Povećanje grudi: Vlastito masno tkivo ili implantati?

Swedish fashion model Elsa Hosk poses for Victoria's Secret February 2017 catalogues., Image: 319322693, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Prije tri godine oblikovanje tijela vlastitim masnim tkivom postao je veliki hit. Masno tkivo transferiralo se iz jednih regija tijela u druge i koristilo za povećanje stražnjice i grudi. Takva prirodna metoda vrlo je brzo postala popularna. U postupku se koristi vlastito masno tkivo, zbog čega su rezultati vrlo prirodni, a u organizmu se smanjuje mogućnost odbijanja stranoga tijela. Metoda je prava inovacija, međutim, nije svatko idealan kandidat.

Norwegian fashion model Frida Aasen poses for For Love and Lemons Summer 2017 colleciton., Image: 341424855, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Povećanje grudi masnim tkivom

Povećanje grudi masnim stanicama izvodi se pomoću masnog tkiva koje se prikuplja s bilo kojeg dijela tijela na kojemu se nakupljaju masne stanice, a najčešće je riječ o bedrima, trbuhu i regiji poviše stražnjice. Operacijski zahvat traje oko 3 sata, a sam tijek operacije sastoji se od tri dijela: najprije se radi liposukcija, potom se priprema masno tkivo za transfer koje se zatim injektira u grudi. Oporavak je brz i na posao se možete vratiti već 3 – 4 dana nakon operacije, a tijekom dva tjedna nosi se steznik za tijelo, kao i nakon klasične liposukcije. Ono što treba naglasiti je da su rezultati nepredvidljivi i ne može se sa sigurnošću utvrditi koliko će se grudi povećati.

Image: 5990065, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Povećanje grudi implantatima

Kod povećanja grudi implantatima najprije se, u razgovoru s kirurgom, odlučuje veličina, tekstura i oblik implantata. Rezultati se dogovaraju odmah u startu i jasno je koja će biti konačna veličina dojki. Kirurg može smjestiti implantat ispod prsnog mišića ili ispod prsne žlijezde, ovisno o godinama žene, stanju kože i veličini i obliku prirodnih dojki. Operacija povećanja grudi najčešće traje oko 2 do 3 sata i izvodi se u općoj anesteziji. Nakon zahvata nosi se mekani, komforni kompresivni grudnjak kroz četiri tjedna kako bi se smanjila postoperativna oteklina i zadržao implantat na mjestu gdje je postavljen. Vrijeme oporavka koje je potrebno nakon povećanja grudi ovisi o zahvatu koji se izvodi i o samoj pacijentici.

Australian fashion icon Miranda Kerr stars in Wonderbra 2017 advertising campaign., Image: 311062072, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Idealan kandidat

Iako povećanje grudi vlastitim masnim tkivom zvuči primamljivo, važno je biti svjestan da nije svatko idealan kandidat za ovu metodu. Naime, velik dio žena koje se odlučuju na povećanje grudi sitnije su građe. Treba napomenuti kako za povećanje grudi vlastitim masnim tkivom treba imati dovoljno kvalitetnog masnog tkiva. Kako bi se grudi povećale za 1 broj, potrebno je barem 300 ml masti, iako se uglavnom radi o 200 ml masti po dojci. Također, usprkos najboljim tehnikama, oko 30 posto tog masnog tkiva propadne, stoga zahvat treba ponoviti kako bi se ostvarili željeni rezultati.

Fashion models Irina Shayk, Joan Smalls and Stella Maxwell pose topless for Replay Fall Winter 2016 advertising campaign., Image: 307963680, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Žene se najčešće odlučuju za do 2 broja veće grudi, a takav se učinak teško postiže tehnikom povećanja masnog tkiva iz prvog puta. S obzirom na to da su rezultati lipotransfera nepredvidivi i da se operacija najčešće mora ponoviti kako bi se postiglo značajnije povećanje, i dalje se više od 80 posto žena odlučuje na implantate. Također, implantatima se ostvaruje bolje lifting efekt pa je i to razlog češćeg odabira te metode.

Usprkos tome, zaista je privlačna činjenica da se u povećanju grudi koristi vlastito masno tkivo koje se transferira iz jednog dijela tijela u drugi. Takva metoda omogućuje prirodnije rezultate, i to bez ožiljaka.

Ako razmišljate o povećanju grudi, a niste sigurni koju metodu odabrati, najbolje je razgovarati s kirurgom koji će vam na konzultacijama objasniti ima li vaše tijelo potrebne preduvjete za povećanje grudi masnim tkivom ili su za vas ipak bolji izbor implantati.

Pročitajte još i ...