Ovo su najveći trendovi u plastičnoj kirurgiji posljednjeg desetljeća

Medicina je jedna od onih znanosti koja se svakim danom sve brže razvija – a kad je u pitanju estetika, taj je napredak još vidljiviji.

Unatoč neprestanim promjenama, uvođenju novih tehnika, materijala i opcija koje do jučer nisu ni postojale, neki se trendovi ističu neovisno o državi koju promatramo. A među najistaknutije pojave svakako spada okretanje fokusa prema manje invazivnim opcijama i prirodnijim rezultatima.

Listu su sastavili ugledni američki kirurzi

Američki portal New Beauty sastavio je listu najvećih trendova u estetskoj kirurgiji koji su se u posljednjem desetljeću pokazali kao najrelevantniji, a mi vam njihove utiske prenosimo.

Robert Singer, plastični kirurg iz Kalifornije kao najveći trend istaknuo je ubrizgavanje masnog tkiva u lice – bilo da se izvodi kao samostalan tretman ili u kombinaciji s operativnim faceliftingom, čime se izbjegava pretjerano zategnuti i umjetni izgled.

Regija lica zahtjevna za tretiranje

Njegov kolega iz New Yorka, plastični kirurg Mokhtar Asaadi, kao najbrže rastući trend istaknuo je blefaroplastiku i povezane postupke – korekcije koje se odnose na zatezanje kapaka, smanjenje podočnjaka i općenito kirurško pomlađivanje regije oko očiju.

Tvrdi kako je riječ o zahtjevnim postupcima, jer je područje oko očiju vrlo delikatno, no jednom kad se zategne, rezultati su iznimno prirodni, ali i – trajni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ASAADI PLASTIC SURGERY (@asaadiplasticsurgery) on

Da je okretanje prema manje invazivnim metodama definitivno najveća promjena, slaže se još jedan njujorški plastičar, Konstantin Vasyukevich, koji ističe kako je nužno kombinirati kirurške i nekirurške metode, a krajnji cilj treba biti pomlađen, ali ne i promijenjen izgled lica.

Novi (stari) hitovi među neinvazivnim metodama

Neke od točaka na popisu nisu noviteti, no dobivaju novi zamah – primjerice, PRP tretman našao se među najvećim estetskim trendovima ove godine. Plastična kirurginja iz Georgie, Myla Bennett istaknula je kako je riječ o jednom od najjačih anti-age alata čija će popularnost samo rasti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Myla Bennett, MD (@drmyla) on

Njen kolega iz New Yorka, Craig A. Baldenfoher primijetio je kako je među njegovim klijentima najbrže rastući trend konturiranje tijela minimalno invazivnim metodama.

Uklanjanje viška masnih naslaga s ciljanih dijelova tijela pomoću modernih metoda liposukcije omogućava oblikovanje tijela do najmanjih dijela – zbog čega je zaista moguće konturirati gotovo sve dijelove tijela – od koljena, bedara, stražnjice, trbuha, ruku, pa sve do leđa i podbratka. Ističe i kako je trend konturiranja promijenio način na koji gledamo liposukciju – dok je nekada fokus bio samo na izvlačenju masnih naslaga s određenih dijelova tijela, danas je mnogo češće kombiniranje izvlačenje masnoća s jedne regije – i dodavanje drugoj. Na taj način ne postiže se samo smanjenje obujma masnih naslaga, već se figura zaista oblikuje, vodeći računa i o prirodnoj građi tijela.

Holistički pristup zavladao je i svijetom estetike

Kao i u ostalim granama medicine, holistički je pristup postao jedan od najvećih trendova i među estetičarima. Osim što se pojedine regije lica i tijela više ne promatraju zasebno, već kao dio cjeline, isto se odnosi na zdravlje kože.

Kombiniranjem prehrane, tjelovježbe, proizvoda za njegu i tretmana mogu se postići mnogo bolji rezultati nego u slučajevima kada se problem tretira izolirano – a s tim se slaže i Anthony Youn, plastični kirurg iz Michigana.

Dr. Kriti Mohan iz Texasa istaknula je kako velike promjene primjećuje i u operacijama grudi – „veće je bolje“ više jednostavno ne vrijedi, a prirodan dojam i skladan izgled najveći su trendovi kad je u pitanju odabir veličine implantata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kriti Mohan, MD (@drkritimohan) on

Kombinacije tretmana umjesto jednog rješenja

Naposljetku, već je godinama na vrhu liste trendova kombiniranje različitih tehnika, metoda i postupaka kojima se nastoji postići bolji, prirodniji i sveobuhvatniji rezultat od onog koji se može očekivati s korištenjem samo jedne metode.

Christopher Patronella, još jedan ugledan američki kirurg istaknuo je kako je ovaj pristup posebno izražen kod tretmana pomlađivanja lica, pri čemu su najčešće kombinacije hijaluronskih filera i Skinboostera s botoxom, laserskim tretmanima i radiofrekvencijskim tehnologijama.

April 12, 2015 - Los Angeles, California, U.S. - Jennifer Lopez arrives for the 2015 MTV Movie Awards at the Nokia theater. (Credit Image: © Lisa O'Connor/ZUMA Wire)

Njegov kolega iz Chicaga dodao je kako najvećim trendom u posljednjem desetljeću smatra korištenje kirurških lifting konaca u kombinaciji s neinvazivnim metodama poput filera i botoxa. Tvrdi kako je ovaj pristup predstavio pravu revoluciju u pomlađivanju lica.

Pročitajte još i ...