Dr.sc. Peter JFM Lohuis: svjetski stručnjak za rinoplastiku u Zagrebu

Otkako su 2018. osnovali Polikliniku LOHUIS FILIPOVIĆ MEDICAL GROUP, dr.sc. Peter JMF Lohuis i dr. sc. Boris Filipović na domaćoj su estetskoj sceni stekli zavidnu reputaciju – kako među pacijentima, tako i među kolegama liječnicima.

Jedan od najvećih stručnjaka na svijetu u polju rinoplastike

Okupivši tim vrhunskih liječnika, stvorili su koncept multidisciplinarne međunarodne klinike kojoj je cilj značajno podići kvalitetu usluge u polju estetske medicine i kirurgije. Zagrebačko – amsterdamska Poliklinika Lohuis Filipović Medical Group predstavlja međunarodnu suradnju svjetski priznatih liječnika, a kad je u pitanju rinoplastika – dr.sc. Peter JMF Lohuis jedan je od najvećih autoriteta u Europi.

Ako je najvažniji faktor za uspješno izvedenu operaciju nosa – iskusan  i vješt kirurg, onda se Zagrepčanke mogu bez straha odlučiti na operaciju nosa; jer ne postoje ruke u kojima bi bile sigurnije.

Dr. sc. Peter JFM Lohuis ujedno je i voditelj cijelog tima za rekonstrukcije lica koji je poznat po rješavanju iznimno kompleksnih slučajeva na svjetski priznatom Nizozemskom Institutu za Karcinome. Liječnik je s više od 200 objavljenih znanstvenih radova samo iz područja plastične i estetske kirurgije lica.

Ovaj je vrsni stručnjak ujedno i autor više knjiga o plastičnoj kirurgiji lica, a ističemo knjigu o rinoplastici – Advanced Caucasian and Mediterranean Rhinoplasty, koja je danas temeljna literatura za ispit na Europskoj Akademiji za Plastične Kirurgije Lica (EAFPS).

U novom podcastu ovaj nam je Nizozemac koji gaji posebnu ljubav prema Hrvatskoj, otkrio nam je kako se trendovi u plastičnoj kirurgiji razlikuju u Hrvatskoj i Nizozemskoj, koliko je Instagram i selfie kultura utjecala na popularizaciju estetskih operacija – posebno rinoplastike, može li kirurg dobro raditi svoj posao ako nema “smisla” za estetiku te kako unaprijed znati rezultat rinoplastike?

Možete li usporediti trendove u zdravstvu u Nizozemskoj s onima u Hrvatskoj?

Dr.sc. Peter JFM Lohuis: “Mislim da je Hrvatska spremna za implementaciju sjevernoeuropskog sustava. Zdravstvenom sustavu je potrebna veća učinkovitost te uređenje u financijskom sustavu samog zdravstva. Zdravstveni sustav treba promjenu i ona će doći – mlađe generacije žele promjenu pa bi je vladajuća politika trebala i donijeti”.

Danas, više nego ikada, rinoplastika se radi u estetske svrhe. Mislite li da je pokretačka snaga trenda estetske rinoplastike Instagram, selfie kultura i Zoom sastanci?

Dr.sc. Peter JFM Lohuis: “Mislim da se današnja kultura selfija odrazila na želje pacijenata. Ljudi danas stalno fotografiraju selfije, koji su poput ogledala u kojem vide vlastiti odraz – a ono što vide im možda i ne odgovara. Pogotovo kada se fotografija radi s ‘fich eye’ efektom, koji nos čini širim i većim – zbog čega misle da im nos ne pristaje licu i žele manji nos.

Loša strana ove pojave je što kirurzi pomalo pretjeruju pa onda nos na ‘selfiju’ izgleda kao da je normalne veličine, a u stvarnosti – u trgovini, kod kuće, u svakodnevnom životu – izgleda pretjerano operirano i jednostavno – premaleno. To je jedna od onih stvari koje moramo objašnjavati pacijentima – da je u starosti, pa i sada, bolje imati nos koji ne izgleda kao da je operiran, nego samo bolji nego što je bio.

To obično znači da nos ‘nestaje’ na licu – a to je rezultat kojem težimo.”

Primarna rinoplastika, iz arhive LF Medical Group

 Tamponada nosa se često spominje kao pomalo kontroverzno pitanje u segmentu rinoplastike. Podržavate li korištenje nosne tamponade?

Dr.sc. Peter JFM Lohuis: “Uvijek postoji mogućnost krvarenja i istjecanja sekreta u prvih nekoliko dana pa se preporučuje napraviti dresing nosnica na dan operacije. U poliklinici LF Medical Group stavljamo pjenasti dresing u nosnicu, koji se vadi odmah idući dan – i prilično je jednostavan. U slučaju da dođe do značajnijeg krvarenja, dresing ostaje u nosu dva dana – ali najvažnije, nema više velikih gaza i tampona koje treba vaditi. Dresing se vadi brzo i nije neudoban te njegovo uklanjanje nije bolno, kao što je često bio slučaj s tamponadom. Pacijenti odmah nakon operacije vrlo dobro spavaju, čak i ako je riječ o većem krvarenju – radi se o jednoj besanoj noći uz Netflix i sve je super.”

Sve odgovore vam donosimo u novom podcastu – uživajte!

Pročitajte još i ...