Paukove mreže na koži: kada ispucale kapilare rade probleme

Svaka od nas se već susrela ili će se susresti s problemom ispucalih kapilara na nogama. Riječ je o toliko raširenom problemu da su dobile i simboličan naziv paučinaste kapilare, no nije riječ o nimalo simpatičnom problemu jer može prouzročiti razne zdravstvene boljke, baš kao i one estetske. Naročito ljeti kada preplanuli ten čini naše noge vitkijima i tanjima, a lice blistavijim, kada nosimo kraće haljinice i uživamo na plažama.

Kapilare su vrlo osjetljive i tanke žile koje su zadužene za izmjenu hranjivih tvari između krvi i stanica tkiva, a nalaze se neposredno ispod kože. Baš kao i vene i arterije, kapilare se skupljaju i šire, pa i pucaju. Neke se mogu same spontano obnoviti nakon pucanja, a neke ne pa postaju vidljive na površini kao crvene točkice ili crtice ispod kože. Potonje su i razlog imena paučinaste kapilare.

Postoje dvije vrste ispucalih kapilara, jedne se javljaju u obliku ljubičastog otoka na koži te spontano nestaju kroz nekoliko tjedana. Druge se pak pojavljuju u obliku paukove mreže i ne nestaju same, već je potrebna intervencija liječnika.

UZROK PUCANJA KAPILARA 

Pucanje kapilara samo po sebi nije toliko bolno, već izaziva neugodu i peckanje. No, veći je problem uzrok pucanja kapilara!

Puknuće može doći zbog traume ili zbog nekog drugog izvanjskog ili unutarnjeg – zdravstvenog razloga. Rozaceja je svakako najčešći zdravstveni razlog, a riječ je o stanju u kojem se manifestiraju crvenilo i paučinaste kapilare na licu  i rukama, a posebice oko nosa i očiju. Nakon toga slijedi jedan vrlo prizeman razlog, a to su godine. Znamo da na godine ne možemo utjecati, a to će vam reći i vaše kapilare. Naime, s vremenom slabi proizvodnja kolagena i elastina, pa se gubi gipkost kože i volumen. Uslijed hormonalnih promjena, a najprimjetnija je definitivno menopauza, dolazi do pucanja kapilara koje se ne mogu same obnoviti i postaju vidljive na površini kože.

No, uz sve te probleme na koje nailazimo kada govorimo o kapilarama, tu je i – genetika. Krivac za sve dobro i loše u nama i na nama kriv je i za njihovo pucanje. Iako ne postoji čvrsta znanstvena potvrda da je tome doista tako, budite oprezni jer ako ih imaju vaša mama i baka, imat ćete ih i vi. I naposljetku, kada smo pokrili genetiku, hormonalno i zdravstveno stanje dolazimo do – okoliša.

Kako sunce i onečišćeni zrak djeluju loše na našu kožu, tako djeluju i na kapilare. Opekline od sunca, jako UV zračenje, nepravilno nošenje fotozaštite, izloženost vjetru i prljavom zraku mogu utjecati na pojavu kapilara. A od svih nabrojanih razloga ovog ljeta, najviše bi vas trebalo brinuti štetno sunčevo zračenje u obliku UV A i B zraka. Ultraljubičaste zrake, osim što dehidriraju kožu, oštećuju DNK tako da oslobađaju radikale koji potom uzrokuju oksidacijski stres. Tako se uništavaju vrijedne kolagenske veze u koži zbog kojih postaje manje elastična i manje otporna na razne utjecaje. U takvoj situaciji dolazi do pogoršanja “zdravlja” naših žila, pa one i pucaju.

POŽELJNE GLATKE NOGE

Problem ispucalih kapilara danas se jednostavno rješava laserskim tretmanima koji su vrlo efikasni. Kada odlazite na razgovor s liječnikom rješavati problem kapilara, pričat ćete o vaskularnim lezijama. Lezije su pojam koji označava promjenu ili oštećenje stanica u organizmu, dok pojam vaskularno znači žile. Dakle, vaskularne lezije se danas uspješno rješavaju laserima tako što hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima upija lasersku zraku i pretvara je u toplinu koja potom dovodi do zatvaranja žile, pri čemu se oslobađa energija koja utječe na bjelančevinu u stijenci krvne žile.

Na isti način se rješavaju problemi kapilara na licu prouzročenih kuperozom ili rozacejom s time da se onda poduzimaju i mjere zaštite očiju od laserske svjetlosti te su nježniji za osjetljiviju kožu lica od, primjerice, na nogama. Prije nego što se pojavio laser kao daleko jednostavnije i bezbolnije uklanjanje ispucalih kapilara, radila se sklerozacija. Zahvat se izvodi tako što se proširene kapilare ubadaju iglama i u njih se ubrizgava kemijska supstancija koja iznutra oštećuje stijenku žile što dovodi do trenutačnog zatvaranja. Iako je sklerozacija uobičajeni tretman, moderna medicina danas daje prednost laseru što zbog jednostavnosti i učinkovitosti, a što zbog uspješnog zaobilaženja bockanja i ubrizgavanja kemijskih supstancija.

NITKO NIJE POŠTEĐEN

Iako kapilare nisu velika zdravstvena tegoba, mogu upućivati na neke promjene u tijelu. Ako vas to tješi, muče i muškarce i žene u srednjoj prema starijoj dobi, pa čak i tinejdžere u osjetljivim pubertetskim godinama. Dobra stvar je da su rješive pa se svakako zaputite liječniku.

Pročitajte još i ...