Poznata anti-age liječnica otkriva: Koje tretmane i sama koristim, a koje ne preporučujem?

Težnja za lijepim i njegovanim licem aktualizira se svake ljetne sezone, što zbog štetnog utjecaja koji UV zrake  ostavljaju na koži i posljedica za starenje kože, a što zbog bezvremenske želje svake žene da ljeti zablista u punom sjaju.

Hijaluronska kiselina prvi puta je izolirana i stabilizirana 1936. godine, a radi se o svojevrsnom kozmetičkom čudu koje se do sredine 2000. godina koristilo za ublažavanje sportskih ozljeda, a tek onda za kozmetičke tretmane. Prvog puta je hijaluronsku kiselinu u dermalnim filerima upotrijebio i danas vrlo popularan brend Restylane i sve ostalo je povijest!

Baš zato su tretmani hijaluronskom kiselinom u obliku dermalnih filera na vrhu popularnosti jer utječu na izgradnju izvanstaničnog prostora kože gdje imaju vrlo važnu ulogu u balansu vode, kao i zacjeljivanju. Dermalni fileri hijaluronom poboljšavaju tonus kože, hidriraju je, a ujedno i vraćaju licu svježinu. Baš zato je hijaluronska kiselina kraljica tretmana protiv preuranjenog starenja i visoko na vrhu popularnosti tretmana kojim želimo zaštiti kožu od svih onih nepoželjnih utjecaja ljeta.

Zaštita od sunca je najbolja prevencija

Kako bi vam dočarali svu ljepotu, ali i korisnost dermalnih filera hijaluronskom kiselinom u “peglanju bora”, zaustavljanju starenja ali i održavanju kože mladolikom, svježom i hidratiziranom, razgovarali smo s dr. Jelenom Jakić.

Lijepa i njegovana žena baš kao  zagrebačka dermatologinja kao dr. Jakić  zna da je preventiva i zaštita od sunca najbolji savjet protiv preuranjenog starenja kože. A da su hijaluronski dermalni fileri, te ostali dermokozmetički tretmani nadopuna osnovne njega žene koja drži do sebe.  Upravo zato su to njeni najvrjedniji savjeti pacijenticama ili prijateljicama.

S obzirom na njeno višegodišnje iskustvo prava je osoba za težak zadatak – otkriti svoje male tajne koje će kožu tijekom ljeta održati zdravom i njegovanom!

Dr. Jelena Jakić

Što koristiti za oporavak kože nakon sunčanja, te koje tretmane kombinirati s hijaluronskim filerima za održavanje sjajne i mladolike kože, otkrila nam je dr. Jakić u intervjuu.

Koje tretmane naprosto obožavate i koji bi uvijek preporučili svojim prijateljicama?

Danas zaista postoji široki spektar lijepih tretmana koji pridonose usporavanju znakova starenja i štite kožu! Prvi tretman koji ću preporučiti prijateljicama je Baby Botox jer se zaista pokazao kao čarobnjak koji prevenira urezivanje mimičkih bora i vidno osvježuje lice. Osim toga, obavezno preporučujem PRP tretman odnosno pomlađivanje vlastitom krvi. Riječ je o metodi korištenja koncentriranih trombocita u vlastitoj plazmi. Ovaj koncentrat nakon unošenja u kožu uz pomoć faktora rasta izazove prirodnu reakciju regeneriranja kože, pospješuje normalne procese liječenja, regeneracije i oporavka tkiva na licu, smanjuje bore i poboljšava tonus lica.

Koji od estetskih tretmana su po vašem mišljenju precijenjeni?

Smatram da su postavljena prevelika očekivanja od tretmana oblikovanja tijela u smislu gubitka obujma masnih naslaga. U Poliklinici dr. Jakić radimo tretmane oblikovanja tijela ali odabranim pacijentima koji su svjesni mogućnosti tretmana u kombinaciji s promjenom životnih navika.

Tretmane mršavljenja samo uz pomoć uređaja ne volim nuditi kao opciju jer su rezultati vrlo skromni ako se ne radi o sveobuhvatnoj promjeni ishrane i redovite tjelovježbe.

Koji nisu? Na koje tretmane se svakoj ženi isplati otići?

Mala nadoknada volumena kože je nešto što svakoj ženi treba i donosi dugoročne rezultate. Preferiram kombinacije stimulacije kolagena s Velvet Skin tretmanima, a kada se radi o vidljivom padu tonusa mišića volim uključiti HIFU – uređaj za fokusirani ultrazvuk koji će usporiti obješenost i zategnuti duboke bore.

Dr. Jelena Jakić

Kojim tretmanima pripremate vašu kožu za ljetni odmor?

