Regionalna Lip Queen otkrila tajnu savršenih usana

Instagramska bi se publika u regiji složila – kad je o povećanju usana riječ, jedna od najpopularnijih liječnica definitivno je doktorica stomatologije Aide Ćatić, stručnjakinja za senzualne usne o kakvima sanjaju brojne žene neovisno o godinama. Na tretmane joj stoga u Sarajevo te u Mostar u Polikliniku Vitalis stižu žene iz cijele regije – pa tako i Zagrepčanke, Splićanke, Riječanke… Na razgovor smo je pozvali u povodu Belotero workshopa koji je kao regionalni trener za Belotero Lips održala u renomiranoj zagrebačkoj poliklinici Dklinik, gdje je sa zadovoljstvom podijelila svoja iskustva s kolegama.

Kako ste dobili nadimak Lip Queen?

Jednom je moja pacijentica bila u Londonu i otišla je na tretman doktorici Riti Rakus, londonskoj lip queen. I kada se vratila, pitala me – “Zašto ti ne bi bila lip queen? Ti si mi napravila divne usne, možda mi se čak i više sviđa kako si ti to učinila… pa ti si lip queen!” Tako sam dobila nadimak koji je na kraju postao moj Instagram brand, i po kojem me pacijentice uvijek prepoznaju i traže. Naravno, zbog te moje specifične tehnike konturiranja usana.

Dr. Aidu Ćatić na Instagramu možete pronaći kao @lipqueendoc Fotografija: Vanja Lisac

Među hrvatskim liječnicima imam puno prijatelja i kolega čiji rad jako cijenim i uvažavam. Izdvojila bih, recimo, dr. Mladena Dudukovića, koji je jedan vrlo kolegijalan, mlad, pozitivan liječnik i prijatelj od kojeg sam imala priliku učiti na radionici organiziranoj u Sarajevu. Zaista se divim njegovom optimizmu, njegovom znanju, i njegovom odnosu – vrlo srčanom i srdačnom – prema kolegama. Neke sam kolege i educirala ovdje u Zagrebu, i mogu reći da smo kroz taj poslovni angažman postali i prijatelji. Jako cijenim i rad doktora Milojevića kojeg smatram vrlo stručnim, a svoje prve edukacije sam završila u Poliklinici Bagatin. Dakle, kad je riječ o svijetu estetike, Zagreb je na neki način bio moja polazna stanica.

Radite u Bosni i Hercegovini, no puno vaših klijentica je iz Hrvatske. Postoji li razlika u poimanju estetike između dama ovdje i tamo?

Postoji. Puno mojih pacijentica iz Hrvatske dolazi u Polikliniku Vitalis u Mostaru u kojoj također radim.

Pacijentice iz Hrvatske vole ono što se meni zapravo sviđa, i što na neki način forsiram: volim vrlo odmjerene, prirodne rezultate, volim decentan i sofisticiran izgled. Ne volim pretjerivanje. No, svagdje, naravno, postoje izuzeci ..

Na Belotero radionici u Poliklinici Dklinik s dr. Mladenom Dudukovićem i dr. Hrvojem Kisićem

No, poanta je da ja nisam doktor koji vole pretjerivanje, stoga ne nailazim na dobar odaziv kod pacijentica koje to preferiraju. Mislim da ja i nisam njihov izbor, ne šaljem takvu poruku. Svoju viziju ljepote prenosim i na svoj rad.

Koji tretman pacijentice najčešće traže?

Definitivno usne, iako radim i sve druge korekcije. No, na svom ih Instagram profilu ne forsiram jer pacijentice vrlo često žele zadržati anonimnost.

Težim prirodnom, srcoliko obliku usana, jer je moja parola „Shape, not Size“. Dakle, postoji taj neki oblik usana koji je svojstven mom radu. Mogu reći da svoje pacijentice prepoznajem po usnama koje sam im napravila. Kad neka od njih uđe u kliniku, pogledam je i znam da sam joj ja radila usne. Dakle, povećanje usana je definitivno zahvat koji najčešće radim.

Tajna savršenih usana

Koja je tajna savršenih usana? Jer, kod postupka augmentacije uvijek je riječ o kvalitetnim filerima, istoj mililitraži… No rezultati su često – posve drugačiji.

