Jeste li sigurni da vam je koža suha? Možda je samo – dehidrirana?

Penlope Cruz direct the video for the new autumn winter campaign of lingerie brand Agent Provocateur , also appears in the video as well as spanish male model Jon Kortajarena and some females lingerie models, Image: 200606266, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Zatezanje kože, pojačana osjetljivost, nedostatak elastičnosti te pojava ljuskica odlike su suhe kože. Radi se o problemu s kojim se susreću osobe svih dobnih skupina, a može biti uzrokovan prirodnim procesom starenja, genetskim nasljeđem, ali i sezonskim promjenama kao što su niske temperature, niska vlažnost zraka, sunce ili jaki vjetrovi te jako grijanje u zatvorenim prostorijama.

Dehidrirana koža, s druge strane, može biti odlika bilo kojeg tipa kože, a primarni joj je problem nedostatak vode.

Pravilnom njegom spriječite prijevremeno starenje

Treba voditi računa o pravom stanju kože i pravilno odrediti kojem tipu koža pripada. Suha koža nije isto što i dehidrirana. Naime, suha koža znači nedostatak ulja, a dehidrirana koža znači nedostatak vode. Kod suhe kože u njegu treba uvrstiti masnije kreme na bazi ulja. Suha koža posljedica je rada žlijezda lojnica. Kada žlijezde lojnice u koži ne proizvedu dovoljno masnoće (sebuma) koji štiti kožu od atmosferskih prilika, koža postaje suha. S druge strane, normalna koža ima popunjen hidrolipidni sloj, čime štiti kožu i sprečava gubitak vode iz stanica.

Kada je dehidrirana koža u pitanju, radi se o nedostatku vode, a ne lipida. Suha se koža zato stalno njeguje, dok dehidrirana predstavlja uglavnom trenutno stanje (najčešće uzrokovano vanjskim faktorima) koje se liječi te je potrebno birati hidratantne kreme koje su više vlažne, a manje masne. Uz pravilnu njegu, preporučljivo je i povećati unos vode u organizam.

dolcevita girl

Spriječite isušivanje kože

Kako bi se spriječilo isušivanje kože, treba izbjegavati proizvode za njegu lica i tijela koji sadrže alkohol, umjetne boje, mirise i lanolin jer sve to dodatno isušuje kožu.

Bez obzira na godišnje doba, osobe koje imaju suhu kožu trebale bi koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom. Preporučuje se piling kože barem jednom mjesečno kako bi se uklonile mrtve stanice s gornjeg sloja kože, iako prilikom pilinga treba biti pažljiv jer suha koža obično podrazumijeva i osjetljivost.

Hidratantna krema trebala bi sadržavati ovlaživače (hijaluronsku kiselinu, esencijalne masne kiseline i ceramide), antioksidanse i protuupalne sastojke. Osim toga, u prehranu je dobro uvrstiti vitamine i minerale. Esencijalne masne kiseline omega 3 i omega 6 i vitamini (A, C , E) pomažu zadržavanje vode u stanicama, dok esencijalne aminokiseline pomažu izgradnju kolagena.

U obnavljanju suhe kože i poticanju zdravog sjaja mogu pomoći i tretmani poput mezoterapije, kemijskih pilinga koji uklanjaju površinske mrtve stanice, PRP-a i tretmana vitaminom C.

Pročitajte još i ...