Prije i poslije: pogledajte najbolje metode podizanja obrva

Spuštene obrve daju licu ljut izgled i, iako nisu u svim slučajevima posljedica starenja, često s godinama dolazi do takvog stanja. Bilo da se radi o genetskoj predispoziciji ili posljedici godina, spuštene obrve licu daju mrk, vrlo ozbiljan ili tužan izgled, a njihovim podizanjem lice poprima vedriji, ženstveniji i pomlađeniji izgled.

Uobičajeno je da su obrve postavljene tako da udaljenost između sredine zjenice i obrve iznosi 2 do 2,5 cm. Obrve muškaraca i žena nisu jednake – položaj ženskih obrva malo je viši nego položaj muških te se nalazi malo iznad koščatog hrbata iznad oka. Također, muškarci imaju ravnije obrve, dok ženske idealno oblikovane obrve imaju blagi oblik luka, pri čemu je najviša točka iznad vanjskog dijela šarenice.S godinama mišići gube svoju snagu, koža polako opada pa se događaju promjene na licu koje izgled čine ozbiljnijim. Za razliku od spuštanja kapaka, obrve se spuštaju u ranijim godinama života.

Kirurško podizanje obrva

U situacijama kada se obrve nalaze izrazito nisko, lifting obrva jedino je rješenje. Lifting se izvodi tako da se kirurški rez najčešće smješta u kosu, zbog čega ostaje nevidljiv nakon zahvata. U slučaju endoskopskog zahvata, kirurg radi niz malih rezova odmah iza ruba kose i, koristeći endoskop kao vodilicu, uklanja mišiće koji izazivaju bore.

Potom se podižu obrve kako bi se smanjila obješenost kože kapcima. Obrve se pozicioniraju više u odnosu na stanje prije zahvata, a rezultati su trajni. Učinak podizanja obrva poželjno je kombinirati s aplikacijom malih količina botoxa ili dodavanjem volumena tkiva metodom lipofillinga.

Botox

Obrve se mogu podići i tretmanom botoxa, no ova metoda neće dati značajne učinke ako se radi o vrlo spuštenom čelu i obrvama. Korištenjem manjih doza botoxa na vanjskim rubovima obrva, podižu se obrve i otvaraju oči. Za razliku od kirurškog zahvata, koji trajno mijenja poziciju obrva, botox je kratkotrajnije rješenje, ali daje izvrsne rezultate.

Ključno je paziti da se ne aplicira prevelika doza i da obrve „ne pobjegnu“ previsoko jer se tako postiže neprirodan, začuđen i zamrznut izgled.

Osim toga, nestručno apliciranje može rezultirati dodatnim spuštanjem obrva, stoga treba biti pažljiv pri odabiru liječnika i količine botoxa. Pažljivim apliciranjem botoxa obrve će se podignuti, a rezultat će biti prirodan. Kada učinak botoxa prestane, tretman se može ponoviti.

Pročitajte još i ...