Tajna je u dobroj tehnici. Mogu reći da se moji prvi radovi znatno razlikuju od mojih sadašnih radova, i kad bacim pogled na te usne, to definitivno nije nešto čemu bih se ja danas divila. Zašto? Zato što je s vremenom ta moja tehnika napredovala: educirala sam se u segmentima u kojima sam mislila da mogu napredovati, sama sam birala kod kojih ću se liječnika educirati, za znanjem bih išla u bilo koji kraj svijeta. Bila sam na edukacijama u Dubaiju, Oslu, Malmou, Monaku, Sofiji…

Tako sam sama spoznala koja je bit i koja je prava tehnika kad je riječ o konturiranju usana. Koji potez iglom moram napraviti da dobijem savršene srcolike usne. Sa svih sam tih edukacija uzela pomalo i nakon nekog vremena usavršila osobnu tehniku koja će rezultirati savršenim srcolikim usnama.

Koja vam žena imponira ljepotom?

Iako zvuči pomalo klišeizirano, ali svaka je žena lijepa na svoj način. Ja sam zaista imala priliku vidjeti neke od najljepših žena iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iz regije – koje su bile moje pacijentice i još uvijek su – ali tip ljepote kojem ja naginjem jesu Talijanke. Volim zanosne brinete kao što je, primjerice, Madalina Ghenea, jedna od najljepših žena na svijetu.

“Madalina Ghenea za mene je jedna od najljepših žena svijeta, takav tip ljepote volim”, kaže dr. Aida Ćatić

Ona je zapravo Rumunjka koja živi u Italiji, i specifična je baš po lijepim, senzualnim usnama. Volim tu senzualnu ljepotu kojom ona plijeni, a sve korekcije koje je na sebi radila su vrlo prirodne, ali izgledaju jako zavodljivo i egzotično.

Koje filere najradije koristite?

Svaki put pacijentici objasnim da filer nije toliko važan koliko je važna tehnika. Svaki filer u rukama dobrog liječnika imat će dobre rezultate. Međutim, kroz ove moje godine iskustva koje imam s filerima odabrala sam one brendove za koje mislim da su najpouzdaniji i najbolji. U ponudi naše klinike tako postoje fileri Juvederm i fileri Belotero s kojima radim korekciju usana. Juvederm je zaslužan za jedan soft plump izgled, dok se za Belotero više odlučujem kad želim intenzivirati oblik usana.

U tom slučaju koristim filer Belotero Intense koji daje zaista savršene konture i savršenu projekciju usana na licu. I Radiesse dosta često koristim – ovaj sam filer isprobala i na sebi, i bila oduševljena rezultatima jer mi je tako suptilno naglasio liniju čeljusti…

Kome ste vi poklonili povjerenje kad je riječ o ljepoti lica?

Moje je povjerenje apsolutno zadobio Mladen Duduković, to je kolega i liječnik čiji bih pacijent uvijek vrlo rado bila zato što sam se uvjerila da zaista vlada materijom, jako je stručan i iznimno talentiran, a dijelimo i zajedničku viziju ljepote. S Radiesseom postižem jako dobre konture lica bez napuhanog, „overfilled“ izgleda – što je rezultat pretjerane količine dermalnog filera. Tehniku injektiranja Radiessea pokazao mi je dr. Mladen Duduković, i otada ga vrlo često ubrizgavam. Sigurna sam da u pravom sloju kože – kad se aplicira kroz kanilu – ima vrhunske rezultate. Naravno, ako smo posve sigurni u svoje vještine injektiranja.

Postoji li „balkan beauty“?

Definitivno postoji Instagram beauty, kao jedan ideal kojem danas teže sve djevojke, a daju nam ga filteri i snap chat, i koji je zapravo – nemoguće postići. Dosta se pacijenata vodi tom instagramskom ljepotom koja podrazumijeva jako naglašene jagodice i jako naglašene srcolike usne, takozvane „bratz lips“, koje je zapravo nemoguće izvesti u stvarnosti. Pacijenti dođu sa slikama fotošopiranih lica, usnica, i traže takav oblik iako sami možda nemaju potencijal za takve usne.

Možete li odmah procijeniti što se može napraviti, a što ne?

Apsolutno to mogu odmah reći. Nekad moram i razočarati jer neke žene dolaze s očekivanjima koja su apsolutno nerealna, nažalost  neizvodiva. Nisu svake usne zahvalne usne, nemaju svake potencijal da ispadnu savršeno lijepe i srcolike, kakve vrlo često imate priliku vidjeti na mom profilu.

Na konzultacijama sam stoga prema pacijentima jako iskrena, jednostavno im kažem što je, a što nije izvedivo, i što otprilike možemo postići. Ako pacijentica želi usnice sa slike za koje nema potencijal, ja joj to odmah otvoreno kažem.

