Podcast: Sve što ste željeli znati o lijeku za akne Roaccutane

Danas na tržištu postoji ogromna količina preparata i pripravaka pa i lijekova koji obećavaju čuda kada je riječ o tretiranju i liječenju akni. Mlađi, ali i stariji pacijenti koji se bore s ovom najraširenijom kožnom bolešću teško sami mogu odabrati proizvod(e) koji odgovara(ju) baš njihovoj koži i statusu bolesti te stoga osnovna preporuka glasi – ne eksperimentirajte sami i na prvi znak akni, obratite se dermatologu.

Liječnik će, nakon temeljite dijagnostike i povijesti bolesti prepisati terapiju, a u slučaju najtežih akni, kao i u slučaju akni kod kojih su sve metode konvencionalog liječenja iscrpljene, najčešće će preporučiti lijek Roaccutane.

Iako je riječ o vrlo učinkovitom lijeku, uz njega se u javnosti vežu brojne kontroverze, a nisu rijetki ni pacijenti koji ga izbjegavaju pa i odbijaju koristiti, iako im ga liječnici prepisuju. Zašto je to tako, pitali smo zagrebačku dermatologinju dr. sc. Jelenu Meštrović Štefekov.

dr. sc. Jelena Mešstrović Štefekov

“Roaccutane je zapravo vrlo učinkovit lijek koji se koristi u liječenju teških oblika akni kao što su takozvane nodulocistične i konglobata akne. To je lijek koji pomaže onda kada ništa drugo ne daje rezultate i rezerviran je upravo za takve slučajeve”, uvodno je pojasnila dr. Meštrović Štefekov.

Dodala je i kako je posve jasno da takav lijek može imati nuspojave koje mogu biti i ozbiljnije prirode no to je uobičajena pojava kod gotovo svakog lijeka. Međutim, naglasila je, valja reći da su takve nuspojave iznimno rijetke te da se javljaju gotovo isključivo kod visokih doza ovoga lijeka.

“Osim toga, te su nuspojave dobro definirane – znamo koje su, kod koga se javljaju, u kojim situacijama i pri kojim dozama. I to je ono što je potrebno dobro komunicirati pacijentu, odnosno roditeljima, budući da se Roaccutane u velikom broju slučajeva prepisuje tinejdžerima, odnosno mladim odraslim osobama”, rekla je dr. Meštrović Štefekov.

Naime, u današnje vrijeme, kada većinu podataka tražimo i primamo kroz virtualni svijet Interneta, izlažemo se riziku dezinformacija, nepotpunih informacija pa i fake newsa. A upravo je takva sudbina, upozorava ova zagrebačka dermatologinja, zadesila i lijek Roaccutane, odnosno njegove nuspojave.

“Stoga je iznimno važna dobra komunikacija i temeljita informiranost jer je takav lijek kod teškog oblika akni, gdje nemamo nikakvo drugo rješenje niti sredstvo za njihovo rješavanje,  zaista šteta propustiti. To je lijek za kojega kažemo da ga treba poštivati, budući da on zahtijeva određeno ponašanje pacijenta. Mora postojati disciplina, ali ne treba ga se bojati i odbijati ako za njega ne postoji kontraindikacija”, poručila je dr. Meštrović Štefekov.

Jedna od glasina koja prati ovaj lijek jest da se, nakon početka terapije, stanje s aknama kod pacijenata najprije vidno pogorša. Potvrdila ju je i naša sugovornica, no isto tako je otkrila kako je riječ o kratkotrajnoj i prolaznoj fazi liječenja, nakon čega se situacija smiruje i svakim danom biva sve bolja.

“Prema provedenim studijama, kod 5 do 20% pacijenata koji uzimaju Roaccutane, tijekom prvog mjeseca terapije dolazi do prolaznog pogoršanja. To se obično događa u trećem tjednu terapije i traje traje otprilike tjedan dana. Nakon toga, dolazi do vidnog poboljšanja. Nekada tu početnu situaciju možemo izbjeći tako da u početku dajemo zaista vrlo male doze lijeka, a zatim ih postupno povećavamo”, pojasnila je naša sugovornica.

