Ljekarski proizvodi koji su najviše traženi zbog svojih antioksidativnih sastojaka

Jason Wu backstage New York Womenswear FW17 New York Feb 2017, Image: 321014962, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, FirstView

Kozmetičke kuće svaki nas dan zasipaju brojnim novitetima – revolucionarnim novim proizvodima, rezultatima dugotrajnih istraživanja, novim patentima, čudesnim formulama i djelotvornim sastojcima.

Novih je proizvoda toliko da nam se ponekad doista teško snaći i odabrati najbolje za našu kožu ili problem. Istražili smo koji su najtraženiji proizvodi koji sadrže antioksidans sastojke.

A model is getting prepared in Backstage ahead of the Victoria's Secret Fashion Show at the Mercedes-Benz Arena Shanghai in Shanghai, China on November 20, 2017. Photo by Aurore Marechal/ABACAPRESS.COM

Antioksidansi

Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, i ispravljaju „kvarove“ na našoj DNA stanici uzrokovane suncem. Pritom je važno da se koriste adekvatni, farmakološki dokazani aktivni oblici antioksidansa. Nije svaki oblik vitamina, samo zato što je vitamin – djelotvoran.

Posebno mjesto na ljestvici antioksidansa zauzimaju vitamin C i vitamin A, potom vitamin E, koenzim Q10, niacinamid-B3, alfa-lipoična kiselina, karotenoidi i polifenoli.

Vitamini C i E

Vitamin C snažan je antioksidans. Neutralizira slobodne kisikove radikale koji nisu ništa drugo već molekule s jednim slobodnim elektronom viška koje imaju mogućnost oštećenja proteina unutar stanica, kao i oštećenja same DNA. Taj se mehanizam nastanka slobodnih kisikovih radikala i oštećenja stanica naziva oksidativan stres.

Vitamin A

U skupinu retinoida spadaju svi derivati vitamina A u službi njege kože. Iznimno su važni za kožu te značajno poboljšavaju status fotooštećene kože na više nivoa – epidermalnom i dermalnom – ispravljaju postojeća oštećenja i tako vraćaju „sat unatrag“.

Vitamin A nezamjenjivo je korektivno sredstvo koje se koristi za ublažavanje znakova starenja kože i prevenciji, ali i u liječenju fotostarenja, zatim u liječenju akni, hiperpigmentacija ili melazme.

Niacinamidi

Niacinamid ili nikotinamid je vitamin topiv u vodi, amid vitamina B3 (niacina). Najčešće se koristi u tonicama i kremama za tretiranje akni, ali i kao anti-age njega, no njegova je najvažnija upotreba za ublažavanje hiperpigmentacija kože.

Vrlo je učinkovit sastojak za obnavljanje kože koji pruža višestruke prednosti koži koja stari. Među tim prednostima je sposobnost vidljivog poboljšanja izgleda proširenih pora, nejednake boje kože, hiperpigmentacija, sitnih linija, sivkaste boja kože i neelastične površine kože.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 (CoQ10, poznat kao ubikinon) vrlo je važan element prisutan u gotovo svakoj stanici živih organizama. Starenjem se smanjuje prirodna proizvodnja CoQ10, a nakon 50-e godine opada gotovo za 50%.

CoQ10 značajno smanjuje stupanj sitne naboranosti kože jer sprječava razgradnju kolagena, a istraživanja su dokazala njegovu učinkovitost protiv oksidativnog stresa uzrokovanog UVA zračenjem.

Alfa-lipoična kiselina

Alfa-lipoična kiselina jedna je od najjačih poznatih anti-age, antioksidativnih i protuupalnih tvari. Topiva je u vodi i u mastima, što znači da će se odlično apsorbirati s površine kože i boriti se protiv slobodnih radikala.

Svojim protuupalnim djelovanjem popravlja štetu nastalu od UV zraka te smanjuje sitne bore i velike pore, stoga je čest sastojak hidratantnih krema.

Karotenoidi

Karotenoidi su antioksidansi koji upijaju štetne tvari s kojima se naša koža svakodnevno susreće zbog sunčevih zraka, onečišćenja iz zraka, pušenja…

Karotenoidi (beta-karoten, likopen, astaksantin) i oralno i topički pokazuju svoja fotoprotektivna svojstva, mogu smanjiti UV induciranu razgradnju kolagena, povećavaju rast fibroblasta i sintezu kolagena.

Polifenoli iz grožđa

Polifenoli iz grožđa imaju snažnu antioksidativnu aktivnost i čak su 10 tisuća puta aktivniji od vitamina E koji obnavlja kožu i umanjuje znakove starenja. Za kožu su posebno dobri jer imaju dvostruko djelovanje: antioksidativno (protiv slobodnih radikala) i antihijaluronidazno – štite hijaluronsku kiselinu od propadanja kako bi koža ostala mladolika.

Kombiniranom upotrebom fotoprotektivnog sredstva kojim smanjujemo količinu UV koju naša koža primi i antioksidansa koji korigiraju neminovna oksidativna oštećenja, možemo očuvati zdravlje i ljepotu naše kože. Pritom treba imati u vidu što viši UV faktor zaštite (ne manji od 30), obaveznu kombinaciju UVA/UVB filtra te upotrebu odgovarajuće koncentracije i oblika antioksidansa.

Pročitajte još i ...