Podizanje očnih kapaka botoxom – je li učinkovito i koliko?

Kako bismo odgovorili na pitanje iz naslova, moramo pogledati u povijest korištenja botoxa. Botox ili botulinum toxin je neurotoksični protein dobiven iz bakterije Clostridium botulinum koji privremeno paralizira otpuštanje neurotransmitera iz živaca.

Prvu primjenu tog neurotoksičnog proteina u uspješnom liječenju napravila je kanadska oftalmologinja Jean Carruthers injektirajući ga pacijentu koji je patio od tikova na očima. Ubrizgavanjem, sada komercijalnog proizvoda pod imenom Botox, uspješno je pacijentu riješila problema tikova na očima, otvorivši put masovnoj primjeni u medicini. Jean Carruthers i njezin suprug Alastair, dermatolog, prvi su put ubrizgali neurotoksični protein svojoj recepcionistici, koja je imala duboke bore između obrva, i otvorili put primjeni botoxa u estetskoj medicini.

“Botox je danas jedini proizvođač tog proteina koji se uspješno primjenjuje u estetskoj medicini, a u Hrvatskoj je pod nazivom Vistabel registriran za estetsku indikaciju za glabelu – regiju između obrva, čelo i okoloočno područje”, kazala nam je dermatologinja, i to jedna od najboljih u Zagrebu, dr. Željana Bolanča. A upravo je okoloočna regija ono što nas zanima. Kakav je utjecaj botoxa na podizanje kapaka i može li biti jednako uspješan kao operacija?

POGLED VRIJEDAN DIVLJENJA

Mnoge dame se odlučuju na injekcije botoxa kao alternativu kirurškim operacijama. Osim što je tretman brz i traje određeni broj mjeseci, nema oporavka, te se ne radi pod anestezijom – dođete, napravite i odlazite dalje svojim poslom. A to je, složit ćete se, velika prednost naspram operacija.

Spušteni očni kapci i popravljanje umornog izgleda jedan je od razloga zbog kojih se žene odlučuju na botox, pa je tako prijelomni trenutak prije 40-ak godina danas normalna stvar za rješavanje bora i umornog izgleda. Botox u tijelu ostaje svega tjedan dana, a rezultati su vidljivi kroz tri do četiri mjeseca. A to je vrlo važno jer je riječ o vrlo osjetljivom području okoloočne regije. S obzirom na to da se radi o proteinu koji nema nikakvih nuspojava – botox, uz dermalne filere, predstavlja najbolje rješenje za nestanak bora i pomlađivanje lica, a bez šavova i anestezije.

“Klijenti vole botox jer doslovno preko noći izbriše bore, a njegova aplikacija prije ljeta, kada se najviše mrštimo zbog sunca, djeluje čak preventivno na stvaranje bora. To je zahvat na koji se 9 od 10 klijenata ponovno vraća. Svi ostali estetski tretmani nemaju tako visok postotak zadovoljstva pacijenata”, kazala nam je dr. Željana Bolanča. 

dr. Željana Bolanča

No, kao i sa svime, uvijek postoji – ali. Iako pomlađuje lice, botox ima slabo djelovanje na starosne bore i one nastale pod štetnim sunčevim utjecajem jer takva vrsta bora nije povezana s mišićima lica za koje se botox indicira. Naime, botox uspješno djeluje na mimičke bore, one koje nastaju normalnim pomicanjem lica – smiješenjem, mrštenjem… Upravo onako kako ga je prvi put koristio bračni par Carruthers, pioniri botoxa, za bore koje nastaju standardnim pomicanjem mišića lica, među koje spadaju i mišići očnih kapaka i obrva, čela, sljepoočnica i sl.

Dakle, botox će biti uspješan kada se primjenjuje na spuštenim kapcima i obrvama uslijed normalnog pomicanja i slabljenja mišića s godinama, ali ne i na dubokim borama oko i između očiju koje nastaju uslijed proteka godina.

“Pravilno primijenjen botox može malo podignuti kapke i obrve te pomladiti lice, ali ne dramatično pogotovo ako postoji višak kože i masnog tkiva. Za sve osim mimičkih bora indicira se blefaroplastika”, zaključila je dr. Željana Bolanča, jedna od najboljih zagrebačkih dermatologinja.

Pročitajte još i ...