirajući izmjenu tvari u stanicama. Osim toga, u sastavu ovog proizvoda nalazi se i vitamin E, koji kožu direktno štiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala, neutralizirajući oksidirajući učinak UV zraka na proteine i lipide staničnih membrana“, objašnjava mag. pharm. Nika Brlečić Uroić.

Mali trikovi velikih znalaca

Kako bi tijekom ljeta i vaša kosa ostala zdrava, blistava i zaštićena, naša nam sugovornica otkriva i mali „insajderski“ trik – ovu vrhunsku SPF formulu možete koristiti i na kosi, a njeni će sastojci spriječiti isušivanje vlasi na koje smo inače navikli u ljetnim mjesecima.

Kad smo kod malih trikova velikih znalaca, naša nam kolumnistica otkriva kako je omiljeni ljetni trik za prirodnu preplanulost većine poklonica Nikela jedan sasvim prirodni proizvod – Kokosov maslac s mrkvom.

Već mu samo ime govori da je namijenjen postizanju savršenog ljetnog brončanog tena – naime, u kontekstu prirodne osunčanosti, upravo se kokosov maslac i mrkva najčešće spominju, a Pharmacy managerica brenda Nikel nam otkriva i zašto.

Ubrzava prirodno tamnjenje i produljuje preplanulost

Prirodan i bez konzervansa, ovaj je balzam bogat njegujućim uljima i vitaminima, a na kožu djeluje pomlađujuće, regenerativno i umirujuće – zahvaljujući vrlo nježnoj formuli, izvrstan je odabir i za najosjetljiviju kožu. Zašto ga žene obožavaju? Jer ubrzava proces tamnjenja i produljuje preplanulost kože – u kombinaciji s visokom zaštitom iz Silky Sun Mlijeka za sunčanje, predstavlja idealni ljetni „recept“ za postizanje lijepog, prirodnog tena.

„Kokosovo ulje iznimno je lagano, a na kožu djeluje ovlažujuće i hranjivo, pritom je štiteći od UV zraka i osiguravajući njenu elastičnost. Najveći benefit krije se u osnovnom sastojku kokosovog ulja – laurinskoj kiselini.

Njeno snažno antivirusno, antibakterijsko i protuupalno djelovanje upotpunjeno je antioksidativnim učinkom fitonutrijenata i polifenola iz kokosovog ulja“, benefite ovog obožavanog sastojka objasnila nam je naša sugovornica.

Shay Mitchell (shaymitchell / 15.05.2018): Just thinking about how much I truly love Mondays and also how important it is to match your bathing suit to your beach bag, especially when you dont even go to the beach "", Image: 371748165, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Kokosov maslac s mrkvom sadrži i ulje slatkog badema, odgovorno za anti-age učinak i vlaženje kože, te možda najveću „zvijezdu“ ove formule – ulje mrkve. Ulje mrkve je bogato vitaminima A, D, E, vitaminima B-kompleksa od kojih je najznačajniji B5 (pantotenska kiselina). Ulje mrkve sadrži minerale i pigmente (alfa i beta karoten, lutein, likopen). Bogato je flavonima, od kojih je najznačajniji apigenin, ima svojstva koja djeluju protiv alergija, upala i oksidacije i iznimno je djelotvorno kod oštećenja kože i opeklina.

Pročitajte još i ...