Neispavanost, loša prehrana i stres – kako učiniti kožu otpornijom?

Stres uteče na cijelo tijelo, uključujući kosu, nokte i kožu. S obzirom na to da je u modernom životnom okruženju stres nemoguće izbjeći, jedino što možemo je pokušati nositi se s njim najbolje što znamo.

Kako stres uopće utječe na kožu?

O povezanosti stresa i zdravlja kože napisani su brojni članci, znanstvene studije i dermatološke rasprave. Svakoj je osobi ta povezanost više nego vidljiva kada joj se uslijed manjka sna, užurbanog ritma i emocionalnog stresa stanje tena naglo pogorša, no znate li točno zašto?

Kada smo pod stresom, u našem se tijelu događaju hormonske reakcije koje kožu čine mnogo osjetljivijom i sklonijom reakcijama nego inače.

Glavi krivac za pogoršanje tena u trenucima stresa je hormon naziva kortizol, koji potiče pojačano lučenje sebuma u lojnim žlijezdama, a višak ulja na koži pogoduje začepljivanju pora i nastanku akni i drugih infekcija.

Nagle promjene u razini hormona mogu utjecati i na proces zacjeljivanja, zbog čega i postojeći kožni problemi sporije nestaju, a kronična stanja poput psorijaze, rozaceje i ekcema dodatno se pogoršavaju.

Podočnjaci, suhoća, sivilo, akne

Osim što će višak sebuma pogodovati upalnim stanjima kože, stres će ostaviti i brojne negativne posljedice na vaš ten – podočnjaci će postati još izraženiji, osjetljivi dijelovi još osjetljiviji, akne još bolnije, a čitav ten skloniji dehidraciji nego inače.

Što u tim danima možete učiniti kako bi stres na koži ostavio što manje posljedica te čime držati pod kontrolom najčešće probleme koje stres donosi?

Dovoljno brige, sna i kvalitetne njege

Neki od najčešćih savjeta za nošenje sa stresom su – više spavajte, zdravije jedite, dovoljno se krećite, izbjegavajte alkohol i odvojite vrijeme za brigu o sebi.

Iako se ova pravila naoko čine logična, češće ih možemo svrstati u onu kategoriju – lakše reći, nego učiniti. Uzroke stresa ne možemo eliminirati, a životne navike koje nas godinama prate teško ćemo promijeniti preko noći.

U tom slučaju pobrinite se da svojoj koži pružite povećanu dozu pažnje, kako bi i najstresniji dani prošli bez drastičnog pogoršanja tena i karakterističnih „stresnih prištića“. Kad je njega lica u pitanju, predlažemo tri izvrsna proizvoda čiji će aktivni sastojci pomoći tenu da preživi navale hormona stresa uz minimalne posljedice.

Sarah Chapman Ultra Recovery Booster

Boosteri su, zahvaljujući izuzetnoj koncentraciji aktivnih sastojaka postali omiljeno beauty oružje žena diljem svijeta, a pronašli smo i jedan koji je namijenjen upravo koži pod stresom kojoj je potrebno umirenje, potpora zaštitnoj funkciji i zdraviji izgled. Sarah Chapman Ultra Recovery Booster svoju moć duguje omega i esencijalnim masnim kiselinama, zahvaljujući kojima osnažuje prirodnu zaštitnu barijeru kože, smanjuje znakove upale i krhkosti na koži koja je pod velikim stresom, bilo da je stres uzrokovan hormonima, životnim stilom ili vanjskim faktorima.

Posebnost je ovog boostera što je specijaliziran za umirenje iritirane kože sklone dehidraciji kojoj je potreban odmor, regeneracija i zaštita. Sadrži i patentirani kompleks probiotika i prebiotika Ecoskin®, zadužen za očuvanje kožne mikrobiološke ravnoteže i poticanje prirodne obrane kože. Booster se nanosi na očišćenu kožu lica ujutro i navečer, a može se i umiješati u omiljenu kremu kako bi djelovao na prirodno osnaživanje krhke kože.

This Works Stress Check Face Oil

O njegujućim uljima za lice u posljednje se vrijeme mnogo raspravlja, a samo jedna u moru njihovih funkcija je i zaštita kože od stresa. Upravo se jedno te namjene našlo među našim današnjim preporukama, a riječ je o Stress Check Face Oil ulju branda This Works. Od milja nazvano „čuvarom u bočici“, ovo će moćno ulje na koži stvoriti zaštitni sloj koji će joj pomoći u obrani od svih stresora svakodnevnog života.

Svega nekoliko kapljica potrebno je umasirati na očišćenu kožu lica, a njegujuća će formula u trenu umiriti nadraženo lice i iritacije. Zahvaljujući mješavini Omega 3 masnih kiselina i vitamina E i C, ulje će pomoći koži vratiti zdrave razine vlage i spriječiti preranu pojavu znakova starenja. Lagana formula omogućava brzo upijanje i čini proizvod pogodnim za sve tipove kože, jer neće začepiti pore i uzrokovati pogoršanje tena.

Aromatherapy Associates De-Stress Roller Ball

Za kraj, osim stanja kože, u stresnim se trenucima trebamo pobrinuti i za stanje uma, a u sveobuhvatan pristup opuštanju dobro je uključiti i mirisna aromaterapijska ulja koja će pomoći u opuštanju cijelog tijela, ali i reguliranju hormona stresa, što će se posljedično pozitivno odraziti na zdravlje kože.

S obzirom na to da je riječ o aromaterapijskom pripravku, za najbolji učinak trebali biste roll-on aplikatorom prijeći preko pulsnih točaka – onih točaka na tijelu na kojima osjetite kucanje srca. Baš poput parfema, i ovaj će opuštajući proizvod najbolje djelovati nanesete li ga iza ušiju, na dno vrata te na zapešća, kako bi puls poticao otpuštanje arome koja smanjuje stres. Sadrži samo probrana esencijalna ulja najveće kvalitete, među kojima su divlja kamilica, ružmarin, tamjan i lis gorke naranče.

Pročitajte još i ...