Značajno poboljšanje uslijed terapije Roaccutaneom može se očekivati nakon dva mjeseca terapije, a do potpune regresije akni može doći nakon tri mjeseca. Dr. Meštrović Štefekov naglašava kako je potrebno veliko strpljenje, budući da terapija ovim lijekom mora trajati minimalno četiri mjeseca.

“Ako pacijent ne može ispoštovati taj minimum, nećemo ni započinjati terapiju. Prosječno trajanje terapije je šest mjeseci, a ukoliko se radi o nižim dozama, onda je to višemjesečna terapija, dakle dulja od šest mjeseci”, rekla je dr. Meštrović Štefekov te je pojasnila kako se terapija, ako se i prekine, može bez problema nastaviti.

Naglasila je kako Roaccutane, budući da je sebosupresivni lijek, što znači da smanjuje veličinu lojne žlijezde, neizostavno dovodi do sušenja kože.

“Zato i jest tako jako učinkovit jer djeluje na inicijalni proces u cijeloj kaskadi nastanka akni. Smanjuje veličinu lojnice, smanjuje produkciju sebuma, a posljedica toga je sušenje kože. No, tu nema iznenađenja – suha koža je apsolutno očekivana nuspojava ovoga lijeka. Stoga je tijekom terapije obavezno korištenje emolijensa – finih, ugodnih preparata s dodatkom lipida koji će koži vratiti vlažnosti i nahraniti je”.

Druga važna pojava kod terapije Roaccutaneom jest da on kožu čini izrazito foto-osjetljivom, upozorila je dr. Meštrović Štefekov.

“Dakle, potrebna je izrazito jaka zaštita od sunca – kako mehanička, tako i kemijska, kremama. Zbog toga ovaj lijek prepisujemo isključivo u zimskim mjesecima. No, nikako ne smijemo zaboraviti na zaštitu na skijanju, kada je potreban najviši mogući SPF. Osim toga, tijekom terapije te nakon nje, koža je jako osjetljiva. Ona je fragilna, vulnerabilna i sklona iritacijama. Stoga moramo izbjegavati sve tretmane i proizvode koji bi je mogli iritirati i birati najnježniju, ali učinkovitu njegu”, zaključila je dr. Meštrović Štefekov.

A upravo takve proizvode u svojem asortimanu nudi talijanski dermokozmetički brend BioNike s tradicijom dugom 60 godina. Dr. Dubravka Popović iz tvrtke Pharmateka koja ovaj brend zastupa u Hrvatskoj predstavila je liniju BioNike Aknet, namijenjenu upravo koži sklonoj aknama.

BioNike Aknet Sun Fluid SPF 50+

Ovaj lagani i prozračni fluid namijenjen je za vrlo visoku zaštitu masne kože sklone aknama. Sadrži matificirajuće čestice za ugodan osjećaj na koži, dobro štiti od oštećenja koja izaziva UV zračenje te održava dobar izgled masne kože. Osobito je pogodan za lice, dekolte, ramena i gornje dijelove leđa izložene suncu, na kojima se često javljaju akne.

 

 

BioNike Aknet Hydra Plus Regenerativna krema

Ova se hidratantna i regenerirajuća krema preporuča kod izrazito suhe kože, naročito tijekom i nakon primjene Roaccutanea. Njezina gel-kremasta tekstura i kozmetička formulacija osigurava dobru hidrataciju masnoj dehidriranoj koži.

Hijaluronska kiselina različitih molekularnih masa i serin osiguravaju sporo otpuštanje sastojaka i dugotrajnu hidratacij, a ceramidi, alantoin, skvalan i vitamin E potiču prirodne obrambene mehanizme stanica kože, održavaju funkciju kožne barijere i održavaju dobar balans vode i lipida u koži.

Cijeli podcast možete poslušati OVDJE.

 

Pročitajte još i ...