Najveći svjetski stručnjaci za rinoplastiku u Zagrebu – pogledajte rezultate

Operacija nosa – iako spada među najčešće izvođene estetske zahvate na svijetu, i dalje se smatra jednim od najtežih i najizazovnijih pothvata za svakog otorinolaringologa, maksilofacijalnog ili plastičnog kirurga.

Estetski balans i maksimalna funkcionalnost nosa – kriteriji koji moraju biti zadovoljeni

Zbog iznimno širokog spektra varijacija u anatomskim strukturama – koje se potpuno razlikuju od pacijenta do pacijenta, kirurzi posebnu pozornost pridaju baš svakom detalju, jer rinoplastika uvijek ima dva ključna cilja: donijeti estetski balans licu – i osigurati maksimalnu funkcionalnost i prohodnost dišnih puteva.

 

Čak i slučajevima u kojima se pacijent odlučuje na operaciju isključivo iz estetskih razloga, kirurg mora neprestano usavršavati tehnike operacije koje će mu omogućiti da kod svakog pojedinog pacijenta osigura stabilnost unutarnjih struktura nosa, bez narušavanja funkcionalnih aspekata.

Cjeloživotno učenje i profesionalna nadogradnja ključan je dio karijere kirurga

Upravo iz tog razloga, profesionalne edukacije jedan su od najvažnijih aspekata u karijeri kirurga čija je specijalnost rinoplastika – jer osim estetskih trendova, mora neprestano pratiti i implementirati nova znanja i tehnike operacije, usavršavati kirurške vještine i preciznost te ne manje važno – razvijati istančani osjećaj za estetiku i kreativnost.

 

Taj kreativni, gotovo umjetnički dio kirurške profesije zahtijeva dugogodišnju nadogradnju znanja i kirurških vještina – jer svaka rinoplastika pred kirurga stavlja novi izazov: anatomija, konture i proporcije se razlikuju kod svakog nosa, a posao je kirurga da kombinacijom tehnika osigura maksimalno povoljan estetski i funkcionalni rezultat.

Najveći simpozij o rinoplastici ove je godine održan u Hrvatskoj

Rinoplastika je zahvat čije se kirurške vještine uče tijekom čitavog života – jedan od najvećih simpozija na svijetu posvećenih upravo rinoplastici pod imenom „Intercontinental Rhinoplasty“ ove je godine u jubilarnom desetom izdanju održan u Zagrebu, a za njegovo je održavanje zaslužna hrvatsko-nizozemska Poliklinika Lohuis Filipović Medical Group, koju je dr. sc. Lohuis osnovao s dr. sc. Borisom Filipovićem.

Pogledajte u videu kako je izgledao Intercontinental Rhinoplasty simpozij u Zagrebu:

Dr. sc. Peter JFM Lohuis, Nizozemac s posebnom strašću prema Hrvatskoj, međunarodno je priznati stručnjak za rinoplastiku i autor knjige Advanced Caucasian and Mediterranean Rhinoplasty, koja se koristi kao temeljna literatura za ispit na Europskoj Akademiji za Plastičnu Kirurgiju Lica (EAFPS).

Zajedno s dr. sc. Borisom Filipovićem, zagrebačkim otorinolaringologom i plastičnim kirurgom za lice, stvorio je koncept moderne, multidisciplinarne poliklinike koja osim medicinskih centara, snažan naglasak stavlja upravo na obrazovni segment – nazvan LF Academy.

Međunarodni stručnjaci stavili su Zagreb na mapu edukacijskih centara

U posljednjih nekoliko godina dvojica su liječnika organizirali više simpozija iz različitih polja medicine – od estetske medicine, preko apneje pa do tumora kože – čime redovno doprinose obrazovanju i usavršavanju liječnika iz Hrvatske i regije.

Izuzetnu posvećenost edukaciji Poliklinika Lohuis Filipović Medical Group pokazuje i činjenicom da je riječ o jedinoj privatnoj ustanovi koja nudi međunarodnu subspecijalizaciju iz plastične kirurgije i sklopu EAFPS-a.

Dr. sc. Peter JFM Lohuis i dr. sc. Boris Filipović ističu kako im je bila čast prvi puta u Hrvatskoj organizirati simpozij posvećen isključivo rinoplastici, kojim su Zagreb stavili na mapu edukacijskih centara za najizvođeniji estetski zahvat na svijetu. Deseto, jubilarno izdanje simpozija Intercontinental Rhinoplasty okupilo je tri međunarodno priznata učitelja – „mastera“ rinoplastike s različitih kontinenata – te s različitim kirurškim stilovima, kako bi sudionicima ponudili kompletnu sliku o modernim kirurških tehnikama i kirurškim dostignućima.

Tehnike moderne rinoplastike kao centralna tema simpozija

Riječ je o autorima više desetaka znanstvenih publikacija i stručnih knjiga o rinoplastici – jedan od njih je dr. sc. Lohuis, koji se smatra jednim od najvećih autoriteta u području rinoplastike i estetike lica u Europi.

Kao centralna tema simpozija istaknule su se tehnike „Moderne rinoplastike“, nazvane strukturalna i prezervacijska rinoplastika, čiji je cilj pri oblikovanju i estetskom korigiranju nosa maksimalno sačuvati sve vitalne strukture nosa – kosti i hrskavice, te ih učiniti strukturalno jačima.

„Glavni nam je cilj prenijeti iskustvo i znanje suvremene rinoplastike kolegama iz Hrvatske i regije. Posljednjih godina moderna rinoplastika iz temelja se promijenila, s ciljem pravilnog disanja na nos i prirodnih rezultata koji ne izgledaju operirano“, istaknuo je dr. sc. Lohuis.

Umjesto lomljenja, u modernoj rinoplastici osnova zahvata je oblikovanje kosti nosa te preoblikovanje, reorijentacija i šivanje hrskavice – umjesto njihovog rezanja i odstranjivanja iz nosa. Kao najveću prednost ovog pristupa dr. sc. Lohuis ističe potpuno prirodni izgled nosa, kao i predvidive i dugotrajne rezultate s mnogo kraćim vremenom oporavka.

Naime, starije tehnike podrazumijevaju preveliku redukciju kosti i hrskavica, što je pacijentima već godinu dana nakon operacije znalo stvarati ozbiljne estetske i medicinske probleme – jer je nos gubio na strukturalnoj čvrstoći.

Prezervacijska rinoplastika, nova grana moderne rinoplastike, podrazumijeva maksimalno očuvanje funkcionalnih struktura nosa, pri čemu se za oblikovanje kosti i hrskavice koristi piezo/ultrazvučna tehnologija.

Ovaj je simpozij, najistaknutiji takve vrste i prvi u Hrvatskoj, okupio je 40-ak stručnjaka iz Hrvatske i regije, koji su od najvećih svjetskih stručnjaka imali priliku saznati sve o najmodernijim tehnikama rinoplastike.

Pročitajte još i ...