Produljuje li seks zaista mladost?

Kad biste nasumično odabranoj ekipi postavili pitanje što je najvažnije činiti kako biste živjeli zdravo, odgovori bi vjerojatno bili identični – kvalitetno se hraniti, izbjegavati stres, puno spavati i baviti se fizičkom aktivnošću. Netko bi možda šeretski dodao i seks… I bio bi sasvim u pravu.

Brazilian supermodel Gisele Bundchen in the promotional picture for 'My Daily' a new collection of her lingerie brand Intimates., Image: 192322279, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE (HO) / 40 pics., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Istraživanja su, naime, dokazala da – osim zbližavanja s partnerom ili pak čistog gušta – orgazam nosi niz blagodati za zdravlje i ljepotu kože. Uostalom, ta je aktivnost besplatna, zabavna, prirodna i nadasve uzbudljiva.

Hormon sreće

Upitate li ih kad su sebi najljepše, brojne će osobe kao iz topa ispaliti odgovor – kad su sretne. Ako uzmemo u obzir da je seks ultimativni „antidepresiv“ – jer se tijekom orgazma oslobađa endorfin, takozvani hormon sreće – jasno je koliko vođenje ljubavi pridonosi opuštenosti i zadovoljstvu. Osjećamo se mnogo manje tjeskobno, ponekad čak i euforično.

Seks se slobodno može ubrojiti i u grupu adrenalinskih sportova – jer se adrenalin luči u krv kako se uzbuđenje pojačava.

A luče se i sva tri spolna hormona: osim estrogena, za jačanje želje zaslužni su i testosteron i progesteron. A tu je i oksitocin, koji budi potrebu za dodirom i nježnostima, ali ujedno snižava tlak te ublažava stres.

Što ste maštovitiji – više kalorija gubite

Plaćate teretanu da biste bili zdraviji i bolje izgledali? To je svakako pohvalna praksa od koje nemojte odustati. No, dodatni bonus je i aktivnost tijekom spolnog odnosa: rad srca se ubrzava, poboljšava se cirkulacija, krvne se žile šire što omogućuje veći dotok krvi do erogenih zona. I koža dobiva više krvi zbog čega se često zarumenimo, i topli smo na dodir… „Vruće noći“ nemaju samo metaforičko značenje!

Uz to, za pola sata može se izgubiti 200 kalorija (ako ste maštoviti s pozama). Zašto ga stoga ne biste uvrstili u plan i program poslije večere, umjesto deserta. Priznajte, zabavnije je od trčanja po traci ili vožnje na sobnom biciklu…

Mišići koji se aktiviraju prilikom te uzbudljive aktivnosti pomažu čak i kod ublažavanja menstrualnih grčeva, a poznato je da seks općenito djeluje kao analgetik. A i zaspimo brže i spavamo kvalitetnije pa smo odmorniji, što se odražava i na naš izgled.

Glow efekt

Ni od beauty tretmana nemojte odustati – ali imajte na umu da će vođenje ljubavi dati onaj neki poseban, zavodljiv sjaj i vašim očima, i vašoj koži. Za takozvani glow efekt odgovoran je i hormon rasta, koji vam dermatolozi mogu ubrizgati u kožu kako bi ona bila blistava. I ne samo to – on se povezuje s regeneracijom i volumenom – pa ako vam je koža opuštena, moguće je da ste s tim hormonom u deficitu.

A njegovo lučenje stimulira upravo – seks. Hormon rasta sprječava dehidraciju kože pa ona postaje mekša, elastičnija, podatnija… Zato se on koristi i u anti-ageing kozmetici, čiji je cilj potaknuti stanice da se ponašaju onako kako su se ponašale u mladosti: faktori rasta pokreću procese samoobnove, a koži se vraćaju prirodni sjaj, vlažnost i zategnutost.

U svakom slučaju, od pogleda na osobu koja u vama izaziva požudu do samog vrhunca tijelo će proći kroz niz fizioloških reakcija koje će vam, među ostalim, osigurati i produljenu mladolikost.

I još nešto za kraj. Čuli ste za feromone? Složene organske spojeve koji se luče u tijelu kako bi privukli spolne partnere? Što češće vodite ljubav, više se luče – pa ste i privlačniji.  Orgazam umjesto parfema, što kažete?

Pročitajte još i ...