Postoje li razlike u cijenama tretmana filerima u Bosni i Hrvatskoj?

Postoje, i te cijene diktiraju brendovi. Mi smo postavili neke optimalne cijene, prilagođene našem tržištu, a takva je, vjerujem, praksa i u Hrvatskoj. Iza svega ovog što sam dosad uspjela napraviti stoji jako puno znanja, rada i uloženog truda, pa sam cijenu formirala na temelju svih tih čimbenika.

S obzirom na to da ste jako mladi, kako ste uspjeli zadobiti povjerenje svojih klijentica?

Specifično je za mlade liječnike da su više involvirani u svijet ljepote i u svijet moderne tehnologije, pratimo što je u trendu, pratimo Instagram… i to nas možda razlikuje od nekih starijih liječnika koji rade drugim stilom i u nekim su aspektima konzervativniji. Ja sam upravo prateći Instagram i ostale društvene mreže imala priliku vidjeti rad doktora čijem se znanju i tehnikama divim, i nije mi zaista bilo teško otići na kraj svijeta po znanje za koje sam ja mislila da će pridonijeti mom radu.

Kontinuirano održavanje usana donosi najbolje rezultate

Pomogla mi je i vlastita vizija ljepote i smisao za estetiku koji smatram da imam – oduvijek sam, naime, bila jako kreativna, lijepo sam crtala, šminkala… a i po horoskopu sam Vodenjak! Zahvaljujući toj mojoj viziji i ambicioznosti, stasala sam u jednu mladu liječnicu koja je iznimno posvećena svom poslu, koja prati apsolutno sve svjetske beauty trendove i koja je vrlo ambiciozna kad je riječ o daljnjem usavršavanju. Kroz tih nekoliko godina iskustva – praksa je čudo – s vremenom se moja ruka uvježbala.

Koliko vam je godina trebalo da sve sjedne na mjesto?

Tri godine. Toliko mi je trebalo da „kliknem“, da budem sigurna u ono što radim. Prije sam imala tremu, trebalo mi je sat vremena da napravim jedne usne, a danas mi treba točno pet minuta.

Kako vaše pacijentice podnose bol tijekom tretmana?

Pacijentice koje dođu prvi put dođu s određenom dozom straha koji uzrokuje grč mišića lica – a usne su zapravo mišić – i onda tretman bude malo bolniji. No, kad već znaju što očekivati, dođu mnogo opuštenije, čak mi kažu: “Doktorice, ovaj me put gotovo ništa nije boljelo…” Jednostavno se opuste.

Dolaze li vam muškarci?

Dolaze. I to najčešće u pratnji supruga, koje inzistiraju da počnu preventivno djelovati na bore na čelu, oko očiju… U zadnje vrijeme – što je jako popularno – dolaze na konturiranje kuta čeljusti kako bi postigli nešto muževniji izgled. Čak ni ja nisam odoljela tom postupku.

Što ste vi radili na sebi?

Premda sam u svijetu filera već pet godina, uspješno odolijevam korekcijama, stoga sam samo jednom napravila korekciju usana – i to na samom početku, na svojoj prvoj edukaciji 2016. u Poliklinici Bagatin. Tada mi je doktorica Radina Denkova predložila da napravim usnice, što sam s užitkom prihvatila.

Tako da – radila sam korekciju usnica, korekciju čeljusti, brade te botoks koji radim preventivno, kako bih ublažila naznake starenja lica.

Slažete se, dakle, s tezom da je prevencija jako važna?

Da, prevencija je jako važna. U praksi, kad susrećem pacijente, ogromna je razlika između žene u četrdesetima ili pedesetima koja nikad na svom licu nije ništa radila, i pacijentice koja povremeno dolazi na botoks, povremeno na mezoterapiju, i svoju mladolikost održava ubrizgavanjem filera u srednju trećinu lica, regiju koja ima ključnu ulogu o održavanju mladenačkog izgleda. Sav gubitak tonusa i pad volumena kreće, naime, od srednje trećine lica. Tako da preventivno djelovanje zaista ima smisla. Kad usporedim pacijenticu koja nikad nije ništa radila i pacijenticu koja je nešto radila – a istih su godina – definitivno osjetim veliku razliku. Prva pacijentica ima urezane horizontalne i vertikalne bore na čelu, oslabljen tonus, izražene nazolabijalne bore, mnogo sitnih bora oko očiju, dok pacijentica koja je preventivno dolazila na botox, mezoterapiju te injektiranje jagodica ima vrlo zahvalno lice bez mimičkih bora, i puno ga je lakše održavati.

 

Pročitajte još i ...