Podizanje obrva ili brow lift – kako se radi i koliko košta

Barbara Palvin (realbarbarapalvin / 22.11.2017): "PILGRIM SS18, Image: 355966478, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Obrve nisu samo okvir lica, one su prva crta obrane – sprječavaju kišu ili znoj da nam ulazi u oči. Osim toga, one su naš znak raspoznavanja. Naime, istraživanje je pokazalo kako ljudi imaju problema u prepoznavanju lica ako su im pokazane fotografije poznatih osoba kojima su izbrisane obrve. U tom duhu, najnoviji trend s modnih tjedana koji pokazuje Bellu Hadid, Lilu Moss te modele na revijama Versacea i Burberryja kako paradiraju “izblajhanih” obrva zasigurno će biti kratkoga vijeka. 

Spuštene obrve zatvaraju pogled i smanjuju oči

Također, osim bora oko očiju, spuštanje obrva jedan je od najočitijih znakovi starenja jer utječe na pogled koji postaje zatvoreniji, a oči vizualno manjima. Važno je napomenuti i kako spuštene obrve ne moraju biti samo posljedica starenja, a u pravilu su ženske obrve prirodno položene nešto više nego obrve muškaraca. Obrve su, naime, uobičajeno postavljene tako da udaljenost između sredine zjenice i obrve iznosi 2 do 2,5 cm. Muške i ženske obrve nisu iste – ženske su obrve smještene malo više nego muške te se nalaze malo iznad koščatog hrbata iznad oka. Također, muškarci imaju ravnije obrve, dok ženske idealno oblikovane obrve imaju blagi oblik luka, pri čemu je najviša točka iznad vanjskog dijela šarenice.

Kao što smo već rekli, spuštanje obrva jedna je od posljedica starenja do koje dolazi gubitkom elastičnosti kože i starenjem potkožnih tkiva. Usko povezani problem je i spuštanje kapaka, a ubrojimo li i cjelokupan pad tonusa, lice poprima umoran, ponekad i tužan ili ljutit izraz. Dodamo li tome činjenicu kako je kontakt očima prvi koji ostvarujemo s drugom osobom, nije iznenađujuće što se radi o dijelu lica koje bi većina željela pomladiti i osvježiti, posebice kada utječe na cjelokupni izraz lica. Za koju metodu podizanja kapaka ćete se odlučiti, ovisi o vašem estetskom kirurgu. 

“Čelo i obrve dio su lica na kojem često primjećujemo znakove starenja. Opuštenost kože u ovoj regiji može dovesti do spuštenih obrva, viška kože na gornjim kapcima te vidljivih bora na čelu. Kirurškim podizanjem obrva dajemo im atraktivniji izgled, a ujedno korigiramo čelo”, kaže naš sugovornik dr. Mladen Duduković iz Poliklinike Duduković & Kisić i dodaje kako se operacija može planirati zasebno ili s drugim operacijama na licu – kao što su zatezanje kože (facelifting) i operacija kapaka (blefaroplastika). 

“Postoji više metoda i načina podizanja obrva. Operacijski ili podizanjem lateralnih dijelova obrva temporalnim pristupom ili unutarnjom peksijom kroz inciziju gornje blefaroplastike koju u Poliklinici Duduković Kisić radimo standardno u sklopu gornje blefaroplastike. Treća je mogućnost direktnom incizijom u vanjskom dijelu obrve koja ostavlja vidljiv ožiljak pa nije bas popularna”, objašnjava dr. Duduković i dodaje kako su idealni kandidati za operaciju žene kojima je vanjski dio obrve udaljen manje od 0,5 cm od orbitalnog ruba ili muškarci kojima se vanjski dio obrve nalazi ispod orbitalnog ruba.

Trajanje zahvata i oporavak

Što se tiče samog zahvata, najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji. Ovisno o komplementarnim zahvatima i predviđenom duljem trajanju operacije ili želji pacijenta, može se izvesti i u općoj anesteziji. Vrijeme trajanja operacije je između jednog do dva sata. Tehnika zahvata i kirurški pristup prilagođavaju se svakom pojedinom pacijentu. Nakon operacijskog zahvata pacijent se zadržava u prostorima Poliklinike radi kratke opservacije te se nakon nekoliko sati otpušta na kućnu njegu.

Cijena kirurškog podizanja obrva: 7000-8000 kuna. 

Pročitajte još i ...