Podcast: Mora li se ten prvo pogoršati da bi se potom očistio?

Akne su jedna od najraširenijih kožnih bolesti. Svima je poznato da se uglavnom javljaju u pubertetu, ali mogu se javiti i u nešto zrelijoj dobi, oko 40. godine života. Najčešće su pogođeni obrazi, brada, leđa, ramena i podlaktice. Čak 80% populacije se barem jednom u životu susrelo s aknama – muškarci uglavnom u tinejdžerskoj dobi, a kasnije, u zrelijoj dobi – žene.

I dok se blaži oblici akni često tretiraju kod kuće, uz pomoć dermokozmetičkih proizvoda, kod onih težih oblika akni, sve se više mladih odlučuje za posjet dermatologu. On će tada, nakon temeljite dijagnostike, odrediti terapiju, a u iznimno teškim slučajevima, ona može biti i oralna. No, kako se tada ponaša naša koža?

Zagrebačka dermatologinja dr. Željana Bolanča pojasnila je da kada govorimo o oralnoj terapiji, to se najčešće odnosi na antibiotike, i to na doksiciklin. “Tu je i sistemska terapija, odnosno sistemski retinoidi“, podsjetila je dr. Bolanča te navela kako  doksiciklin nema utjecaja na kožu, ali, budući da on spada u skupinu fotoosjetljivih lijekova, prilikom izlaganja suncu moramo jako paziti na kožu..

“S druge strane, izotretinoin koji je jako učinkovit u liječenju akni, ima jednu nuspojavu koja zna biti izrazito dosadna i frustrirajuća, a to je suhoća kože, a naročito suhoća usnica”, upozorava dr. Bolanča.

Stoga je, rekla nam je, jako važno pacijente, a posebice one mlade, odmah upozoriti na tu nuspojavu jer je ona uvijek prisutna.

“Treba ih upozoriti da stalno sa sobom moraju nositi stick za njegu usana kojega treba nanositi i do desetak puta dnevno. Kožu lica i tijela treba intenzivnije njegovati – najbolji su hranjivi, masni losioni i kreme, te ulja koja se mogu nanositi navečer. Bez obzira na činjenicu da se akne češće pojavljuju kod masne kože, ne treba zazirati od ulja jer postoje ulja prilagođena upravo takvoj koži”, rekla je dr. Bolanča.

Doktoricu smo pitali kako se kod uzimanja oralne terapije, ponaša koža?

“Kod nekih težih oblika akni možemo imati prolazno pogoršanje koje nastupa u 4 do 6 tjedana. Ja tada pacijentima kažem da će sada biti vidljivije one akne koje su negdje duboko u koži i koje se nisu vidjele na početku terapije. To se može vizualno spriječiti ako se prije terapije, ili na samom njezinom početku, ode na mehaničko čišćenje lica jer će se tako odstraniti svi ti komedoni, a to može spriječiti i to prolazno pogoršanje”, savjetuje dr. Bolanča.

No, kako je rekla naša sugovornica, ovdje se čak i ne radi o tako velikom pogoršanju, što je bitno naglasiti da se mladi ne preplaše.

Znači li to, ako nam se status kože nakon početka terapije pogorša, da idemo u dobrom smjeru s liječenjem?

“Terapija izotretinoinom je jako učinkovita. Prije početka terapije, pacijente upozorimo da može doći do pogoršanja i oni su onda na to spremni. Često ih iznenadi blagi stupanj pogoršanja jer su očekivali nešto puno jače i veće”, otkrila nam je dr. Željana Bolanča.

Osim oralne terapije, i poneki kozmetički proizvodi također mogu najprije izazvati pogoršanje, da bi se onda status kože popravio. To je potvrdila i Anamarija Šutić, predstavnica brenda Kiehl’s.

“Sastojci poput AHA i BHA kiselina te retionida mogu izazvati fazu čišćenja kože. Drugim riječima, ako koristite proizvode koji sadrže ove sastojke, mogli biste imati određenu prolaznu reakciju na njih. Naš serum s retinolom formuliran je na način da se moguće nuspojave svedu na minimum. Ceramidi u formuli smanjuju nelagodu, dok peptidi osnažuju toleranciju kože na retinol.  Imamo i kemijski peeling, koji kao i svaki drugi proizvod ove vrste može izazvati fazu čišćenja, iako ovdje imamo najnježnije AHA kiseline”, rekla nam je Anamarija Šutić.

Neki će proizvodi posušiti akne, koža lica će biti suha i perutati se. Kako tome možemo doskočiti?

Rješenje je, poručuju iz Kiehl’sa, u obilnoj hidrataciji.

“Koža nikako ne bi smjela zatezati ili peckati. Najbolje je odabrati provjerenu kremu koju smo već ranije koristili. Za to preporučamo Ultra Facial kremu koja ima savršen omjer hranjivih i hidratantnih sastojaka. Skvalan koji je u formuli lijepo kompenzira nutrijente koji koži nedostaju zbog svoje molekularne strukture koja podsjeća na onu molekule ulja na koži. Uvijek možemo posegnuti i za tonikom za lice. Dobro je odabrati neki s dodatnom funkcijom. Na primjer, Calendula Herbal Extract Tonik djeluje umirujuće i smirit će sve upalne procese na koži”, poručila je Anamarija Šutić.

Važno je spomenuti i da je koža s aknama sklona i perutanju pa imamo potrebu ukloniti mrtve stanice s kože. No to nikako ne preporučamo jer ćemo s mehaničkom eksfolijacijom napraviti dodatna mikrooštećenja na licu. Radije ćemo posegnuti za tretmanskom njegom, u vidu maske za lice koja je hranjiva i hidratantnta poput Avocado ili Calendula maske.

Trebaju li osobe s aknama paziti na to koje proivode sa zaštitnim faktorom koriste?

Definitivno, i to ne samo osobe sklone aknama, nego svi! Naročito je to, naravno važno za kožu s aknama jer ono što su danas akne i ožiljci od akni, sutra mogu postati hiperpigmentacije. Moramo koristiti visoki zaštitni faktor kako bismo to spriječili. Pritom biramo formule koje nisu masne, koje neće začepiti pore, dovesti do nastanka komedona i upalnih procesa. Biramo lagane teksture, s  visokom UVA i UVB zaštitom. To najčešće dolazi u obliku mineralnog zaštitnog faktora koji nema težine na koži, postojan je i ima visoku zaštitu.

 

Breakout Control Blemish Treatment Facial Lotion

Losion za kožu sklonu upalnim procesima koji sadržava salicilnu kiselinu i vitamin B3. Sadrži salicilnu kiselinu i pomaže u smanjivanju nepravilnosti te sprečavanju nastanka novih. Nanositi losion svakodnevno ili po potrebi da biste otkrili kožu koja izgleda čišće i ujednačenije.

Breakout Control Targeted Acne Spot Treatment

Tretman za izravno nanošenje na nepravilnosti s dodanim sumporom i vitaminom B3. Sadrži 10% sumpora te pomaže u suzbijanju upalnih procesa, pritom djelujući preventivno na nastanak novih.

Blue Astringent Herbal Lotion

Ovaj jedinstveni tonik za lice, formuliran s mentolom i kamforom, može se koristiti na cijelom licu ili na ciljanim područjima. Smiruje i uravnotežuje kožu, a učinkovit je i kao proizvod za muškarce nakon brijanja.

 

Cijeli podcast pogledajte ovdje:

Pročitajte još i ...