Pričekajte jesen – tretmani koje dermatolozi ne preporučuju ljeti

Već godinama educiramo čitateljice o tome da je briga o ljepoti, zdravlju i mladolikosti kože maraton, a ne sprint. Kao što koža neće ostariti i izgubiti mladolik sjaj preko noći, isto tako ju je nemoguće pomladiti preko noći.

Iz to je razloga redovan odlazak na tretmane za kvalitetu kože i poboljšanje njene površinske teksture ključan dio anti-age njege, posebno nakon 35-e.

Ipak, postoji nekoliko tretmana koje naprosto obožavamo – zbog fenomenalnih rezultata, no trebali bismo ih raditi samo u mjesecima kada je sunčevo zračenje slabije, a naše izlaganje UV zrakama manje.

Ako niste sigurni koji će vam dermatološki tretmani biti izvrsna priprema za godišnji odmor, a s kojima biste ipak trebali pričekati jesen – u nastavku donosimo tri tretmana koje ne biste trebali raditi ljeti.

Kemijski piling

Kemijski pilinzi izvrsna su metoda za liječenje akni, ožiljaka od akni, hiperpigmentacijskih mrlja, za ublažavanja plićih bora, a mogu se koristiti i za osvježenje kože lica. Nanošenjem odabranih kiselina u pomno određenim koncentracijama, uklanjaju se stare stanice kože te se potiče rast novih, a rezultat je sjajnija, zdravija i ljepša koža.

Nakon pilinga dolazi do obnavljanja epidermisa i poboljšanja strukture dermisa zbog povećane biosinteze kolagena i hijaluronske kiseline, a učinak ovisi o tome koja je kiselina odabrana te koje je indikacije potrebno liječiti.

Odmah nakon tretmana na koži se javlja crvenilo i lagana oteklina, no ova se reakcija brzo smiruje. Kroz nekoliko dana može se očekivati ljuštenje kože, no ovaj proces ne traje dugo, a tijekom ljuštenja ključna je pravilna njega specijaliziranom posttretmanskom kozmetikom.

Ipak, dermatolozi tvrde kako ovaj tretman nikako ne biste trebali raditi ljeti, jer će koža nakon ljuštenja biti izrazito osjetljiva na UV zračenje. Iz tog je razloga nakon kemijskog pilinga zabranjeno izlaganje kože suncu, jer – kao i kod svakog tretmana lica koje rezultira crvenilom, sunce može potaknuti postupalne hiperpigmentacije. Dakle, dok je crvenilo prisutno i dok se koža ne vrati u normalno stanje ne treba se izlagati suncu.

Kemijski piling napraviti možete u poliklinici Bagatin, Dermatologiji Ivana Nola, Poliklinici Duduković, Ordinaciji MM Medestetica i drugima, a cijena mu se kreće od 800 do 1200 kuna.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je jedan od onih tretmana koji će vam preporučiti gotovo svaki dermatolog, no ne u ljetnim mjesecima. Razlog tome vrlo je logičan – ovaj tretman „otvara“ kožu i mehaničkim pokretima uklanja njen površinski sloj, pri čemu ostaje potpuno nova mlada koža.

S obzirom na izrazito jake sunčeve zrake, koje će mladu, osjetljivu kožu dodatno oštetiti, ovaj se tretman nikako ne preporučuje raditi ljeti.

Jesen će biti idealno vrijeme za mikrodermoabraziju, jer će ukloniti i sitne pigmentacije, mrljice i oštećenja nastala tijekom ljeta.

Ovaj tretman možete napraviti u poliklinikama Bagatin, Dermatologiji Ivana Nola, poliklinici Lege Artis i drugima, a cijena mu se kreće od 700 do 900 kuna.

Laserski tretmani

Otkad su se počeli koristiti u dermatološkim tretmanima za ljepotu kože, laseri ne prestaju buditi interes. Ovim se moćnim uređajima mogu uklanjati dlačice, skidati sitne promjene na koži, brisati hiperpigmentacije i druge mrljice, pomlađivati lice, skidati površinski sloj kože, uklanjati ožiljci i mnoge druge neestetske promjene.

Ipak, valja imati na umu kako je riječ o izrazito snažnoj tehnologiji koju je potrebno koristiti s mnogo opreza i još važnije – u vrlo stručnim rukama.

Laserski tretmani ne preporučuju se raditi tijekom ljetnih mjeseci, jer kožu čine iznimno tankom i osjetljivom na štetne učinke sunčevih zraka. Iako ćete za laserske tretmane morati pričekati jesen, sada je idealno vrijeme da se raspitate o mogućnostima, pripremama, cijenama i poliklinikama – kako bi kraj sunčane sezone dočekali potpuno spremni.

Cijene laserskih tretmana uvelike ovise o vrsti i namjeni tretmana, regiji koju tretirate, ali i ordinaciji u kojoj tretman odlučite napraviti, pa je najbolje raspitati se u nekoj od vrhunskih domaćih poliklinika, poput Poliklinike Bagatin ili Poliklinike Dermalife.

Pročitajte još i ...