Podcast: Mogu li miteseri nestati sami od sebe?

Komedoni – riječ je koju najčešće možemo čuti u kontekstu masne i problematične kože sklone aknama. Ipak, komedoni ne nastaju isključivo na masnoj koži – niti nužno moraju prerasti u akne.

Neke faktore nasljeđujemo genetski – poput veličine žlijezda lojnica, debljine kože, brzine lučenja prirodnog sebuma i prirodne otpornosti kože na vanjske faktore – no masna koža i široke pore nisu dovoljni preduvjet za nastanak otvorenih komedona, poznatijih kao mitesera, zatvorenih komedona ili bubuljica te upalnih akni.

Pitanja na koja želimo znati odgovor

Koja je razlika između ovih tipova komedona, možemo li se mitesera uopće riješiti, kako spriječiti rast bakterije P.acnes, odgovorne za nastanak akni? Što trebaju sadržavati proizvodi kojima tretiramo mitesere te što se događa ako komedone uopće ne diramo?

Uz mitesere, one dosadne crne točkice na licu vežu se brojne nedoumice, zbog čega smo u posljednju epizodu #pokažise podcast pozvali dr. Maju Kovačević, spec. dermatovenerologije i Ivanu Burulic, edukatoricu brenda Ducray – kako bismo konačno dobili sve odgovore.

Otvoreni i zatvoreni komedoni – koji su veći problem?

„Više nam glavobolje mogu zadati zatvoreni komedoni – jer su pacijenti često skloni samostalno dirati i istiskivati komedone. Najčešće ne uspiju očistiti komedon u potpunosti te se stvara podloga za proliferaciju bakterije P.acnes. Tada više nije riječ o zatvorenom komedonu, već upalnom procesu“, objašnjava dr. Kovačević.

Što se događa s komedonima ako ih ne diramo i ne tretiramo?

„Primarni proces je povećano lučenje sebuma – koji u slučaju zatvorenih komedona ostaje zarobljen ispod površine kože, a u slučaju otvorenih ostaje izložen na površini – pa zbog oksidacije loja i dolazi do tamne boje mitesera“, ističe dermatologinja.

„Ako ne tretiramo komedone, oni se sve više pune, a promjene na koži postaju sve veće i postaju estetski sve neprihvatljivije. Osim toga, povećava se i vjerojatnost da će se te promjene upaliti“, dodaje dr. Kovačević.

Kako se tretiraju otvoreni, a kako zatvoreni komedoni?

„Bilo bi najbolje kada ih ne bismo samostalno previše dirali, odnosno – potrebno ih je tretirati prema uputama dermatologa. Mehanička ekstrakcija je nezaobilazna i preporučuje se kod osoba koje pate od ovih problema. Osim toga, jako je važno naglasiti adekvatnu njegu, odnosno njegu adekvatnim sastojcima. Najčešće su to alfahidroksilne kiseline poput azelaične te derivati vitamina A, odnosno retinoidi“, objašnjava nam dermatologinja.

Što napraviti da se stanje ne vrati na prvobitno nakon čišćenja lica?

„Za početak, savjetovala bih izbjegavanje nekih okidača poput brze hrane, kao i preparata koji bi mogli biti komedogeni. Također, važno je nakon čišćenja lica nastaviti s korištenjem adekvatne dermokozmetike koja sadrži željene aktivne supstancije“ dodaje liječnica.

Što trebaju sadržavati proizvodi s kojima tretiramo mitesere?

Odgovorila nam je Ivana Burulic iz Ducraya:

„Prvo bih naglasila važnost redovitog mehaničkog čišćenja kože zahvaćene komedonima – to je osnovni korak u tretiranju komedona. Drugi korak je svakako primjena specijaliziranih dermokozmetičkih proizvoda kojima je cilj spriječiti nastanak novih komedona i pogoršanje postojećeg stanja. Tu bih svakako istaknula liniju Keracnyl iz Ducraya, koja je vrlo aktivan suborac u borni protiv komedona“.

Keracnyl linija iz Ducraya nudi potpuni program za kožu sklonu nepravilnostima u adolescenata i odraslih. Uključuje proizvode za higijenu i njegu koji se primjenjuju kod blažih i umjerenih oblika akni – masnog sjaja kože, mitesera i prištića te kod težih oblika akni koji zahtijevaju lokalnu ili oralnu terapiju.

Naša je sugovornica prije svega istaknula Ducray Keracnyl GLYCOLIC+ kremu za odčepljivanje porakoja svakodnevnom upotrebom potiče ljuštenje gornjih slojeva kože i odčepljuje pore. Ova sveobuhvatna njega sadrži i protuupalne komponente – zahvaljujući patentiranoj kombinaciji Celastrola i Myrtacina®, djeluje na sve čimbenike koji uzrokuju nepravilnosti i mitesere.

Glikolna kiselina odčepljuje pore, dok kombinacija monolaurina i čestica rižinog škroba regulira izlučivanje sebuma i matira. Važno je napomenuti kako ova krema sadrži i visok udio hidrantno-hranjive faze, jer je i masnoj koži sklonoj nepravilnostima potrebno i hranjenje i hidracija.

Kad govorimo o aknama, moramo napomenuti da je higijena jednako važna kao i njega – a Ducray Keracnyl pjenušavi gel namijenjen je upravo čišćenju kože sklone aknama. naša sugovornica, Ivana Burulic, tvrdi kako bi optimalno bilo njime čistiti lice dva puta dnevno – ujutro i navečer, prije proizvoda za tretiranje akni.

Keracnyl pjenušavi gel blago pročišćava kožu sklonu aknama. Čuva kožnu barijeru i pogodan je za korištenja na licu i na tijelu. Bez sapuna je i nekomedogen, a nanosi se na vlažnu kožu, pri čemu ga je potrebno zapjeniti i temeljito isprati.

Dođe li do pogoršanja na koži lica – naša sugovornica preporučuje Keracnyl PP+ krema protiv nepravilnosti. Njena posebnost krije se u Celastrolu, biotehnološkom aktivnom sastojku koji blokira proizvodnju proupalnih citokina IL-17 i stoga djeluje na vidljive i nevidljive upale.

Keracnyl PP+ prava je zvijezda u borbi protiv nepravilnosti – zahvaljujući sinergijskom učinku patentirane kombinacije Myrtacina®, Celastrola i vitamina PP, koji uklanjaju nepravilnosti i tragove akni već 7 dana nakon korištenja.

 

Cijeli podcast pogledajte OVDJE.

Pročitajte još i ...