Pitali smo stručnjake iz Poliklinike Duduković & Kisić: Zašto je najteže operirati tuberozni oblik dojki?

Dovoljno je pogledati kipić Willendorfske venere iz doba paleolitika da shvatimo kako je fascinacija ženskim grudima stara koliko i čovječanstvo. U to vrijeme, kao simbol plodnosti i majčinstva, na cijeni su bile raskošne i “obješene” dojke. To se kroz povijest mijenjalo, ali, generalno, kada govorimo o grudima, uglavnom se referiramo na žene koje žele imati bujnije poprsje, bez obzira na to jesu li razlozi za to estetski ili psihološki. 

South Africa fashion model Jenna Pietersen stars in Lingadore Lingerie Spring Summer 2014 collection., Image: 192712164, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Prema istraživanju, koje je provedeno u 40 svjetskih zemalja, a obuhvaćalo je i Hrvatsku, većina žena želi veće grudi. U Hrvatskoj, više od pola njih nije zadovoljno ili oblikom ili simetrijom ili pak veličinom poprsja. Kada smo već kod istraživanja, NCBI (National Center for Biotechnology Information) je objavio studiju koja je obuhvaćala 304 žene. Čak njih 91% imalo je asimetrične grudi. Riječ je o stanju kada između dojki postoji razlika u obliku, veličini ili poziciji na prsnom košu. Osim što je uvjetovana naslijeđem, na asimetriju grudi mogu utjecati oscijalcije u tjelesnoj težini (jer su djelomice sastavljene od masnog tkiva). 

Stručnjaci za kompleksne zahvate

Uz asimetriju, koja može biti genetska, ne smijemo zaboraviti još jednu urođenu “anomaliju” – tuberozne dojke, odnosno cjevaste, koje su uske, relativno male s velikom, širokom areolom i bradavicom. Poliklinika Duduković & Kisić među prvim je izborima na tržištu kada je riječ o augmentaciji, ali i zahtjevnijim korekcijama na grudima, a kirurzi dr. sc. Mladen Duduković i dr. Hrvoje Kisić s pravom slove za najtraženije domaće plastičare.

Stoga smo pitali dr. sc. Mladena Dudukovića i dr. Hrvoja Kisića sve o ovoj posebnoj anatomskoj varijaciji. 

dr. Hrvoje Kisić i dr. sc. Mladen Duduković

Što je tuberozna dojka? 

Riječ je o obliku poremećaja prirodnog razvoja dojke koji se događa tijekom puberteta. Može se očitovati od diskretno slabije razvijenog donjeg unutarnjeg dijela dojke ili cijelog donjeg dijela dojke pa do ekstremnih slučajeva kada je gotovo cijela dojka nerazvijena sa psudohernijacijom žljezdanog tkiva kroz kompleks bradavica – areola uz asimetriju. 

Zašto je najteže operirati upravo ovaj oblik?

Operativna korekcija tuberoznih dojki spada u teže operacije u plastičnoj kirurgiji grudi osobito ako se radi o ekstremnim slučajevima jer tada se praktički dojka mora iznova rekonstruirati, a ponekad čak i u dva odvojena akta koristeći ekspandere tkiva. Također je posebnost operacije tuberoznih dojki što se posebna pozornost mora posvetiti korekciji karakteristično promijenjenih bradavica i areola jer bez tog dijela dojka će i dalje izgledati neprivlačno. 

Kako se određuje pristup zahvatu?

Prije operacije, naglasak bismo stavili na konzultacije kao vrlo važandio liječenja, u kojima pacijentice treba dobro upoznati s problematikom, terapijskim mogućnostima, ali i ciljevima operacije jer najčešće standardni pristup (izbor veličine implantata i njihovog oblika) neće biti dovoljan za dobar rezultat.

Kakva je procedura same operacije?

Pristup zahvatu određujemo prema stupnju deformacije. Kod najblažih oblika je dovoljna samo “klasična” augmentacija, kod srednje teških oblika je potrebno, uz augmentaciju, raditi korekciju areole i bradavice te dodatnu korekciju oblika transferom vlastite masti, a kod najtežih oblika je potrebno raditi operaciju u dva akta. U prvom aktu se postavlja tkivni ekspander, a u drugom se ekspander mijenja za trajni implantat uz već spomenutu korekciju bradavice i areole te konturiranje dojke vlastitom masti.

Kakav je tijek oporavka?

Oporavak je sličan kao i za standardno povećanje grudi. Nošenje medicinskog grudnjaka 4-6 tjedana. Prvi tjedan se savjetuje strožije mirovanje u kućnoj njezi, a drugi tjedan povratak na uredski posao koji ne zahtijeva pretjeranu fizičku aktivnost. Nakon jednog mjeseca započinju se laganije vježbe donjim dijelom tijela, a aktivacija gornjeg dijela tijela preporučuje se nakon 2-3 mjeseca.

Pročitajte još i ...