Znate li što je “trokut ljepote”?

FOR EDITORIAL USE ONLY. Blumarine Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2018. Swedish model Elsa Hosk. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355000073, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Iako je svako lice drukčije i ima svoje karakteristike i posebnosti, znakovi starenja s godinama su neizbježni, i to bez iznimke. Ne postoji univerzalna formula starenja, no promjene koje se događaju licu – od pojave bora do gubitka volumena, dogodit će se svima.

Promotrite li svoje fotografije iz mlađih dana, vjerojatno ćete i sami uvidjeti što se promijenilo. Baš kao i zrelija lica, i mlada lica imaju neke karakteristike kojima bismo se rado vratili nakon što vrijeme ispiše godine na našim licima.

Backstage Beauty Paris SS17

Napeta koža ispod očiju

Tanka koža okoloočnog područja podložna je starenju. Zbog svojih karakteristika, najčešće prva pokazuje znakove starenja. U početku se pojavljuju sitne bore koje se s vremenom produbljuju, a mnogi će primijetiti i vrećice ispod očiju koje su karakteristika zrelije kože.

Kada su vrećice vrlo izražene i kada se pojavi višak ovješene kože, lice poprima umoran i ozbiljan izgled. Tada je rješenje blefaroplastika kojom se uklanja višak masnog tkiva i masni jastučići koji čine podočnjake natečenima. Blefaroplastika je postupak koji izvrsno pomlađuje područje oko očiju, otvara ih i čini pogled odmornijim, a lice svježijim.

Lena Gercke is the face for the new Spring 2017 campaign of Cadenzza Jewelry, Image: 325109030, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Punoća lica i volumen u obrazima

S godinama se volumen lica prirodno gubi. Ono što su nekada bila puna lica, s vremenom postaju ispijena iako to, naravno, ovisi o obliku lica i predispozicijama, no činjenica je da se s godinama smanjuje udio masnog tkiva ispod kože. Zbog toga neka lica poprimaju iscrpljen i ispijen izgled.

Ovi efekti poznati su i kao obrtanje „trokuta ljepote“, ideala mladolikog izgleda kojeg krase visoke jagodice, čvrsta i jasno definirana čeljust te zategnuta koža. Prilikom obrtanja trokuta, lice poprima „tužan“ izgled zbog gubitka tonusa i ovješene kože te ravnijih i „ispuhanih“ obraza bez volumena.

Vraćanje volumena licu značajan je korak u postizanju mladenačkog izgleda, a danas se to može postići sofisticiranim metodama poput primjene hijaluronskih filera ili lipotransfera (ubrizgavanja vlastite masti u lice). Oba postupka izvode se brzo i daju vrlo prirodne rezultate.

Opuštena koža na bradi

Lice s godinama gubi tonus, a koža postaje manje elastična, zbog čega ovješena koža postaje karakteristika lica u zrelim godinama. Ovo je posebice vidljivo na liniji čeljusti i uz bradu. Podbradak i opušteni vrat pokvarit će dojam i „najmladolikijem“ licu.

Actress Lily Collins attends the 'Okja' photocall during the 70th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 19, 2017 in Cannes, France., Image: 332828478, License: Rights-managed, Restrictions: Worldwide rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Crystal pictures

Za razliku od mladih osoba, kod starijih se suvišak masnog tkiva na području vrata ne nalazi samo ispod kože nego i ispod mišića, tako da je uz liposukciju potrebno odstraniti masno tkivo rezom ispod brade (submentalna lipektomija), prilikom kojeg se odstranjuje masno tkivo.

Dodatnim zahvatom na mišićima može se poboljšati kut između donje čeljusti i vrata i na taj način vratiti lijepa kontura središnjeg dijela vrata. Kada je potrebno korigirati kožu na cijelom vratu, spomenuti zahvat kombinira se s postraničnim liftingom vrata koji se radi kroz rez oko uške ili samostalno, ili u kombinaciji s face liftingom.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Tory Burch Backstage New York Ready to Wear. Autumn/Winter 2017. American model Grace Elizabeth. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 329424294, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Glatka koža bez hiperpigmentacija

Iako je sunce najveći uzročnik nastanka hiperpigmentacija, one se u zrelijim godinama pojavljuju sve više. Bilo da je riječ o staračkim pjegama ili drugom tipu mrlja na koži, hiperpigmentacije uvelike utječu na dojam lica i kože te dodaju i do 10 godina. Ne pojavljuju se samo na licu, već i na dekolteu i rukama, leđima, ramenima…

Prevencija je ključna, stoga ne zaboravite nanositi kremu sa zaštitnim faktorom čak i zimi. Ako ste zakasnili, postoje tretmani poput lasera, kemijskog pilinga i Dermamelana koji će pomoći ukloniti hiperpigmentacije i postići ujednačen ten.

Pročitajte još i ...