Anti-age već u 20-ima? Evo u koje se formule isplati uložiti

Zaglađeno i mladoliko lice bez bora ne možemo održavati vječno, no svakako mu možemo težiti. Ipak, kako se s godinama koža lica postupno mijenja, sredinom 20-ih, a posebno ulaskom u rane 30-e, dolazi do nastanka prvih bora i sitnih linija, na čiju pojavu djeluju brojni faktori.

Pojavljuju se u dubljem sloju kože

Kada je riječ o pojavi prvih bora, najviše se pojavljuju na području čela, oko usana i očiju. Same bore, iako vidljive na površini, zapravo nastaju u dubljem sloju kože, dermisu, koji sadržava strukturalne elemente – kolagen i elastin, zaslužne za održavanje čvrstoće i elastičnosti kože. Najzastupljeniji proteini u organizmu, kolageni, glavna su proteinska komponenta kostiju, vezivnog tkiva i kože.

Prilikom starenja, točnije nakon 30. godine života, dolazi do usporavanja procesa umnožavanja stanica dermisa, čime se usporava i stvaranje kolagena te dolazi do slabljenja mreže kolagenskih vlakana, čime kože počinje gubiti čvrstoću. Opuštanjem kože javljaju se i prve bore i linije, koje su u početku tek vidljive, no s godinama postaju sve izraženije i uočljivije.

Vanjski agresori ubrzavaju proces pojave bora

Pojava prvih bora genetski je uvjetovan proces koji se može pojaviti već u 20-ima. S obzirom na to da je koža lica tanka i osjetljiva te najviše izložena vanjskim utjecajima poput štetnih UV zračenja, zagađenja, izmjene toplog i hladnog zraka, bore se na ovom dijelu tijela javljaju i godinama ranije nego drugdje.

Jedan od najčešćih uzroka starenja kože je oksidativni stres, biološki proces koji otpušta slobodne kisikove radikale te oštećuje stanične strukture poput lipida i proteina, čime se znakovi starenja ubrzavaju. Iako naše tijelo ima veliku moć u neutraliziranju slobodnih radikala pomoću antioksidansa, starenjem ta sposobnost opada, što dovodi do oštećenja svih komponenata stanica, a rezultira opuštanjem kože i gubitkom mladenačkog sjaja.

Na pojavu prvih bora potrebno je odmah reagirati

Iako žene u dvadesetima u praksi imaju zaglađeno i mladoliko lice koje odaje samo male znakove starenja, vrlo često dolazi do toga da se njega lica, kada je u pitanju prevencija bora, zanemaruje, čime one kasnije postaju izraženije.

Pravilna hidratacija i njega lica, u koju se ubraja i zaštita kože od sunca, od velike je važnosti budući da najmanji znakovi starenja prije izbijaju na površinu kod kože koja nije adekvatno njegovana. U 20-ima, prije nego što počnemo primjećivati pojavu prvih bora, prevencija ima ključnu ulogu, s obzirom na to da tretman koji koža dobije u ovom periodu uvelike utječe na intenzitet bora u zrelijim godinama.

Kako bi lice održali što duže mladolikim i na taj način „prkosili“ godinama, donosimo vam pet proizvoda koji pomažu u smanjivanju vidljivih bora i sitnih linija, kako bi koža što duže zadržala mladenački i zdravi sjaj.

REN SKINCARE Keep Young and Beautiful Firming and Smoothing Serum

Formula koja učvršćuje kožu lica i vraća joj blistavost REN SKINCARE Keep Young and Beautiful Firming and Smoothing Serum smanjuje pojavu prvih bora i sitnih linija. Višenamjenski proizvodi obogaćen je Native peptidnim kompleksom, koji djeluje kao prirodna alternativa botoksu, te također potiče proizvodnju vezivnog tkiva, kolagena, čijim gubitkom koža također gubi čvrstoću.

Hexapeptidi iz kvasca potiču obnovu kože, a hijaluronska kiselina hidratizira lice te pomaže koži u zadržavanju vlage, budući da pretjerana suhoća dovodi do pojačanog stvaranja bora. Osim što svojstva ovog laganog seruma potiču proizvodnju kolagena, također vraćaju koži blistavost.

THIS WORKS Wrinkles Wonder Essence

Inspiriran azijskim beauty ritualima THIS WORKS Wrinkles Wonder Essence, djeluje na pojavu prvih bora i sitnih linija. Vodenasta formula koja se brzo upija u kožu smanjuje vidljivost bora i zaglađuje kožu. Proizvod koji sadrži proteazne enzime, odnosno enzime koji razgrađuju proteine, uklanja mrtve stanice nakupljene na površini kože.

Snažni antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju proces starenja kože, dok hijaluronska kiselina vraća koži vlagu. Proizvod namijenjen svakodnevnom korištenju pomaže u obnavljanju kože i brisanju bora, sitnih linija i hiperpigmentacija.

OMOROVICZA Blue Diamond Concentrate

Koncentrat koji pomaže u smanjenju prvih bora OMOROVICZA Blue Diamond Concentrate, vraća koži zdravi sjaj i mladolik izgled. Formula obogaćena mađarskom termalnom vodom sadrži snažne sastojke koji obnavljaju ćelije DNA te vraćaju koži čvrstoću i elastičnost.

Koncentrat namijenjen svim tipovima kože sadrži dijamantne peptide, arabinogalaktane i esencijalne aminokiseline koje zaglađuju kožu i čine je mekom te pomažu kožu u održavanju elastičnosti, koja se starenjem gubi. Sastojak bakrov glukonat regulira proizvodnju sebuma, dok natrijev hijaluronat smanjuje vidljivost prvih bora.

KIEHL’S Powerful Wrinkle Reducing Cream

Krema namijenjena svim tipovima kože, KIEHL’S Powerful Wrinkle Reducing Cream, pomaže u vidljivom smanjenju bora i finih linija te zaglađuje teksturu kože. Proizvod sadrži piroglutaminsku kiselinu bakra i kalcija koji pomažu zagladiti grubu teksturu kože te joj vraćaju blistavost. Lagana formula klinički je testirana te poboljšava elastičnost kože za 32%.

Rezultat je zaglađenija i mladolikija koža lica, smanjena vidljivost bora i finih linija, kao i povećana otpornost na utjecaj vanjskih agresora. Ova njegujuća anti-age krema može se koristiti danju i noću kako bi lice održalo mladolik izgled što je duže moguće.

SISLEY – PARIS Instant Perfect Skin Gel

Gelasta formula SISLEY – PARIS Instant Perfect Skin Gel, savršen je odabir kada je u pitanju proizvod koji popunjava bore i sitne linije te zaglađuje kožu lica. Lagana formula obogaćena silikonskim polimerima daje licu mat finish koji produžuje i postojanost makeupa.

Proizvod bez umjetnih mirisa sadrži peptidni ekstrakt soje koji stimulira proizvodnju vezivnog tkiva, kolagena, ekstrakt cvijeta pulmerije koji umanjuje proširene pore, dok glicerin umiruje i zaglađuje kožu te joj pruža hidrataciju.

Pročitajte još i ...