Nosi li se nakon operacije grudnjak sa žicom i ostali mitovi

Ako razmišljate o povećanju grudi, niste sami! Prema podacima Međunarodnog društva za estetsku plastičnu kirurgiju, riječ je o najpopularnijem zahvatu među ženama u estetskoj kirurgiji. Prema Slijedile liposukcija, blefaroplastika (dotjerivanje kapaka), abdominoplastika (zahvat na trbuhu) i rinoplastika. Žene se za operaciju povećanja grudi najviše odlučuju između 19. i 34. godine te je u toj dobi grudi povećalo 57,3 posto svih žena u svijetu koje su se podvrgnule tom zahvatu. Kako se svake godine povećava broj izvođenja povećanja grudi, povećavaju se i mitovi oko zahvata. Vjerojatno ste ih i sami čuli nekoliko. 

Mit 1: Nakon operacije ne smijem nositi grudnjak sa žicom

Grudnjaci sa žicom, kao i bilo kakvi drugi, ne mogu oštetiti dojku odnosno implantat. Implantat je postavljen u tijelo, stoga mu izvanjski faktori ne mogu ništa. Posebni grudnjaci trebaju se nositi samo neko vrijeme nakon zahvata, kako bi sve sjelo na svoje mjesto, a kada to prođe, nema ograničenja oko odabira odjeće. Dakle, nakon 6 tjedana, koliko se nosi medicinski grudnjak, može se započeti nositi grudnjak sa žicom, ako je uopće potrebno nositi grudnjak.

Mit 2: Povećanje grudi učinit će da grudi izgledaju lažno 

Nove tehnologije i tehnike otežavaju razlikovanje prirodnih grudi i implantata. Svako povećanje grudi je prilagođeno pojedinoj pacijentici, i to dovodi do prirodnih rezultata. Također, novi implantati na osjet su kao prirodno tkivo dojke. Sprječavanje nakupljanja ožiljnog tkiva, postavljanje implantata i druge kirurške tehnike održavaju implantate mekima. Kirurg može smjestiti implantat ispod prsnog mišića ili ispod prsne žlijezde, ovisno o godinama žene, stanju kože i veličini i obliku prirodnih dojki.

Mit 3: Izgubit ću osjet nakon povećanja grudi

Nakon povećanja grudi, neke žene doživljavaju privremeni gubitak osjeta bradavica. Taj će se osjet vratiti kako živci zacijele i prilagode se novoj veličini grudi. Vrlo je neuobičajeno da trajno izgubite osjet bradavica. 

Mit 4: Neću moći dojiti s implantatima 

Kako smo već rekli na početku, žene se za operaciju povećanja grudi najviše odlučuju između 19. i 34. godine, stoga ne čudi što je ovo jedno od najčešćih pitanja. Dakle, jedan od najvećih mitova o povećanju grudi je da žene koje imaju implantate ne mogu dojiti. To nije istina! Postoje određene metode povećanja grudi koje mogu olakšati dojenje. Ono što bi pak bilo dobro j nakon povećanja grudi pričekati oko šest mjeseci prije trudnoće kako bi se tkivo oporavilo.

Swedish fashion model Elsa Hosk poses for Victoria's Secret February 2017 catalogues., Image: 319322693, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Mit 5: Implantati se moraju mijenjati svakih deset godina

Nema potrebe za zamjenom implantata osim ako se ne dogodi problem. Mnoge žene imaju implantate više od 20 godina, a još su uvijek mekani i izgledaju prirodno. To je pravilo, naime, vrijedilo prije mnogo godina za neke vrste silikonskih implantata za koje je studija pokazala vrlo visoke stope curenja nakon deset godina. Iako to nije opasno, implantat koji curi mora se ukloniti i zamijeniti tijekom operacije. Ono što je važno je napraviti pregled magnetnom rezonancijom svakih nekoliko godina kako bi se provjerilo stanje silikonskih implantata. Ako su netaknuti, možete sigurno ne poduzimati ništa do sljedećeg MR-a za nekoliko godina.

Mit 6: Rezultate ću vidjeti odmah nakon povećanja grudi

Tijekom operacije povećanja grudi stišću se mišići prsa. To uzrokuje da implantati miruju više nego što će biti kada potpuno zacijele. Tkivo prsnog koša može nabubriti. Oteklina će se povući, a dojka će se smjestiti u prirodniji položaj. Pravi rezultati bit će vidljivi otprilike osam do 12 tjedana nakon operacije. 

Pročitajte još i ...