Prije odmora volim staviti malu količinu botoxa kao prevenciju urezivanja mimičkih bora oko očiju i na čelu jer se uz pojačano izlaganje suncu događa dehidracija kože koja uzrokuje bore. Uz to stavljam i SkinBooster kao podlogu trajne rehidracije, te nahranim kožu mezoterapijskim koktelima antioksidansa.

Dr. Jelena Jakić

A što obavezno od tretmana radite kada se vratite s odmora da se koža oporavi od sunca i mora?

Za početak oporavka kože od štetnog djelovanja UV zraka uvijek biram nježni ili jači piling, a nakon toga koristim PRP tretman vlastitom krvnom plazmom za trajni oporavak kože od oštećenja koja su ipak vidljiva unatoč svim poduzetim mjerama opreza. Kada dođe hladniji dio godine onda nastupaju SkinPen tretmani mikroiglicama koji potiču kožu na proizvodnju kolagena i regeneraciju te smanjuju izraženost ožiljaka, strija, hiperpigmentacija i bora.

Što se od estetskih korekcija smije raditi ljeti, a što je bolje ostaviti za jesen?

Ljeti možemo stavljati SkinBoostere i hijaluronske kiseline kao posebne filere za površinske slojeve kože da bi se zadržao zdrav i svjež izgled kože. Uz to svakako preporučujem Botox kao prevenciju urezivanja mimičkih bora.

Za jesen ipak ostavite tretmane koji iritiraju površinski sloj kože poput kemijskih pilinga ili SkinPena tretmana mikroiglicama jer je veća šansa za nastanak postupalnih hiperpigmentacija – čak i uz fotoprotekciju.

Koji je vaš ljetni must – have proizvod?

Uz obavezan visoki SPF 50+ tu je Forlle’d Platinum serum koji je najjači antioksidans, te Aox Ferulic Mesoestetic.

Koji vas proizvod trenutačno oduševljava?

Što se tiče tretmana u zadnjih par godina jako volim tretmane filerima koji stimuliraju nastajanje novog kolagena poput Ellansé i Stimulate Naeuvia i tretmane kolagenom Nythia. Uz ove proizvode postižu se primjetne nijanse u regeneraciji kože koji uz klasične hijaluronske fileri nismo mogli doseći.

Bez kojeg kozmetičkog proizvoda nikada ne izlazite iz kuće?

To su definitivno Forlle’d Cream Day and Night i Forlle’d Lift Cream. Otkako sam ih prije nekoliko godina otkrila postali su obavezna podloga, a sve ostalo je dobrodošla nadogradnja.

Koje hijaluronske filere najčešće koristite u svojoj Poliklinici?

U svojoj Poliklinici najviše radim s filerima hijaluronske kiseline Teoxane i Neauvia.

Koje tretmane najviše koristite na sebi?

Na sebi najviše volim Baby Botox uz  Skinboostere  i povremeno koristim Refresh tretman usana za hidratizaciju i mekoću, a sve je popraćeno sa HIFU  tretmanima koji koriste ultrazvučnu energiju visokog intenziteta za isporuku energije u dublje slojeve kože. Radi se o zaista super tretmanu koji stvara toplinske lezije koje potiču  preuređivanje kolagena i elastina u koži.

Između ostaloga, volim i tretmane održavanja stanja kože s Forlle’d Platinum tretmanom u kombinaciji s Velvet Skin tretmanima. Tada se prepuštam iskusnim i marljivim rukama mojih cura u medicinskoj kozmetologiji.

Koji je vaš ljetni savjet ženama – na što moraju paziti tijekom sunčanih dana, što da koriste, što im preporučujete od proizvoda ili tretmana?

Sve svoje pacijentice upozoravam da će svi prethodni tretmani „pasti u vodu“ ako će se tijekom ljeta izlagati suncu, a naročito ako će to raditi bez zaštite. Dobra zaštita od sunca je broj 1 savjet za antiaging!

Uz zaštitne kreme s antioksidansima savjetujem upravo antioksidanse kao suplemente u svakodnevnoj konzumaciji tijekom cijelog ljeta.

Dr. Jelena Jakić i Ana Radišić

Za kraj intervjua, dr. Jakić zaključuje da je blistava i njegovana koža i nje i njenih pacijentica krajnji cilj. “Kombinacijom tretmana koji su individualno prilagođeni dolazimo i do lijepih prirodnih rezultata” naglašava dr. Jakić i otkriva što je posebno veseli:

“Kada moje pacijentice komentiraju da puder koriste samo za posebne prilike jer imaju takav ten da ga više ne moraju koristiti – to me uvijek veseli!”

Pročitajte još i ...