Razmišljate o povećanju grudi? Evo koji implantat odabrati

Odlučili ste se za operaciju korekcije grudi i sada je pred vama odluka o tome koju vrstu implantata odabrati. Iako znate koju veličinu grudi želite, oko oblika se još dvoumite? Hoće li to biti najpopularniji, okrugli oblik ili onaj nešto prirodniji (i skuplji) anatomski, u obliku suze?

Iako se na prvi pogled taj odabir čini jednostavnim, odluku bi ipak trebalo donijeti nakon konzultacije s liječnikom – plastičnim kirurgom od vašega povjerenja. Jer na tržištu danas postoje različiti modeli različitih proizvođača pa ćete uz stručne savjete steći potpuni uvid u situaciju. Osim toga, odabrati najbolje u ovom slučaju znači – odabrati ono što je najbolje za vas. 

Okrugli ili anatomski implantati?

Kirurzi će tako mlađim ženama preporučiti okrugle implantate, budući da oni donose projekciju gornjega pola dojke, a takav je izgled u skladu sa željama mladih djevojaka. No, ako i odaberu anatomske implantate, kod mlađih žena neće biti veće razlike. Oni će samo nešto više naglasiti donji pol dojke i podići bradavice. 

Trendovi u ovom segmentu estetske kirurgije itekako su podložni promjenama, pa je danas ključna riječ – prirodno. Drugim riječima, XXL veličine grudi kakve su bile jako popularne devedestih godina, danas su vrlo rijetko tražene. 

Liječnici će, prilikom konzultacija, također voditi računa o tjelesnoj građi pacijentice te će joj savjetovati odgovarajuću veličinu i oblik implantata kako bi se postigao što prirodniji izgled. 

Kombinirani zahvati

Anatomski se implantati u pravilu preporučuju ženama kod kojih je došlo do spuštanja dojki – takozvane ptoze. To su uglavnom žene na pragu četrdesetih godina iil pak žene kod kojih se, uslijed trudnoće i dojenja, tkivo dojke i/ili bradavica spustili. 

Iako bradavicu podiže prema gore, anatomski implantat ipak u potpunosti ne rješava ovaj problem. Stoga se, kada je riječ o spuštenim grudima, preporučuju dva kombinirana zahvata – povećanje i podizanje grudi. No, kirurzi uvijek naglašavaju kako kod operacija grudi i odabira implantata nema pravila jer svako je tijelo drugačije i ono što je dobro za jednu pacijenticu, ne mora biti dobro i za drugu. 

Smještanje implantata i mjesto incizije 

Kod odabira implantata svakako valja voditi računa i o njegovu budućem položaju. Ako će on biti smješten pod žlijezdu, na konačan će rezultat utjecati i količina tkiva u gornjem dijelu dojke, tj. „pinch test“ koji uvjetuje smještaj implantata (subglandularni odnosno ispod prsnih žlijezda ili submuskularni odnosno ispod prsnih mišića).

U novije vrijeme na tržištu se pojavljuju implantati dizajnirani da prate pokrete tijela i dojke. Osmišljeni su tako da zadržavaju okrugli oblik u ležećem položaju, dok u stojećem položaju oponašaju anatomsku siluetu dojke. Također, oponašaju i izgled i osjet prave dojke.

Kvalitetan prijeoperativni plan kao i iskustvo kirurga koji će pažljivo saslušati želje pacijentice, imaju izuzetno važnu ulogu kod odabira odgovarajućih implantata za grudi. Stoga, uzmite si dovoljno vremena, razgovarajte s liječnikom i postavite mu sva pitanja na koja želite čuti odgovore kako biste zajednički stigli do željenog rezultata.  

Pročitajte još i ...