Pitanja koja će vam postaviti svaki dobar dermatolog

Koliko god vam bilo neugodno, nije dobro lagati liječnicima. Ako se, primjerice, prekomjerno izlažete suncu ili niste dosljedni u uzimanju propisane terapije, na dermatološkom pregledu otvoreno razgovarajte s dermatologom jer će vas jedino tako liječnik moći pravilno usmjeriti na ono što biste trebali poduzeti. Možda nešto i smijete prešutjeti, ali kad vam dermatolog postavi ova pitanja, trebali biste na njih odgovoriti iskreno.

Nanosite li redovno SPF?

Sunčeve zrake utječu na znakove starenja kože i čine je podložnijom borama, opuštenosti, hiperpigmentacijama i raku kože. Upravo je zbog toga ključno nanositi kreme sa zaštitnim faktorom čak i zimi, a neki dermatolozi tvrde kako bismo se prema kremi sa SPF-om trebali odnositi kao prema kontracepcijskim pilulama – ne bismo smjeli preskočiti niti jedan jedini dan.

Ne nanosite li kremu sa zaštitnim faktorom, vaša je koža podložnija sklonija bržem starenju, ali i opasnim promjenama, stoga s dermatologom trebate biti iskreni.

Odstranjujete li makeup baš svake večeri?

Začepljene pore i komedoni samo su dva razloga zbog koji trebate temeljito čistiti kožu, posebice od makeup-a. Spavanje sa šminkom na koži ne dozvoljava koži da diše i uzrokuje njezino starenje.

Zašto je važno da ste o ovoj temi iskreni sa svojim dermatologom? Važno je zato što odlazak na spavanje sa šminkom na licu može biti razlog zašto se stanje s rozacejom ili aknama ne poboljšava unatoč terapiji. Prema stručnjacima, ako dva dana u tjednu ne nosite makeup, koža vam se može regenerirati u samo mjesec dana.

September 23, 2017 - Milan, ITALY - Ermanno Scervino. MODEL ON BACKSTAGE, WOMAN, MILAN FASHION WEEK 2018 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, PRET A PORTER, FR�œHLING FRUEHLING SOMMER MILANO.MILPAPSS18, Image: 351954397, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Odlazite li u solarij?

UV zračenje solarija iznimno je štetno. Nakon samo jednog posjeta solariju, značajno se povećava rizik od oboljenja od melanoma.

Zašto je važno da dermatologu kažete odlazite li u solarij? Zato što ćete u tom slučaju možda morati češće na redovite kontrole, posebice madeža.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Blumarine. Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2017. ALTERNATIVE IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 305693591, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Odmarate li nakon estetskog tretmana i izbjegavate li vježbanje?

Iako se većina estetskih tretmana kod dermatologa provodi brzo i bez vremena oporavka, važno je da se nakon tretmana držite uputa liječnika, što ponekad uključuje izbjegavanje vježbanja i podizanja teških predmeta.

Pretjerano kretanje nakon tretmana može dovesti do pucanja rane, lošijeg zarastanja ili odvajanja šavova, stoga je važno poslušati savjet liječnika. Također, i kod neinvazivnih tretmana, liječnik će vam najvjerojatnije savjetovati da izbjegavate pojačano znojenje barem nekoliko dana, kako bi osjetljiva, netom tretirana koža bila zaštićena od bakterija i mogućih infekcija.

American fashion model Gigi Hadid as the Reebok«s ambassador in their Perfect Never 2017 advertising campaign., Image: 312960649, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Jeste li se već konzultirali s drugim liječnicima oko istog problema?

Nemojte misliti da će dermatologa uvrijediti ako mu kažete da ste se već konzultirali s liječnikom opće prakse ili drugim dermatologom. Više mišljenja može samo pomoći.

Važno je ustanoviti koji su testovi i tretmani napravljeni prije. Bez cjelovite povijesti bolesti, teško je riješiti problem.

two young caucasian women gesturing shh - keep it secret, Image: 335949859, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Jeste li sigurni da niste u ranoj fazi trudnoće?

Ako se niste zaštitili za vrijeme spolnog odnosa, moguće je da ste trudni, a to je dermatolozima bitno znati jer se koža u trudnoći mijenja. Akne, rozacea, psorijaza mogu se u trudnoći pogoršati ili poboljšati. Madeži i bradavice također mogu postati tamniji.

Osim toga, važno je da ste s dermatologom iskreni oko trudnoće jer pojedini lijekovi nisu namijenjeni trudnicama. Ako ne možete sa sigurnošću tvrditi da niste trudni, upozorite dermatologa na tu mogućnost.

Kako izgleda vaša prehrana?

Brza hrana za doručak, ručak i večeru svakako ne spada u uravnoteženu prehranu. Ako ste na posebnom režimu prehrane koja uključuje rigoroznu dijetu, niti to ne znači uravnoteženu prehranu.

Budite iskreni jer loša prehrana može potaknuti čitav niz problema, od gubitka kose, pojave akni i pojave dlačica na licu, a iskrenim razgovorom može se pronaći pravo rješenje za problem.

Portion cups of healthy ingredients

Koristite li proizvode koji sadrže kortikosteroide?

Kortikosteroidi su danas najčešće korišteni lijekovi u upalnim bolestima i rutinski se upotrebljavaju za liječenje ekcema i psorijaze te obično brzo ublažavaju simptome. No, ako ih uzimate „na svoju ruku“ i koristite predugo, obavezno o tome razgovarajte s liječnikom, posebice zato što se mogu pojaviti nuspojave.

Primjenjujete li redovito terapiju za akne?

Konzumirati propisani lijek „tu i tamo“ ne znači konzumirati ga kako vam ga je liječnik prepisao. Kako biste vidjeli rezultate, potrebno je vrijeme, ali i striktno držanje liječničkih uputa. Dosljedno korištenje krema za akne jedini je način da se ustanovi djeluje li terapija ili ne.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Balmain Backstage Paris Ready to Wear. Spring/Summer 2016. British model Stella Maxwell. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 263351183, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Kojim ste se estetskim tretmanima do sada podvgnuli?

Nekima je neugodno priznati da su bili na tretmanu botoxom, filerima ili pak na mezoterapiji, microneedlingu…. No to apsolutno nije nešto čega se treba stidjeti. Kako bi vam liječnik predložio najbolju anti age metodu za rješenje vašeg trenutnog problema, ključno je da zna kojim ste se tretmanima podvrgnuli ranije.

Pročitajte još i ...